Undang-undang anti-cetak rompak baru Australia: Tenggelam atau berenang?

undang-undang anti-cetak rompak baru australia menghalang laman web

Apa yang berlaku apabila kerajaan memutuskan untuk merosakkan cetak rompak internet? Di Australia, keputusannya adalah Rang Undang-undang Pindaan Hak Cipta (Pelanggaran Online) 2015, yang kelihatan memberikan pemegang hak digital lebih banyak kawalan ke atas kandungannya, tidak kira di mana ia boleh dihoskan. Di atas kertas idea itu mempunyai merit, tetapi sekurang-kurangnya beberapa pakar harta intelek menangis busuk dan amaran bahawa undang-undang baru mungkin tenggelam lebih daripada berenang.

Terbang Bendera Hitam

Cetak rompak digital adalah masalah serius di seluruh dunia. Menurut Global Post, sebagai contoh, ketika HBO mega-hit Game of Thrones memulakan musim keempatnya April lalu, episod baru yang pertama diturunkan secara haram lebih daripada satu juta kali dalam satu hari. Dan seperti yang dinyatakan oleh New York Times, negara-negara seperti Sweden telah menjadi sarang untuk cetak rompak-tidak mengejutkan, kerana ia merupakan tempat kelahiran laman perkongsian fail yang terkenal The Pirate Bay, dan lebih daripada 280 juta filem dan rancangan televisyen dimuat turun secara haram di Sweden pada tahun 2014 sahaja.

Sudah tentu, pembekal lanun negara tidak menyimpan semua kandungan ini kepada diri mereka sendiri, dan dengan senang hati menjualnya atau memberikannya kepada pihak yang berminat di seluruh dunia. It’s gudang besar kandungan pelanggaran hak cipta yang bimbang ahli parlimen Australia, dan mendorong 37-13 undi untuk menyokong bil baru. Malah, undang-undang itu secara khusus mensasarkan laman web Internet di luar negara, disebut “lokasi dalam talian”, yang mengedarkan kandungan cetak rompak. Simon Bush dari Persatuan Pengedar Hiburan Home Australia menyeru undang-undang baru “moment watershed”, dan menggambarkannya sebagai tanda “benar-benar positif untuk industri kandungan kreatif.” Bercahaya pujian … tetapi apakah kesan sebenar?

Tujuan utama?

Inilah cara yang sepatutnya berfungsi: Jika pemilik hak digital mendapati bahawa kandungan mereka dihoskan di laman web di luar Australia, mereka boleh memohon hakim Mahkamah Persekutuan dan meminta tapak itu disekat sepenuhnya untuk semua pengguna Australia. Perbuatan menyekat tapak jatuh ke Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) seperti Telstra dan Optus.

Tetapi ada masalah. Beberapa, sebenarnya. Pertama adalah definisi. Undang-undang mengatakan bahawa mana-mana tapak dengan “tujuan utama untuk memudahkan pelanggaran hak cipta” adalah permainan yang adil untuk cabaran mahkamah. Tetapi rang undang-undang itu tidak menyatakan spesifikasi istilah ini, menurut Dr. Matthew Rimmer, profesor bersekutu di Kolej Undang-undang ANU, yang menyeru penyerahan bil ini “hari yang sangat gelap untuk Internet di Australia.” Tanpa definisi yang kukuh, ia diserahkan kepada hakim Mahkamah Persekutuan untuk memutuskan apa yang menjadi “tujuan utama” tapak. Bagaimana jika 30 peratus daripada semua fail yang dihoskan dibajak? Adakah itu tujuan utama, atau hanya berlaku? Dan apa yang mengenalpasti tapak web sebagai “memudahkan” pelanggaran hak cipta? Adakah hosting cukup? Atau adakah mereka perlu mengiklankan dan mengenakan bayaran untuk kandungan?

Terdapat juga masalah bagaimana tepat tapak akan disekat. Kemungkinan ISP akan memilih kaedah pilihan mereka, yang bermaksud dua perkara: mudah dilaksanakan dan mungkin akan mendatangkan kos baru kepada pengguna. Terdapat juga kebimbangan mengenai apa yang berlaku dengan agensi kerajaan ASCI, yang memaksa ISP untuk menghalang alamat IP pelayan daripada URL laman web yang menyinggung, menyebabkan akses yang disekat ke lebih daripada 250,000 tapak bukan jenayah.

Buka Waters

Jadi bagaimanakah Australia yang lapar kandungan merancang untuk mengendalikan undang-undang baru? Menurut The Today Today, satu saluran yang mungkin adalah uptick dalam penggunaan rangkaian peribadi maya (VPN), yang membolehkan pengguna mengakses laman web tanpa nama dan mengelakkan peraturan baru ini. Dan walaupun ada kebimbangan bahawa rang undang-undang itu mungkin juga menghalang syarikat-syarikat VPN luar negeri, SBS melaporkan bahawa memorandum penjelasan yang melekat pada undang-undang baru menjelaskan dengan jelas bahawa VPN tidak akan disasarkan, walaupun ia tidak menawarkan perlindungan khusus.

Australia berharap dapat membendung kandungan cetak rompak dengan menyekat akses ke port-of-call laman web yang kurang bernasib baik. Tetapi pelan itu mungkin menjejaskan kerana lebih banyak pengguna memilih VPN dan penyelesaian serupa untuk memastikan aktiviti mereka dalam talian dan membolehkan mereka mengakses apa yang mereka mahu, apabila mereka mahu.

Imej yang diketengahkan: Petr Kratochvil / Domain Awam Pictures.net

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me