Bagaimana untuk menyediakan pelayan rumah dan menggunakannya sebagai nod Bitcoin

Apakah nod Bitcoin??

Panduan ini memerlukan anda menggunakan antara muka baris perintah, atau CLI, dan klien SSH. SSH (Secure Shell) adalah alat yang popular untuk peranti “kawalan jauh” dengan selamat. Pada dasarnya, ia berfungsi sama dengan VPN, dengan pengecualian bahawa anda mendapat akses ke komputer, bukan seluruh internet.

Contents

Windows

Windows 10 mempunyai antara muka baris perintah asli, walaupun ia mungkin tidak dipasang secara lalai. Untuk memasangnya:

 1. Pergi ke Tetapan > Apps
 2. Klik Mengurus ciri-ciri pilihan di bawah Apps & ciri-ciri

Sekiranya klien SSH dipasang pada mesin anda, ia sepatutnya muncul di sini. Jika tidak, anda boleh menambahnya dengan mengklik Tambah Ciri dan kemudian Pelanggan OpenSSH. Jangan pasang pelayan OpenSSH.

Untuk menggunakan klien SSH, anda perlu terlebih dahulu membuka PowerShell, yang boleh dilakukan dengan mengklik kanan pada Menu Mula atau dengan menekan Windows + X dan kemudian memilih PowerShell.

Setelah anda melancarkan PowerShell anda masukkan SSH untuk siap.

Mac OS

Buka terminal dengan Spotlight, Pelancaran Pad, atau Pencari.

Linux

Buka barisan arahan dengan Ctrl + Alt + T

Petua berguna apabila menggunakan baris arahan

 • Salin / tampal: Standard Ctrl + C dan Ctrl + V tidak akan berfungsi dalam baris arahan, tetapi anda boleh menggunakan Ctrl + Shift + C dan Ctrl + Shift + V sebaliknya. Anda juga boleh menggunakan penunjuk tetikus anda untuk memilih teks dan kemudian salin / tampal dengan mengklik kanan kawasan yang anda tandakan. Seringkali anda juga boleh menampal kandungan dengan mengklik tengah-tengah atau roda pada mousepad atau tetikus anda.
 • Menggunakan atas bawah anak panah di papan kekunci anda akan membiarkan anda melayari perintah baru-baru ini yang dilaksanakan, yang sangat berguna jika anda perlukan hanya mengubah sedikit kesilapan kecil.
 • Gunakan Ctrl + C ke abort perintah yang terperangkap. Ini juga akan membawa anda keluar dari kebanyakan menu atau program.
 • Barisan arahan juga sedikit seperti explorer fail satu dimensi. Gunakan arahan ls untuk melihat fail mana yang wujud dalam folder semasa, atau cd untuk berpindah ke direktori tertentu. cd .. akan memindahkan satu direktori ke bawah dan cd ~ / kembali ke folder rumah.

Tangkapan skrin arahan.

 • Lihat pemacu yang sedang disambungkan dan berapa banyaknya digunakan dengan pilihan df -h.
 • Anda boleh menggunakan butang Tab untuk membuat autolengkap banyak contoh, contohnya apabila memilih folder untuk pindah ke cd, salin dengan cp, bergerak dengan mv, atau padam dengan rm. Menaip cd d diikuti dengan butang Tab secara automatik akan melengkapkan folder bermula dengan d, jika wujud. Sekiranya terdapat beberapa folder bermula dengan d, anda boleh menekan butang Tab sekali lagi untuk melihat senarai penuh.

Tangkapan skrin arahan.

Dapatkan Pelayan Swasta Maya

Sebarang pelayan akan lakukan. Dengan sedikit usaha, anda juga boleh menukar komputer riba lama atau menggunakan PC mini untuk kira-kira 100 USD. Malah sebuah komputer yang kecil seperti Raspberry Pi secara teoritis cukup.

Dalam kes kami, kami akan menyewa Pelayan Swasta Maya (VPS) dari Lunanode. Kami memilih Lunanode kerana ia agak mudah untuk mendaftar tanpa pengenalpastian-ia menerima Bitcoin-dan ia boleh dipercayai. Satu lagi alternatif hebat ialah Cryptohost (yang juga mengambil Lightning!). Pricier tetapi juga memerlukan maklumat peribadi yang kurang untuk pendaftaran adalah Njal.la.

Sebagai alternatif, anda juga boleh memilih salah satu penyedia yang lebih besar seperti AWS, Ocean Digital, atau Rackspace.

Daftar

Untuk mendaftar ke Lunanode, anda perlu mengesahkan alamat e-mel dan nombor telefon anda, kemudian pilih negara anda dan pilih kata laluan. Anda boleh dengan segera mendepositkan Bitcoin ke dalam akaun anda untuk mula membayar untuk pelayan anda atau masukkan kad kredit untuk membatalkan anda secara automatik.

Harga

Kami mengesyorkan pelayan m2 untuk 7 USD sebulan. Untuk tujuan penambangan Bitcoin, kami akan menambah storan 80GB untuk tambahan 2.7 USD sebulan.

Cari kunci SSH anda

 • In Windows, gunakan klien SSH (lihat di atas).
  1. Jika ini adalah kali pertama anda menggunakan klien SSH, taip ssh-keygen -o -b 4096 -t rsa pada baris perintah untuk menghasilkan kunci.
  2. Sebaik sahaja anda telah menghasilkan kunci, atau jika anda sudah mempunyai kunci, cari di C: \ Users \ YourUserName \ .ssh \ id_rsa.pub
  3. Buka fail ini dengan notepad anda dan tambahkannya ke panel Lunanode anda
 • In Mac OS, buka terminal dengan Spotlight, Launch Pad, atau Finder
  1. Buat kekunci SSH dengan arahan: ssh-keygen -o -b 4096 -t rsa
  2. Anda kemudian dapat mencari kunci SSH anda di bawah ~ / .ssh / id_rsa.pub
  3. Buka fail ini dengan notepad anda dan tambahkannya ke panel Lunanode anda.
 • In Linux, buka terminal dengan arahan: Ctrl + Alt + T
  1. Buat SSH dengan arahan: ssh-keygen -o -b 4096 -t rsa
  2. Anda kemudian dapat mencari kunci SSH anda di bawah ~ / .ssh / id_rsa.pub
  3. Buka fail ini dengan notepad anda dan tambahkannya ke panel Lunanode anda.

Tambah kunci SSH anda

Di papan pemuka Lunanode anda, cari pilihan “SSH Keys” di sebelah kiri. Berikan nama kunci SSH anda dan tampalkan kandungan notepad anda secara keseluruhan ke dalam bidang utama awam, kemudian klik “Tambah SSH Keypair.” Ini kemudian akan muncul dalam senarai.

Lancarkan pelayan anda

Untuk membuat mesin maya anda, klik pada “Buat VM” di penjuru kiri sebelah atas papan pemuka Lunanode anda. Pilih lokasi, pelan, dan sistem pengendalian, kemudian tentukan nama hos. Dalam kes kami, itu adalah Toronto, m2 di Ubuntu 18.04 (64 bit) dan kami menamakannya Torontola. Anda juga perlu menambah kekunci anda supaya anda boleh masuk dengan selamat.

Log masuk ke pelayan anda

Di bawah “mesin maya” anda harus melihat contoh anda sekarang. Klik pada namanya dan anda harus melihat, antara lain, alamat IP luarannya. Anda boleh log masuk ke pelayan anda dengan membuka tetingkap Terminal dan memasukkan arahan:

ssh ubuntu @

contohnya: ssh [email protected]

Oleh kerana log masuk pertama anda, anda mungkin akan diberitahu kesahihan tuan rumah anda tidak dapat disahkan. Masukkan ya untuk menambah mesin anda ke senarai peranti anda yang dipercayai. Anda akan diberi amaran lagi jika kunci perubahan.

Konfigurasikan pelayan anda

Sediakan firewall yang mudah untuk melindungi pelayan. Ufw (firewall tidak rumit) perlu diprapasang pada mesin anda. Semak sama ada ia dipasang atau diaktifkan dengan menaip status sudo ufw

Jika anda tidak menunjukkan mesej “Status” sebagai tindak balas, anda boleh memasangnya dengan sudo apt install ufw

Lebih penting lagi, dayakan SSH untuk log masuk ke mesin kami dari jauh. Langkau langkah ini jika anda mempunyai akses langsung ke pelayan, bermakna anda boleh memalamkan monitor dan papan kekunci ke dalamnya. Sekiranya anda tidak boleh, anda mesti mengaktifkan SSH dengan sudo ufw membenarkan ssh

Kini matikan firewall dengan mengaktifkan ufw sudo

Kemas kini pelayan anda

Pastikan pelayan anda dikemas kini dengan menjalankan perintah sudo apt update dan upgrade sudo apt.

Sekarang anda sudah bersedia! Langkah seterusnya menerangkan bagaimana untuk menetapkan nod Bitcoin.

***

Ia kelihatan seperti beberapa persimpangan elektrik dengan logo Bitcoin di atasnya.

Bagaimana untuk menubuhkan nod Bitcoin anda sendiri

Termasuk nod penuh, Lightning, sokongan Tor, Zap Desktop dan dompet iOS, ejabberd, dan BTCPay Server.

1. Tambah jumlah pelayan

Untuk memulakan, dapatkan pelayan bersedia untuk pertambangan Bitcoin.

Di sebelah kiri panel Lunanode anda, anda akan menemui pilihan Volum.

Anda sepatutnya melihatnya dalam senarai jilid anda. Klik pada “Urus” dan “Lampirkan ke VM”. Pastikan mesin maya anda melampirkannya adalah yang betul (jika anda membeli storan tambahan, gunakan yang satu itu).

Kami akan menyimpan pemacu cakera lalai di “virtio.”

Di terminal anda, masuk ke pelayan anda, anda kini boleh menjalankan perintah sudo fdisk -l untuk mengesahkan nama kelantangan. Ia sangat mungkin sama seperti kita, / dev / vdc

Untuk melampirkan kelantangan pada pelayan kami secara kekal, menjadi superuser buat sementara waktu. Menjadi superuser dengan menjalankan perintah: sudo -i

Nama pengguna kami kini berubah kepada root @ torontola, dan kami boleh menjalankan arahan berikut tanpa sudo:

mkfs.ext4 / dev / vdc (memformat pemacu kosong)
mkdir / media / bitcoin (mencipta titik gunung)
mount / dev / vdc / media / bitcoin (melancarkan peranti pada titik mount)
echo ‘/ dev / vdc / media / bitcoin ext4 lalai 0 2’ >> / etc / fstab (menjadikan titik gunung tetap)
chown -R ubuntu / media / bitcoin (membolehkan kita kemudian menulis data ke pemacu ini sebagai pengguna ubuntu default)

Kembali ke pengguna biasa kami (lebih selamat) dengan menaip keluar

Pelayan kami kini bersedia menjadi nod Bitcoin!

2. Pasang dan konfigurasikan Bitcoind

Masuk ke pelayan (atau terus log masuk ke) pelayan.

Pasang Bitcoind

Untuk memasang Bitcoind, pertama anda perlu menambah repositori Bitcoin:

sudo add-apt-repository ppa: bitcoin / bitcoin

Sahkan pilihan, kemas kini pengurus pakej dengan kemas kini sudo apt

Pasang Bitcoind dengan arahan: sudo apt install bitcoind

Buat fail konfigurasi yang mudah

Segerakkan Bitcoin ke dalam volume tambahan kami, yang memerlukan tambahan baris ke fail konfigurasi. Anda juga mungkin mahu memangkasnya, yang bermaksud mengehadkan saiz Blockchain dengan hanya menyimpan blok baru pada cakera.

Pemangkasan membolehkan kami menjimatkan ruang penyimpanan dan kos. Buat direktori bitcoin dengan arahan: mkdir .bitcoin (titik adalah penting)

Kemudian fail konfigurasi dengan arahan: nano ~ /. Bitcoin / bitcoin.conf

Sekarang salin / tampal yang berikut ke dalamnya:
datadir = / media / bitcoin
daemon = 1
prune = 70000

Simpan fail dengan kekunci Ctrl + O dan tutup tetingkap dengan arahan: Ctrl + X

Mula Bitcoind

Mula Bitcoind dengan bitcoind arahan

Anda harus mendapat respons “Pelayan Bitcoin bermula.” Untuk melihat apa yang nod Bitcoin anda lakukan, anda boleh menjalankan arahan ekor -f /media/bitcoin/debug.log

Anda juga boleh membuka tetingkap terminal baru, SSH ke dalam mesin anda, dan pastikan tetingkap ini terbuka jika anda mahu. Ia akan memberi anda gambaran yang mudah tentang segala-galanya. Anda boleh keluar dari tetingkap dengan menekan kekunci Ctrl + C pada masa yang sama.

Semak pada komputer anda

Semak kesihatan nod kami juga dengan menaip bitcoin-cli –getinfo

Dalam contoh di bawah, anda dapat melihat bahawa kami telah menyegerakkan 388,343 blok (~ 566,000) dan disambungkan kepada 16 rakan sebaya.

Tangkapan skrin arahan terminal.

Jalankan arahan atas bila-bila masa untuk melihat berapa banyak sumber yang sedang digunakan. Ini juga berguna apabila melihat jika proses masih berjalan. Di bawah ini kita dapat melihat bahawa Bitcoind memakan sebahagian besar memori kita, tetapi CPU agak kecil.

Tangkapan skrin Terminal.

Sekarang … Tunggu

Penyegerakan Bitcoin akan mengambil sedikit masa. Yang terbaik untuk menjeda di sini dan teruskan kemudian. Anda boleh menyemak kembali nod anda secara berkala menggunakan perintah bitcoin-cli –getinfo atau dengan memerhati log menggunakan ekor -f /media/bitcoin/debug.log

Pilihan: Pelabuhan terbuka

Benarkan sambungan masuk ke nod Bitcoin masa depan kami dengan sudo ufw membolehkan 8333 / tcp

Pelabuhan terbuka membantu rangkaian kerana ia mewujudkan lebih banyak ruang untuk disambungkan oleh orang lain.

Pilihan: Beli masa CPU tambahan

Menyelaraskan nod anda untuk kali pertama boleh menjadi CPU intensif. Dalam panel admin Lunanode anda, pergi ke “Mesin Maya,” klik pada pelayan anda, kemudian pada “CPU.”

Tukar pilihan dari “Tidak” ke “Ya” di bawah “Bayar untuk penggunaan CPU di atas prestasi baseline?” Penyegerakan lengkap nod Bitcoin tidak boleh dikenakan biaya lebih dari 4 USD.

3. Muat turun dan pasang Pergi

Kami secara kasar mengikuti panduan pemasangan yang terdapat di Github Network Lightning, disesuaikan dengan contoh Lunan yang kami sudah ada. Kami akan cuba memastikan panduan kami dikemas kini, tetapi jika anda melihat apa-apa kesilapan yang tidak dijangka, ia mungkin bernilai diperiksa jika terdapat apa-apa perubahan.

Muat turun Pergi

Muat turun kod Go dengan arahan: wget https://dl.google.com/go/go1.11.5.linux-amd64.tar.gz

Sahkan bahawa data betul dengan menaip sha256sum go1.11.5.linux-amd64.tar.gz | awk -F " " ‘{print $ 1}’

Ini menunjukkan kepada kami hash SHA256 data yang kami muat turun. Kami menjangkakan output akan menjadi ff54aafedff961eb94792487e827515da683d61a5f9482f668008832631e5d25

Pasang Pergi

Fail ini dimampatkan, mirip dengan fail zip. Unpack Pergi ke dalam direktori rumah tar -C ~ / -xzf go1.11.5.linux-amd64.tar.gz

Salin ke tempat yang lebih sesuai dengan sudo mv ~ / go / usr / local

Seterusnya, beritahu pelayan di mana ia boleh mencari kod Go. Ini mungkin berbeza dari mesin ke mesin. Dalam kes kita adalah:

eksport GOROOT = / usr / local / go
eksport GOPATH = $ HOME / go
eksport PATH = $ GOPATH / bin: $ GOROOT / bin: $ PATH

Untuk membuat ini kekal, tambahkan baris ke fail .bashrc. Buka fail menggunakan nano ~ / .bashrc kemudian tatal ke bahagian bawah dan tampal di sana.

Simpan dan tutup nano dengan menekan butang Ctrl + O dan Ctrl + X

Periksa sama ada pergi dipasang dengan betul

Uji jika Pergi dipasang dengan betul dengan menaip versi pergi
Jangkakan output: pergi versi go1.11.5 linux / amd64

4. Pasang lnd

Prasyarat

Muat turun keperluan sebelum memulakan pemasangan.

Jalankan arahan: sudo apt-get install -y build-essential
Pastikan Git dipasang. Jika tidak, pasang dengan sudo apt install git

Muat turun lnd

Untuk memasang lnd, muat turun kod itu untuk mendapatkan -d github.com/lightningnetwork/lnd

Pasang lnd

Pindah ke direktori lnd dengan arahan: cd ~ / go / src / github.com / lightningnetwork / lnd

Ia biasanya disyorkan untuk melekat dengan keluaran terkini, dan bukannya mengemas kini kod terkini pada tuan. Semak apakah pelepasan terkini di sini. Dalam kes kami, ia versi v0.5.2-beta. Kami akan “menyemak” versi ini dengan arahan
git fetch –tags
git checkout v0.5.2-beta

Akhirnya, pasangkan arahan dengan perintah: buat && buat pemasangan

Sekarang pergi semula ke folder rumah dengan cd ~ /

Periksa sama ada lnd dipasang dengan betul

Anda kini dapat melihat jika lnd dipasang dengan menaip lnd –version dan lncli –version

Ia harus membaca versi 0.5.2-beta commit = v0.5.2-beta

Konfigurasikan lnd

Buat fail konfigurasi untuk lnd. Buat direktori dengan mkdir ~ /. Lnd

Editnya dengan segera menggunakan nano ~ /. Lnd / lnd.conf

Tangkapan skrin Terminal.

Jangan lupa mengisi medan biru dengan maklumat anda sendiri! Anda bebas memilih nama dan warna untuk nod anda.

Cari alamat IP anda di papan pemuka Lunanode (jika itu adalah apa yang anda gunakan untuk pelayan anda).

Anda memerlukan nama pengguna dan kata laluan untuk langkah seterusnya. Untuk kesederhanaan, mungkin idea yang baik untuk mengelakkan watak istimewa.

# [Pilihan Permohonan]
alias =< nama nod anda >
warna =< warna kegemaran anda dalam hex >

# [Bitcoin]
bitcoin.active = 1
bitcoin.mainnet = 1
bitcoin.node = bitcoind

bitcoind.rpchost = 127.0.0.1
bitcoind.rpcuser =< nama pengguna anda >
bitcoind.rpcpass =< kata laluan Awak >

bitcoind.zmqpubrawblock = tcp: //127.0.0.1: 28332
bitcoind.zmqpubrawtx = tcp: //127.0.0.1: 28333

# [LND]
externalip =< ip anda >

Konfigurasikan Bitcoind

Kita perlu membuat beberapa pindaan kepada Bitcoind. Kami akan membuka fail konfigurasi dengan nano ~ / bitbit / bitcoin.conf

Kita perlu menambah baris berikut:
rpcuser =< nama pengguna anda >
rpcpassword =< kata laluan Awak >
zmqpubrawblock = tcp: //127.0.0.1: 28332
zmqpubrawtx = tcp: //127.0.0.1: 28333

Simpan dan tutup fail konfigurasi dengan Ctrl + O dan Ctrl + X dan mulakan semula Bitcoind dengan perkhidmatan sudo bitcoind restart

5. Lancarkan lnd dan buat dompet

Prasyarat

Untuk memulakan langkah ini, pastikan Bitcoind sepenuhnya disegerakkan dan sedia. Uji ini dengan menjalankan arahan: bitcoin-cli –getinfo dan bandingkan nilai blok dengan explorer blok, misalnya, Blockstream.info.

Ketinggian blok yang dipaparkan oleh explorer blok harus sama dengan output “blok” perintah kami. Jika bilangan yang ditunjukkan oleh explorer blok lebih besar, nod belum disegerakkan.

Gunakan ekor -f /media/bitcoin/debug.log untuk melihat log. Ini juga akan menunjukkan apabila blok terakhir dibuat dan kemajuan penyegerakan. Simpulan kami akan disegerakkan sehingga tarikh ini.

Tangkapan skrin Terminal.

Pelancaran lnd

Pelancaran lnd dengan menaip lnd ke terminal anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh mencuba ~ / go / bin / lnd

Adakah ia kelihatan seperti output di bawah? Besar, semuanya berjalan sesuai dengan rancangan. Jika anda melihat mesej ralat, pastikan Bitcoin sedang berjalan atau kembali ke langkah yang salah mesej yang dicadangkan salah. Adakah semua fail konfigurasi yang betul?

Petikan dari Terminal

Apabila output anda kelihatan seperti di atas, tutup sekali lagi dengan menekan kekunci Ctrl + C

Tetap berjalan lnd di belakang dengan arahan: lnd &>/ dev / null

Taip disaman untuk memastikan tugas masih berjalan, walaupun jika keluar atau terminal ditutup.

Pilihan: Perhatikan lnd melalui log debug

Buka terminal baru, SSH kembali ke pelayan dan buka log masuk untuk mendapatkan idea yang baik tentang apa yang berlaku di latar belakang.

Ia agak menarik, tetapi juga akan memberitahu anda jika ada yang salah. Dalam tetingkap terminal baharu, taip: ekor -f ~ / .lnd / log / bitcoin / mainnet / lnd.log

Tinggalkan pandangan ini pada bila-bila masa dengan menekan Ctrl + C

Buat dompet

Semasa lnd berjalan di latar belakang, jalankan arahan: lncli create

Masukkan kata laluan dompet, kemudian sahkannya.

Seterusnya, kita akan ditanya sama ada kita mempunyai mnemonik benih cipher yang ada. Oleh kerana ini adalah nod Kilat baru (berbanding dengan yang sedang dipulihkan), kami akan menggunakan n

Anda boleh menyandikan pilihan benih cip-pilihan anda-idea yang baik jika anda menyimpan benih di lokasi yang boleh diakses oleh orang lain (di bawah tilam anda) -but anda mesti ingat kunci penyulitan.

Kami memilih untuk tidak menyulitkan benih dalam contoh ini. Di bawah, benih cipher itu menjadi hitam.

Sebuah tangkapan Terminal benih cip.

Buka dompet anda

Sekiranya anda membuat dompet baru, ia mestilah dikunci secara automatik. Sekiranya ada masalah atau anda memulakan semula, anda perlu membuka kunci dompet anda dengan arahan: buka kunci lncli

Sinkronkan lnd

Oleh kerana ini adalah kali pertama bermula, kita perlu menyegerakkannya.

6. Buka saluran

Jika anda memilih untuk meninggalkan baris arahan pada titik ini, lompat ke langkah seterusnya dan hubungkan Zap Desktop atau Zap iOS ke nod anda. Anda kemudian boleh membuka saluran dan membuat pembayaran di dalam antara muka pengguna yang kemas.

Pastikan lnd berjalan dan disegerakkan

Lakukan ini dengan arahan: lncli getinfo. Ia harus dibaca disegerakkan ke rantai: benar.

Sekiranya ia tidak disegerakkan, kita perlu memastikan Bitcoind sedang berjalan dan diselaraskan, contohnya, dengan menjalankan bitcoin-cli -getinfo dan membandingkan ketinggian blok semasa nod kita dengan blok explorer.

Semak log yang Bitcoind (ekor -f /media/ubuntu/bitcoin/debug.log) dan lnd (ekor -f ~ /. Lnd / lnd.log) sedang berjalan.

Duit syiling deposit ke nod anda

Buat alamat baru dengan arahan: lncli newaddress p2wkh

Keluaran sepatutnya sesuatu bc1 …

Anda kini boleh menghantar Bitcoin ke alamat ini dengan menyalin / menampal alamat ke dalam dompet Bitcoin anda. Sekiranya dompet anda tidak dapat dihantar ke alamat dalam format bc1 …, anda juga boleh menjana alamat warisan bermula dengan ‘3’ dengan menggunakan arahan: lncli newaddress np2wkh

Periksa baki bila-bila masa dengan menggunakan arahan: lncli walletbalance

Ia akan menunjukkan kedua-dua baki yang disahkan dan tidak disahkan di Satoshi. 1 Bitcoin adalah 100 juta Satoshi.

Sambungkan ke nod

Dalam langkah seterusnya, kami akan menyambung ke nod. Mungkin anda sudah mempunyai simpulan untuk menyambung atau mengenali rakan yang menjalankan nada Petir. Anda juga boleh memilih salah satu daripada nod popular yang disenaraikan di 1ml.com

URI nod Lightning kelihatan seperti ini: 033[email protected]74.108.13.152: 9735

Ia mengandungi kunci awam nod sebelum @, maka IP atau nama domain dan pelabuhan.

Sambungkan ke simpul ini dengan menggunakan arahan: lncli connect [033[email protected]74.108.13.152: 9735]

Apabila berjaya disambungkan, outputnya semestinya menjadi pendakap terbuka dan rapat tanpa mesej ralat.

Buka saluran

Sebaik sahaja deposit telah disahkan di Blockchain Bitcoin, buka saluran. Anda boleh membuka saluran dengan nod yang disambungkan di atas, tetapi sangat disyorkan bahawa anda menyambung kepada kumpulan nod yang pelbagai. Anda juga dialu-alukan untuk membuka saluran dengan pelbagai nod.

Kami akan membuka saluran dengan arahan: lncli openchannel 0331f80652fb840239df8dc99205792bba2e559a05469915804c08420230e23c7c 200000, di mana rentetan panjang bermula dengan 0331 adalah kunci publik simpul yang lain dan angka 200000 mewakili jumlah dana yang ingin kita masukkan ke saluran ini, dalam denominasi Satoshi.

Sebaik sahaja saluran anda berjaya dibuka, anda akan mendapat transaksi dana. Apabila transaksi ini disahkan di Blockchain, saluran anda akan dibuka dan aktif. Sehingga itu akan ditunjukkan di bawah saluran yang belum selesai.

Pada umumnya, ia akan mengambil tiga pengesahan untuk saluran anda untuk menjadi aktif.

Petunjuk saluran terbuka di Terminal.

Membuat pembayaran

Untuk membuat pembayaran, anda akan memerlukan mudah tunai yang keluar (mempunyai dana dalam saluran dengan nod lain). Untuk melakukan ini, semua yang anda perlukan ialah mendepositkan Bitcoin ke nod anda dan membuka saluran dengan rangkaian.

Sebaik-baiknya, saluran ini berkaitan secara langsung dengan rakan niaga yang anda berurusan dengan atau nod yang bersambung dengan baik dalam rangkaian.

Anda sentiasa dapat memeriksa nod anda dengan arahan: lncli getinfo

Node anda sentiasa disegerakkan ke rantai, dan anda harus mempunyai sekurang-kurangnya satu saluran aktif.

Invois Lightning kelihatan seperti ini: lnbc10u1pwfxg42pp553wyha3ag66tn40zls69eeaeq0cyluj6ja54sygp7vh50gcy0rnsdqlxycrqvpqwdshgueqvfjhggr0dcsry7qcqzysyrmxj0554vrg4ej2we83m8n7rxj94s8c5a8rwjud07ptc6dw7j2hr42sxt7lnazglku3pfe9jkl8f0gupkuz7jly5xnq35qr202jwwqqy8qs9a

Decode dengan perintah: lncli decodepayreq [Invoice Lightning]

Ini akan menunjukkan amaun, di mana pembayaran akan berlaku, dan apabila invois tamat.

Tangkapan screenshot yang diterima di Terminal.

Untuk membuat bayaran, kami akan menggunakan arahan: lncli payinvoice [Invois kilat]

Selepas mengesahkan jumlah dan destinasi, nod akan cuba membuat pembayaran. Sebaik sahaja pembayaran telah berjaya, maklumat tentang pembayaran, seperti hop dan yuran, akan diterima.

Terima pembayaran

Untuk menerima bayaran, anda memerlukan kecairan yang masuk. Galakkan orang lain untuk membuka saluran dengan anda (dari masa ke masa, kerana nod anda kekal dalam talian, ini akan berlaku secara automatik).

Setiap kali anda membuat pembayaran melalui saluran anda, anda juga akan secara automatik membebaskan kecairan masuk. Sebagai contoh, jika anda mendepositkan 10 USD ke nod anda, membuka saluran, dan membuat pembayaran lebih dari 2 USD, anda akan segera mempunyai 2 USD dalam kapasiti masuk.

Untuk menerima pembayaran, buat invois. Invois mengikuti format lncli addinvoice –memo “memo” –amt –expiry < masa tamat tempoh dalam saat >

Sebagai contoh, kami boleh menjalankan lncli addinvoice –memo “untuk perkhidmatan VPN” –amt 90000 –expiry 3600 untuk invois 90,000 Satoshi yang sah selama satu jam.

Hasilnya akan termasuk a r_hash, a pay_req dan a add_index. Pay_req adalah invois kami yang boleh kami lulus.

Petikan permintaan pembayaran di Terminal.

Semak bayaran

Lihat invois yang dikeluarkan dan status mereka dengan arahan: senarai senarai dalam senarai. Di bawah ini, kita dapat melihat bahawa invois yang kami dikeluarkan di atas masih belum dibayar, sebagai “diselesaikan” ditetapkan kepada palsu.

Tangkapan pembayaran di Terminal.

7. Berguna arahan dengan lnd

Sejauh ini arahan yang paling berguna dalam lnd adalah bantuan lncli. Ia menyenaraikan semua arahan yang ada. Dapatkan maklumat tambahan pada setiap arahan dengan menambah perkataan “help.” Sebagai contoh, bantuan lncli addinvoice akan menunjukkan kepada anda pilihan yang ada ketika membuat invoice.

 • lncli getinfo menunjukkan maklumat asas mengenai nod anda
 • Senarai senarai lncli menunjukkan saluran yang sedang dibuka dan status mereka
 • lncli getnetworkinfo menunjukkan kepada anda ruang lingkup rangkaian Lightning dari sudut pandang anda
 • lncli feereport menunjukkan kepada anda berapa nod anda telah diperoleh daripada pembayaran routing
 • lncli connect Jika saluran pembayaran di luar talian atau tidak aktif, anda boleh cuba menyambung ke rakan sebaya untuk menghidupkan semula secara manual
 • lncli walletbalance menunjukkan kepada anda berapa banyak Satoshis yang anda ada di dalam rantai
 • lncli channelbalance menunjukkan berapa banyak Satoshis yang anda miliki dalam saluran

8. Alternatif: Sambungkan Zap Desktop

Zap adalah antara muka pengguna untuk nada Lightning yang boleh berjalan di komputer anda. Sekiranya anda menjalankan Lightning pada mesin tempatan anda, ia tidak penting untuk disambungkan. Tetapi jika nod anda berada di awan, anda perlu melakukan beberapa langkah lagi.

Untuk langkah ini, kedua-dua Bitcoind dan nod lnd anda perlu disegerakkan sepenuhnya. Semak sama ada lnd diselaraskan dengan arahan: lncli getinfo. Ia sepatutnya membaca “disegerakkan kepada rantai: benar.”

Sekiranya mereka tidak disegerakkan, pastikan Bitcoind berjalan dan disegerakkan, sama ada dengan memeriksa log dengan ekor -f /media/bitcoin/debug.log atau dengan menjalankan bitcoin-cli -getinfo dan membandingkan ketinggian blok dengan nod lain, atau dengan memeriksa blok explorer.

Muat turun Zap

Muat turun Zap untuk desktop di sini. Kami memuat turun pelepasan terkini, yang dalam contoh kami ialah v0.4.1 beta. Pastikan anda mendapat versi yang tepat untuk sistem operasi anda! Untuk Windows, itu ialah ZapDesktop-win32-v0.4.1-beta.exe

Tukar lnd.conf

Buka fail konfigurasi kami dengan nano ~ /. Lnd / lnd.conf

Pindahkan baris berikut:

rpclisten = 0.0.0.0: 10009
tlsextraip =< alamat IP anda >
Simpan dan tutup fail dengan Ctrl + O dan Ctrl + X

Hentikan lnd

Untuk membuat perubahan berkuat kuasa, mulakan semula lnd. Untuk menghentikannya, jalankan lncli berhenti
Tunggu selama beberapa saat sebelum memulakannya lagi. Jika anda mempunyai log yang terbuka, anda dapat melihat apabila anda telah menutup. Anda juga boleh menyemak dengan teratas

Padam kunci dan sijil tls

Jika anda membuat perubahan kepada fail konfigurasi yang menjejaskan kekunci dan sijil tls, anda perlu memadamkannya. Lakukan dengan perintah: rm ~ / .lnd / tls.cert dan rm ~ / .lnd / tls.key

Untuk memulakan semula, jalankan lnd &>/ dev / null dan disown

Buka firewall

Untuk menggunakan Zap, buat sambungan masuk ke nada Lightning kami. Buka firewall dengan arahan: sudo ufw membolehkan 10009 / tcp

Salin ke atas sijil TLM dan TLM

Untuk mengesahkan aplikasi dan pelayan, anda perlu menyalin dua fail (ditunjukkan di bawah).

Zap akan memeriksa sama ada kunci TLS adalah betul untuk memastikan ia sentiasa bersambung ke pelayan yang betul (dan bukannya menyamar). Untuk mengetahui kekunci TLS yang betul, kami perlu memberitahu Zap sijil TLS.

Windows:

Buka PowerShell yang baru dengan arahan: scp ubuntu @< nod ip anda >: ~ / .lnd / tls.cert C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ untuk menyalin sijil tls ke desktop anda.

Gunakan arahan: scp ubuntu @< nod ip anda >: ~ / .lnd / data / rantai / bitcoin / mainnet / admin.macaroon C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ untuk menyalin macaroon. Jika anda mahu, anda boleh menyalinnya ke mana-mana folder menggunakan explorer.

Mac atau Linux:

Buka terminal baru dan gunakan arahan: scp ubuntu @< nod ip anda >: ~ / .lnd / tls.cert ~ / Desktop untuk menyalin sijil tls.

Gunakan arahan: scp ubuntu @< nod ip anda >: ~ / .lnd / data / rantaian / bitcoin / mainnet / admin.macaroon ~ / Desktop untuk menyalin macaroon. Anda juga boleh menyalinnya ke mana-mana folder menggunakan Finder atau Files.

Konfigurasi Zap

Buka Zap sama ada dengan mengklik pada fail yang dimuat turun lebih awal atau dengan mencari dalam aplikasi. Pilih pilihan Sambung nod anda sendiri dalam skrin permulaan.

Tangkapan layar sambungan Zap.

Seterusnya, masukkan alamat IP anda dan laluan ke sijil.

Windows:

Ini mungkin kelihatan seperti ini:
192.168.1.21:10009
C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ tls.cert
C: \ Users \ YourUserName \ Desktop \ admin.macaroon

Mac atau Linux:

Ini mungkin kelihatan seperti ini:
192.168.1.21:10009
~ / Desktop / tls.cert
~ / Desktop / admin.macaroon

Skrin tangkapan layar butiran sambungan Zap.

Log masuk

Selepas klik pada Seterusnya dan mengesahkan pilihan anda, anda perlu log masuk ke nod anda. Anda boleh melihat baki anda serta pembayaran baru-baru ini.

8b. Alternatif: Sambungkan Zap iOS

Zap adalah antara muka pengguna untuk nada Lightning anda yang masih dalam alpha, tetapi anda boleh mendaftar untuk menjadi penguji di sini. Anda boleh menggunakannya untuk menyambung dari jauh, menyemak dana anda, membuka saluran, atau membuat dan menerima bayaran.

Muat turun Zap untuk iOS

Sebaik sahaja anda telah menyertai sebagai penguji, muat turun dan pasang aplikasi melalui Testflight, alat Apple untuk memuat turun perisian ujian. Ia kemudian akan muncul sebagai aplikasi biasa pada skrin utama anda.

Muat turun lndconnect

Untuk mengesahkan aplikasi dan pelayan, kami perlu menyampaikan data dari pelayan kami ke telefon. Apabila menyambung Zap di desktop, dua fail disalin ke mesin kami, tetapi itu tidak mungkin dilakukan pada telefon. Sebaliknya, gunakan alat yang dipanggil lndconnect yang akan menghasilkan kod QR untuk kami.

Muat turun lndconnect dengan arahan:
pergi dapatkan -d github.com/LN-Zap/lndconnect

Pasang lndconnect

Untuk memasang lndconnect, pindahkan ke direktori dengan arahan:
cd ~ / go / src / github.com / LN-Zap / lndconnect

Pasang program dengan membuat && buat pemasangan

Jalankan lndconnect

Taip lndconnect di terminal anda untuk membuat kod QR muncul. Anda mungkin perlu mengezum sedikit dan memperbesar tetingkap dengan Ctrl ++ (Pastikan kawalan ditekan dan tambahan tekan tanda tambah atau tolak untuk mengezum masuk atau keluar)

Sambungkan Zap

Buka aplikasi Zap dalam telefon anda dan klik Imbas apabila diberi pilihan. Imbas kod QR yang dihasilkan dengan lndconnect.

Anda kini dapat melihat baki, membuat dan menerima bayaran, dan mengurus saluran anda dengan aplikasinya.

9. Pilihan: Konfigurasi Bitcoind over Tor

Privasi adalah hebat. Perniagaan Bitcoin kami semata-mata perniagaan kami, dan tiada Penyedia Perkhidmatan Internet atau kerajaan harus dapat melihat bagaimana kami menggunakannya.

Tetapi privasi juga bagus untuk keselamatan. Jika kita boleh menyembunyikan aktiviti Bitcoin kita, kita tidak boleh dengan mudah disasarkan oleh organisasi jenayah. Dan, jika nod kami tidak dapat dijumpai, ia tidak boleh dengan mudah rosak atau diberi maklumat palsu.

Pasang semula

Segera pasang dengan perintah: sudo apt install tor

Konfigurasi

Pertama, jalankan semua transaksi Bitcoin melalui rangkaian Tor. Kemudian biarkan transaksi masuk hanya melalui perkhidmatan tersembunyi.

Untuk melakukan ini, kita perlu membuat kata laluan dan hashnya. Untuk membuat kata laluan, gunakan pengurus kata laluan anda (atau gunakan kami) untuk menghasilkan kata laluan rawak 30+ aksara dengan huruf besar, huruf kecil, dan nombor.

Tampalkannya sekarang dalam notepad, tetapi jangan simpannya.

Buat hashnya dengan menggunakan perintah: tor –hash-password “yourpassword”

Tampalkan output dalam notepad sekarang.

Sekarang edit fail konfigurasi. Buka dengan perintah: sudo nano / etc / tor / torrc

Fail konfigurasi sudah ditulis semula, tetapi semuanya dikomitkan (seperti ditunjukkan oleh baris yang bermula dengan # tanda-tanda. Ke bahagian bawah bahagian pertama, cari frasa #ControlPort 9051

Keluarkan tanda # itu, supaya ia membaca ControlPort 9051

Juga, keluarkan tanda # dari dua baris ini

HashedControlPassword < kata laluan Awak >
CookieAuthentication 1

Gantikan HashedControlPassword sedia ada dengan hash yang diperoleh dalam langkah di atas. Sekarang padam hash dari notepad.

Simpan dan tutup fail konfigurasi baru dengan Ctrl + O dan Ctrl + X

Restart semula dengan arahan: sudo service tor restart

Konfigurasikan Bitcoind

Masukkan fail konfigurasi Bitcoin dengan nano ~ / bitbit / bitcoin.conf

Ubah fail dengan konfigurasi berikut:

 • proksi = 127.0.0.1: 9050 (titik nod Bitcoin ke Tor Socks Proxy, supaya semua data berjalan melalui)
 • dengar = 1 (akan mendengar sambungan masuk)
 • onlynet = bawang (untuk hanya menyambung melalui)
 • listenonion = 1 (akan mendengar sambungan masuk melalui alamat bawang)
 • temukan = 0 (jadi alamat IP kami tidak disiarkan)
 • torcontrol = 127.0.0.1: 9051 (menunjukkan nod bitcoin bagaimana mengawal Tor, sebagai contoh, untuk mewujudkan perkhidmatan tersembunyi)
 • torpassword =< YourTorPassword > (bagaimana nod Bitcoin akan mengesahkan dirinya kepada nod Tor)

Tampalkan kata laluan yang dibuat sebelum ini, kemudian tutup notepad.

Tutup editor dengan perintah: Ctrl + O dan Ctrl + X
Restart Bitcoind dengan perintah: sudo perkhidmatan restart bitcoind

Tutup port

Pelabuhan Bitcoin 8333 tidak lagi perlu dibuka. Tutup dengan arahan: sudo ufw menafikan 8333 / tcp

Uji persediaan bawang anda

Anda kini boleh menyambung ke nod bawang. Anda perlu mencari senarai nod tersebut dalam wiki Bitcoin.

Sebagai contoh, menyambung ke nod BlueMatt memerlukan arahan: bitcoin-cli addnode "nkf5e6b7pl4jfd4a.onion “tambahkan

Nod Bitcoin anda boleh menyambung ke alamat IP tetap, tetapi hanya menerima sambungan masuk melalui rangkaian Tor. Alamat bawang anda akan muncul di log anda pada permulaan jika anda ingin menyambung kepadanya secara khusus dari nod lain yang anda kendalikan. Anda juga boleh menemuinya di bahagian bawah dengan perintah bitcoin-cli getnetworkinfo

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me