Bagaimana Melindungi Diri Dari Keyloggers

Kemungkinannya, anda menggunakan komputer peribadi (komputer riba atau desktop) untuk banyak perkara peribadi: e-mel, media sosial, perbankan, membeli-belah dalam talian dan banyak lagi. Ia juga sangat mungkin bahawa anda menggunakan komputer peribadi anda untuk perkara yang berkaitan dengan pekerjaan juga: Membuka dokumen syarikat yang sensitif, mengkaji fail yang berkaitan dengan perniagaan, dan sebagainya.


Ramai daripada kita melakukan perkara-perkara ini secara teratur dan tanpa pemikiran kedua siapa, atau apa, mungkin menjejaki dan mengawasi setiap keystroke yang kita buat.

Sudah tentu, kita bercakap mengenai keyloggers – perisian yang, tidak kira bagaimana ia dipasang, boleh digunakan untuk merakam semua yang anda masukkan melalui papan kekunci anda. Dari nombor kad kredit ke kata laluan dan segala-galanya di antara, keyloggers boleh dipasang dan digunakan untuk keuntungan kewangan atau peribadi. Mujurlah, terdapat cara untuk melindungi diri anda – dan data anda – daripada dicatatkan oleh sekeping spyware yang mengganggu ini.

Melindungi diri anda dari keylogging

Kerana keyloggers boleh dipasang ke komputer dalam pelbagai cara, perlindungan melibatkan mengambil pelbagai pendekatan untuk membatasi kemungkinan bahawa seseorang boleh dipasang. Pendekatan ini termasuk:

Anti-virus

Anti-virus adalah sesuatu yang perlu dipasang pada desktop dan komputer riba. Dengan semua pilihan percuma yang tersedia, tidak ada alasan untuk tidak memasangnya. Dan, sementara Ia bukan satu penyelesaian yang lengkap, anti-virus berfungsi sebagai sebahagian daripada pendekatan perlindungan komprehensif terhadap keyloggers dengan menangkap mereka sebelum mereka boleh dipasang pada sistem anda akibat memuat turun fail yang dijangkiti atau melawat laman web yang dijangkiti.

Pendidikan pengguna

Pendidikan pengguna jauh ke arah pencegahan keyloggers dan spyware lain. Sebagai contoh – mewujudkan dasar hanya memuat turun perisian dan aplikasi dari sumber yang dipercayai akan memanjangkan ke arah meminimumkan risiko.

Juga, jika boleh – cari penyelesaian perisian berasaskan web yang membolehkan anda mengelakkan muat turun dan memasang program atau perisian yang tidak perlu dari syarikat yang anda tidak pasti yang boleh anda percayai.

Gunakan mesin maya

Menggunakan mesin maya atau sistem pengendalian maya membolehkan anda memasang perisian yang mungkin disangka di kawasan maya komputer anda untuk memisahkannya, dan ancaman keylogger, dari bahagian komputer yang dipercayai.

Apabila dipasang dan dikonfigurasi dengan betul, persekitaran tertutup yang ditawarkan oleh mesin maya menyimpan ancaman sepenuhnya berasingan daripada sistem operasi utama dan dilindungi anda.

Menggunakan papan kekunci pada skrin untuk menaip maklumat sensitif

Salah satu batasan keyloggers adalah bahawa mereka hanya menangkap maklumat tertentu. Salah satu perkara yang tidak ditangkap ialah klik yang dibuat pada papan kekunci pada Windows. Papan kekunci pada skrin tidak begitu terkenal oleh majoriti pengguna Windows, tetapi ia boleh menjadi cara yang baik untuk memastikan nombor akaun sensitif dan kata laluan tidak ditangkap.

Ya, proses mengklik kata laluan dan nombor akaun memerlukan masa, dan anda mungkin tidak mahu menggunakan papan kekunci pada skrin untuk semuanya, tetapi pastinya pilihan yang boleh digunakan sebagai sebahagian daripada pendekatan yang komprehensif. Ia juga boleh digunakan apabila anda berada di komputer orang lain dan tidak pasti keselamatannya.

Perlindungan terbaik terhadap keyloggers: lebih banyak perlindungan

Perlindungan terbaik terhadap keyloggers adalah pendekatan komprehensif yang melibatkan gabungan pendekatan yang disenaraikan di atas. Mendidik diri sendiri dan pengguna lain mengenai penyemakan imbas yang selamat dan bagaimana melihat laman dan muat turun yang mencurigakan akan pergi jauh ke arah melindungi anda, data anda, dan kewangan anda daripada mereka yang ingin melakukan bahaya dengan maklumat yang dikumpulkan melalui keylogger.

Sesetengah nasihat dalam artikel ini juga akan memberikan perlindungan tambahan terhadap bentuk malware lain dan juga akan menjadikan anda dan data anda lebih selamat dari senarai panjang kod berniat jahat dan bukan hanya dari kesan berbahaya dari keyloggers.

Pertimbangkan VPN untuk perlindungan tambahan

Penyulitan VPN berkekuatan tinggi melindungi bukan sahaja pelayar web anda tetapi juga e-mel anda, perbualan Skype, perbankan dalam talian, dan semua yang anda lakukan atau lihat dalam talian – sama ada di rumah, pejabat, kafe atau perjalanan dunia. Berikan diri anda beberapa nama tanpa nama dengan ExpressVPN. Sebaik sahaja disambungkan ke ExpressVPN, semua data anda disulitkan dan tidak dapat dikecualikan!

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map