Apa itu Bitcoin?

Bitcoin adalah rangkaian pembayaran inovatif dan jenis wang baru.

Bitcoin adalah jenis mata wang digital yang dicipta dan diadakan secara elektronik, dan boleh dipindahkan antara orang tanpa perantara, seperti bank. Ia telah dicipta oleh entiti menggunakan nama samaran Satoshi Nakamoto pada tahun 2009. Sejak itu, popularitinya telah berkembang, dan anda boleh menggunakan Bitcoin untuk membayar apa-apa yang banyak hari ini!


Sepenuhnya sumber terbuka, Bitcoin dimiliki dan dikendalikan oleh siapa pun, semua sistemnya adalah umum, dan semua orang dialu-alukan untuk mengambil bahagian dalamnya.

Bagaimana Bitcoin berfungsi?

Bitcoin dipindahkan terus dari orang ke orang melalui Internet. Setiap orang ditugaskan dompet digital di mana mereka boleh menyimpan Bitcoin mereka.

Bagaimana Bitcoin dicipta?

Bitcoin dijana oleh semua orang di seluruh dunia yang menjalankan program perisian yang mengikuti formula matematik untuk menghasilkan bitcoin. Orang-orang ini dipanggil penambang. Peniaga ditugaskan dengan mengesahkan urus niaga, yang mana mereka diberi ganjaran dengan bitcoin yang baru dihasilkan.

Bagaimana Bitcoin berbeza dengan mata wang tradisional?

Walaupun mata wang tradisional terikat kepada bank atau negara, Bitcoin sepenuhnya didesentralisasi. Dan sementara mata wang tradisional didasarkan pada emas dan perak, Bitcoin didasarkan pada matematik, menjadikannya bentuk cryptocurrency.

Sama seperti emas dan perak, bitcoin sukar untuk saya lombong, dan mereka terhad dalam bekalan. Hanya 21 juta bitcoin yang dibenarkan untuk dihasilkan oleh pelombong, selepas itu lebih banyak bitcoin akan terhenti.

Kenapa menggunakan Bitcoin?

Bagi orang biasa seperti kami, Bitcoin lebih murah untuk digunakan daripada kaedah pembayaran lain, terutamanya apabila membuat transaksi antarabangsa. Ia menghapuskan sebarang bayaran tambahan yang berkaitan dengan transaksi kad kredit, pindahan kawat, pesanan wang dan pemprosesan cek. Satu lagi utama ditambah dengan Bitcoin adalah bahawa anda boleh menggunakannya untuk membayar barangan dan perkhidmatan tanpa memberikan nama atau alamat anda, sehingga anda dapat menjaga privasi anda.

Bagaimana saya mendapatkan bitcoin?

Pertama, anda perlu membuat dompet bitcoin. Sebaik sahaja anda mempunyai dompet bitcoin anda, anda akan diberi alamat bitcoin, yang akan anda gunakan untuk menerima pembayaran. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan Bitcoin.

Daripada individu lain – Anda boleh menerima bitcoin dari orang lain sebagai pertukaran untuk barangan dan perkhidmatan. Atau kawan anda mungkin menghantar bitcoin sebagai pertukaran untuk apa-apa jika hari ulang tahun anda, contohnya.

Dengan menukar mata wang – Anda boleh membeli bitcoin menggunakan dompet bitcoin anda dengan mata wang tempatan anda. Anda juga boleh membeli bitcoin di luar dompet bitcoin anda, menggunakan laman web ini untuk mencari tapak pertukaran mata wang alternatif.

Dengan menjadi pelombong – Jika anda merasa bercita-cita tinggi, anda boleh melancarkan bitcoin sendiri, menggunakan panduan ini sebagai permulaan.

Di ATM Bitcoin – Anda juga boleh membeli bitcoin dari ATM Bitcoin. ATM Bitcoin yang pertama dibuka pada Oktober 2013 di kedai kopi Waves di Vancouver, Kanada. Lebih banyak ATM Bitcoin telah muncul di seluruh dunia!

Betapa popular adalah Bitcoin?

Bitcoin pastinya semakin popular. Walaupun desentralisasi pada mulanya menjadikannya kaedah pembayaran pilihan untuk pembelian barangan dan perkhidmatan haram (fikir dadah dan hitmen …), perniagaan yang lebih mantap sekarang membolehkan pengguna dan pelanggan mereka membayar dengan Bitcoin.

(Psst! ExpressVPN telah menerima Bitcoin sejak Jun 2014!)

Ramai orang juga telah menimbun Bitcoin sebagai pelaburan. Seperti kebanyakan pelaburan lain, bagaimanapun, sama ada nilainya akan naik atau jatuh masih harus dilihat …

Apa yang membuat Bitcoin cryptocurrency?

Menurut penyenaraian di coinmarketcap.com, kini terdapat enam cryptocurrency utama yang semua menuntut Bitcoin, dan lebih banyak lagi dalam karya.

Sebagai tambahan kepada Bitcoin Cash (yang, dengan kapitalisasi pasaran lebih dari AS $ 20 bilion, boleh dikatakan sebagai pesaing Bitcoin terbesar), Bitcoin Gold, Diamond, Private dan Dark entah bagaimana cuba untuk membuat piggyback pada jenama bernama Bitcoin.

Menentukan apa yang membuatkan Bitcoin, atau apa yang menentukan wang, adalah rumit. Walaupun Bitcoin boleh digambarkan sebagai tunai elektronik rakan sebaya (dengan penekanan sama ada pada peer-to-peer atau wang tunai), takrif ini juga digunakan untuk pelbagai jenis cryptocurrency, yang sebahagiannya agak tidak berkaitan dengan Bitcoin.

Apabila melihat lebih dekat, mudah untuk menentukan ciri-ciri yang diingini Bitcoin, seperti yuran yang rendah, masa penyelesaian yang cepat atau mekanisme bukti kerja yang digunakan untuk mengesahkan dan menjana Bitcoin. Tetapi, pada masa yang sama, ini tidak menentukan ciri-ciri-tidak setiap cryptocurrency dengan yuran yang rendah, masa blok 10 minit dan algoritma perlombongan berasaskan SHA-256 secara automatik Bitcoin.

Bagaimana kita boleh tahu yang Bitcoin sebenar?

Satu perkara yang kita semua sepakat untuk bersetuju adalah bahawa Satoshi Nakamoto membuat Bitcoin. Nakamoto memalsukan Blok Kejadian, yang bermaksud bahawa apa jua definisi yang ingin kita temui mungkin perlu memasukkan rujukan kepada blok ini.

Asal-usul dalam Kejadian tidak menjadikan definisi lebih mudah, walau bagaimanapun, sebagai rantai berganda mungkin berakar umbi ke blok tunggal ini. Ciri rantaian “terpanjang” atau “kebanyakan kerja” (kerja rantaian adalah sama dengan jumlah hash yang diperlukan untuk meniru rantaian blok yang sama dan langkah kesukaran yang sama) mungkin juga tidak berguna, seperti ia akan membolehkan pelombong secara unilateral menentukan apa yang Bitcoin secara unilateral.

Takrifan yang lebih tepat akan merangkumi “rantai kerja yang paling sah,” tetapi peraturan apa yang sah, dan yang tidak? Tentunya peraturan mungkin berubah pada masa akan datang, tetapi di bawah keadaan mana akan ‘ditingkatkan’ Bitcoin menjadi ‘nyata’ Bitcoin? Adalah tidak mungkin untuk mencari definisi yang berfungsi bukan sahaja secara retroaktif, tetapi juga secara proaktif.

Pada hakikatnya, satu-satunya definisi yang boleh kita tentukan dengan yang mendefinisikan Bitcoin secukupnya adalah sangat tidak memuaskan, tetapi ia sangat sesuai dengan bagaimana orang melihat dan menggunakan wang secara umum:

Bitcoin adalah apa yang difikirkan oleh semua orang di sekeliling anda.

Bitcoin adalah …

Apa-apa pun, atau sekurang-kurangnya apa-apa cryptocurrency, secara teorinya boleh dianggap sebagai Bitcoin. Dengan cara yang sama, banyak perkara mungkin membuat wang berguna-apa yang kita terima sebagai wang terutamanya bergantung kepada apa yang orang lain anggap wang.

Satu contoh yang baik ialah Testnet, sebuah klon identik kod Bitcoin, dan digunakan sebagai cryptocurrency berasingan. Perincian terperinci tentang Testnet, bagaimanapun, adalah sama sekali tidak bernilai. Cryptocurrency yang tidak berguna digunakan oleh pemaju untuk menguji produk mereka tanpa risiko kehilangan wang dan ditambang oleh sukarelawan yang memberikannya secara percuma.

Begitu juga, sama ada apa yang anda miliki adalah kunci kepada Bitcoin atau salah seorang pencetusnya bergantung pada apa yang orang-orang di sekeliling anda menganggap Bitcoin. Sudah ketika menggunakan istilah seperti ‘Bitcoin sebenar’ atau ‘versi asal Bitcoin,’ anda secara halus tetapi penting memberi isyarat bahawa anda mungkin merujuk kepada sesuatu yang lain.

Ketahui segala-galanya mengenai Bitcoin

Ingin tahu semua yang ada untuk mengetahui tentang Bitcoin? Semak panduan komprehensif ExpressVPN untuk Bitcoin!

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map