Apa itu Spyware?

Spyware mungkin jenis perisian yang paling tepat digunakan dalam pengkomputeran. Ia adalah apa-apa program yang menyelinap ke komputer anda secara rahsia dan mengamuk maklumat peribadi anda tanpa anda mengetahui. Sama seperti mata-mata sebenar.

Pengintip biasa tidak menjalankan spionase gaya James Bond. Di sana untuk mencuri maklumat anda untuk mendapat keuntungan yang diperoleh oleh pengarang.

Anda tidak mahu spyware dalam hidup anda. Oleh itu, adalah berguna untuk mengetahui apa spyware, apa yang boleh berlaku apabila komputer anda dijangkiti, dan bagaimana untuk membuangnya.

Spyware datang dalam pelbagai jenis

Oleh kerana istilah “spyware” merangkumi sebarang program yang secara rahsia mencuri maklumat anda, kesannya adalah pelbagai dan banyak. Contoh-contoh umum termasuk:

Kecurian maklumat peribadi – Spyware telah diketahui untuk mengesan dan menghantar segala-galanya dari butiran kad kredit dan kelayakan login ke sesi sembang. Maklumat itu kemudiannya akan digunakan dalam pencurian identiti dan penipuan.

Pengiklanan yang disasarkan – Perisian ini menjejaki laman web yang anda lawati dan melaporkan maklumat itu kembali kepada pihak ketiga, yang menggunakan data untuk menyampaikan tayangan iklan yang relevan. Jika ciri-ciri ini dimasukkan dalam adware, perisian itu sendiri mungkin menyampaikan iklan pop-up yang tidak diinginkan pada skrin anda.

Penipuan affiliate – Pemasar dan rangkaian afiliasi tertakluk kepada serangan dari spyware, yang menggantikan ID sekutu asli dengan ID yang dimiliki pemilik spyware. Hasilnya ialah pemilik spyware menerima hasil kerja keras para pemasar affiliate.

Bagaimana spyware boleh menjangkiti komputer anda

Spyware umumnya berbeza daripada virus dan cacing kerana ia tidak cuba untuk menghantar dirinya dari satu komputer ke komputer lain. Jangkitan biasanya berlaku melalui:

  • Bundling dengan perisian lain, yang pengguna ditipu untuk memuat turun dan memasang
  • Kelemahan keselamatan dalam pelayar web dan perisian lain, yang dieksploitasi oleh laman web yang berniat jahat yang ditipu oleh pengguna
  • Kuda Trojan tersembunyi di lampiran e-mel dan muat turun lain, yang pengguna dipalsukan untuk mempercayai adalah fail yang sah

Operasi Undercover

Teknologi Rootkit: Sebaik sahaja sekeping spyware telah menjangkiti komputer anda, biasanya ia akan menggunakan teknologi rootkit untuk menyembunyikan dirinya sendiri. Ini menjadikannya lebih sukar untuk dikesan dan dialih keluar.

Melumpuhkan keselamatan: Pada sistem Windows, pengguna biasanya dijangkiti semasa menggunakan akaun dengan keistimewaan pentadbir. Ini membolehkan spyware juga dijalankan dengan keistimewaan pentadbir, memberikan akses penuh kepada sistem. The spyware mungkin kemudian mematikan perisian firewall dan anti-virus, membuka pintu untuk jangkitan lanjut dan mencegah penghapusan secara automatik spyware.

Tanda komputer anda mungkin dijangkiti

Sistem lamban: Komputer sering berjalan lebih perlahan selepas dijangkiti spyware. Ini adalah kerana spyware menggunakan sumber sistem, yang biasanya akan tersedia untuk program lain, untuk mengesan dan menghantar maklumat peribadi anda.

Iklan munculan yang tidak diingini: Apabila spyware digabungkan dengan adware, ia boleh membanjiri skrin anda dengan iklan. Sekiranya anda mendapat banyak pop timbul tanpa sebab yang jelas, komputer anda mungkin dijangkiti.

Halaman web yang tidak diingini dan pelencongan carian: Sesetengah spyware, seperti CoolWebSearch yang terkenal, boleh merampas pelayar anda dan mengawal laman utama anda dan hasil carian. Sekiranya penyemak imbas anda kelihatan telah hilang, spyware adalah penyebabnya.

Bagaimana untuk mengeluarkan spyware

Walaupun spyware berbeza dari virus dalam cara ia menyebar dan apa yang dilakukannya, penyingkiran spyware melibatkan sebahagian besar langkah yang sama. Gunakan alat sistem seperti Windows Defender atau perisian anti-virus anda untuk mengesan dan mengeluarkannya. Dan mengelakkan jangkitan dengan berhati-hati dengan muat turun web dan lampiran e-mel.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me