Mantia criminalului: noul rol al Bitcoin în ransomware

Există o tradiție în poliție, popularizată de Toți bărbații președintelui – pentru a expune activitatea infracțională, urmați banii. Până la urmă, banii sunt cei care motivează marea majoritate a infracțiunilor, în special atunci când vine vorba de fraude online și ransomware.

Așa că urmează urmele lăsate de bani și te conduce direct spre ușa criminalului.

Dar există o problemă – și, din păcate, este o problemă a propriei noastre creații.

Această problemă este Bitcoin.

Modul în care sectorul public italian a plătit prețul pentru Bitcoin

La începutul acestui an, mai multe birouri ale consiliului din Italia au fost vizate de atacatori care foloseau ransomware.

Ransomware este echivalentul online al extorsiunii. Odată ce troianul este instalat, adesea prin atașamente de e-mail aparent inocente, fișierele sunt blocate în spatele unui ecran splash sau prin criptare.

De acolo, atacatorii cer răscumpărarea cu promisiunea că, odată ce aceasta va fi plătită, fișierele vor fi decriptate.

Când birourile din sectorul public italian s-au trezit incapabile să plătească facturi, să proceseze documente și să elibereze certificate, totul se oprește. Operațiunile lor depindeau de datele lor.

Nu este de mirare, atunci, că oficialii s-au grăbit să plătească taxele solicitate. În acest caz, aceste taxe au reprezentat echivalentul a 400 de euro, cu amenințarea dublei comisioane dacă nu este plătită.

Dar atacatorii nu au cerut euro. Nu au solicitat dolari.

Au solicitat Bitcoin.

O monedă pentru crimă

Monedă descentralizată, fără implicare din partea băncilor sau guvernelor, Bitcoin este renumit pentru natura sa privată. Fondurile sunt mutate direct de la un portofel Bitcoin la altul, fără a fi nevoie să expunem date personale precum nume sau adrese de contact.

Prin proiectare, este foarte sigur. Fiecare portofel constă dintr-o pereche de chei de autentificare public-private și, pentru a efectua o plată, trebuie acordată doar cheia publică.

Dar, deși această confidențialitate și securitate reprezintă un beneficiu uriaș pentru majoritatea dintre noi, este un avantaj și pentru infractori.

Datorită Bitcoin, atacatorii care au vizat sectorul public italian au putut primi fonduri cu un anonimat complet. Fără bani de urmat. Nici o cale de a-i urmări.

De fapt, atacatorii erau atât de încrezători încât au oferit sprijin oficialilor care nu știau să folosească Bitcoin. Au trecut dincolo de atac pentru a oferi linii de comunicare – deoarece vectorul atacului și alegerea monedei le-au oferit o securitate completă.

Bitcoin: nu este rău!

Desigur, Bitcoin nu este doar păstrarea infractorilor care caută o modalitate de neatestat de a transfera bani. De fapt, pare să reflecte viitorul banilor pentru noi toți.

Bitcoin a stabilit un precedent pentru moneda descentralizată și, deși o mare parte a creșterii Bitcoin este rezultatul speculatorilor de piață, nu se poate nega faptul că moneda a atras și utilizatorii legitimi. Taxe mai mici, control complet și securitate puternică – ceea ce nu-i place?

Astăzi, mai multe monede alternative cresc în popularitate, inclusiv Litecoin, Peercoin și Namecoin. Chiar și JPMorgan Chase a depus un brevet pentru soluția proprie de monedă digitală.

Chiar dacă balonul Bitcoin izbucnește, acest tip de transfer de bani peer-to-peer este aici pentru a rămâne.

Ia si da

Perioada de lună de miere pe internet s-a încheiat. Noutatea a purtat subțire și, astăzi, rețeaua mondială este un mod de viață.

În acest sens, mulți dintre noi ne întrebăm cum putem trăi o viață digitală – una în care toate datele noastre curg înainte și înapoi pe internet – fără a face compromisuri cu privire la securitate și confidențialitate. De fapt, ExpressVPN oferă chiar Bitcoin acum ca metodă de plată.

Soluțiile vin și pleacă. Securitatea devine mai bună, mai robustă și mai ușor de utilizat.

Dar riscul este acesta: pe măsură ce continuăm să căutăm confidențialitate, am putea să le predăm oamenilor pe care îi preferăm să îi expunem.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me