Bagaimana untuk memastikan aplikasi mudah alih anda

Apabila ia datang ke telefon anda, maklumat yang anda simpan hanya selamat seperti aplikasi yang telah anda pasang.

Seperti yang telah disebutkan, hanya memuat turun aplikasi dari sumber rasmi mereka. Sebaiknya, mereka adalah kedai aplikasi Google dan Apple, tetapi sesetengah pengeluar mungkin mempunyai repositori perisian kurang bereputasi mereka sendiri.

Sebagai alternatif, pengguna canggih boleh membina aplikasi itu sendiri jika kod itu sumber terbuka, atau anda boleh mencari dan mengesahkan pakej pemasangan dari pemaju secara langsung.

Kebenaran aplikasi

Kedua-dua iOS dan versi terbaru Android memberi anda peluang untuk memberikan izin aplikasi selektif untuk menggunakan kamera, mikrofon, lokasi, dan sebagainya.

Menggunakannya dengan baik! Ragu-ragu dengan apa kebenaran aplikasi yang diperlukan, dan hanya memberi kebenaran aplikasi yang anda fikir perlu dan tidak invasif. Apl pemesejan tidak semestinya perlu mengetahui lokasi anda, dan aplikasi pembayaran tidak semestinya memerlukan akses kepada gambar anda. Aplikasi lampu suluh tidak perlu meminta akses kepada apa-apa untuk berfungsi dengan betul.

Memperolehi lokasi anda melalui aplikasi adalah jauh lebih tepat dan mudah daripada mengecilkan kad SIM atau secara fizikal mengikut anda. Memuat naik foto dan senarai kenalan anda melalui aplikasi juga jauh lebih murah daripada menggodam telefon anda.

Perlu diingat bahawa kebanyakan pemula dan pelabur sangat lapar data, dan mengewangkan data pengguna mungkin satu-satunya strategi strategi pengewangan atau yang paling menjanjikan untuk aplikasi atau perkhidmatan percuma. Oleh itu berhati-hati dengan data yang anda kongsi dengan perkhidmatan apa!

Ini adalah kepentingan terbaik anda untuk sesekali melalui penetapan telefon anda untuk menyemak aplikasi apa yang telah anda pasang dan keizinan apa yang mereka minta. Anda kemudian boleh menarik balik kebenaran ini, atau memadam aplikasi sepenuhnya.

Isyarat amaran aplikasi anda mungkin mengintip anda

Isyarat amaran utama bahawa sesuatu yang sedang berlaku salah biasanya termasuk bateri, rangkaian, atau penggunaan memori yang berlebihan. Walaupun ini tidak semestinya amaran yang menunjukkan bahawa anda sedang diburu, ini pasti kesan sampingan aplikasi pengintip.

Gunakan intuisi dan ciri terbina dalam sistem pengendalian telefon anda untuk memantau petunjuk ini. Aplikasi yang menjanjikan untuk membantu anda mengoptimumkan penggunaan bateri, rangkaian atau memori anda jarang dipercayai dan menambah risiko kecurian data kepada sistem anda. Mereka mungkin juga mengintip aplikasi mereka sendiri.

Adakah apl anda menyulitkan data anda

Ia boleh menjadi sukar untuk menilai bagaimana apl mengendalikan data anda di latar belakang tanpa akses kepada alat analisis lanjutan. Walaupun anda mengendalikan kebenaran dengan baik dan menyimpan telefon anda sehingga kini anda masih perlu berhati-hati tentang maklumat yang anda berikan kepada aplikasi.

Terdapat risiko bahawa aplikasi tidak menyimpan data anda dengan betul di awan. Cari penyedia yang berjanji untuk menyulitkan maklumat anda dalam talian, dan mengetahui bagaimana maklumat ini disulitkan. Pilih kata laluan yang baik, dengan idealnya melalui pengurus kata laluan (kami juga mengesyorkan menggunakan Penjana Kata Laluan Rawak ExpressVPN).

Sangat penting untuk memastikan kata laluan anda disimpan dalam bentuk hashed di pelayan. Penunjuk yang baik untuk aplikasi yang tidak mengikuti prosedur asas ini adalah jika anda terhad dalam panjang kata laluan anda, atau terhad sama ada anda boleh menyertakan aksara khusus atau tidak.

Semua data dalam transit perlu disulitkan dengan HTTPS. Tidak seperti dalam penyemak imbas anda, mungkin tidak mungkin untuk mengesahkan secara manual jika sambungan disulitkan, atau bagi anda untuk mengesahkan sama ada sijil sedang diperiksa dengan betul. Sebaliknya, kita harus bergantung kepada janji pemaju aplikasi, dasar platform mereka (kedai aplikasi Apple, sebagai contoh, memerlukan aplikasi baru untuk menggunakan HTTPS secara lalai), dan kecekapan pemaju mereka.

Walaupun tidak boleh dipercayai dalam teori, ia sekurang-kurangnya mempunyai tahap yang mungkin untuk menilai aplikasi daripada penampilannya. Sekiranya ia mendapat kemas kini yang teratur, mempunyai log perubahan terperinci, dan pada umumnya tidak mempunyai pepijat, ia lebih berkemungkinan bahawa aplikasi itu juga dibangunkan dengan baik “di bawah tudung.”

Pengesahan dua faktor

Sebagai tambahan kepada kata laluan anda, anda juga boleh menggunakan pengesahan dua faktor. Ini adalah kata laluan kedua yang hanya sah untuk masa yang singkat. Ia boleh dijana pada telefon anda, peranti luaran, atau dihantar kepada anda melalui mesej teks atau e-mel.

Ia adalah paling selamat apabila kod itu dijana pada telefon anda atau peranti luaran, walaupun ini boleh menyebabkan sakit kepala apabila peranti ini hilang.

Apabila kod tersebut dihantar kepada anda melalui mesej teks, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa maklumat ini dapat dipintas, mungkin oleh seseorang yang berdekatan atau aplikasi lain pada telefon anda.

Bacaan lanjut

Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya Wi-Fi mudah alih dengan artikel-artikel ini:

  • Maklumat Apa yang Melalui Rangkaian Mudah Alih Anda
  • Bagaimana Mengecas Cell Phone Anda Mengekalkan Ia kepada Risiko
  • Bahaya dari Triangulating Lokasi Anda, Menangkap Panggilan, SMS
  • Mengunci Peranti Anda
  • Tetapan Bergerak yang Memengaruhi Privasi Anda
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me