Ubah tetapan Firefox anda untuk pengalaman melayari yang lebih peribadi


Dengan hanya beberapa klik, anda boleh meningkatkan privasi dalam talian anda dengan lebih besar. Berikut adalah beberapa petua untuk penyemak imbas Firefox yang popular-dan anda tidak perlu memasang sesuatu.

Pertama, buka tetapan Firefox dengan mengklik pada menu hamburger di sudut kanan atas. Sekarang klik Pilihan / Pilihan > Privasi & Keselamatan.

Sebagai alternatif, anda juga boleh menampal mengenai: keutamaan # privasi ke dalam bar alamat.

Pilihan Privasi & Keselamatan Firefox

1. Pilih sejarah yang hendak disimpan

Pilihan perlindungan sejarah Firefox.

Secara lalai, Firefox akan mengingati sejarah penyemakan imbas anda dan menyimpan kuki dari tapak web yang anda lawati. Berikut adalah beberapa pilihan untuk memperbaiki ini:

Disyorkan:

 • Di bawah Sejarah, pilih Gunakan tetapan peribadi untuk sejarah dari drop-down
 • Nyahtanda kotak Ingat sejarah carian dan bentuk, kerana laman web boleh menggunakannya untuk mengumpulkan data peribadi kami dengan senyap
 • Terima cookies dari laman web, tetapi pilih Tidak pernah untuk laman web pihak ketiga
 • Untuk kuki, pilih sehingga Saya menutup Firefox dari drop-down

Pilihan:

 • Jika anda memilih untuk terus log masuk ke beberapa perkhidmatan, pilih untuk menyimpan kuki sehingga mereka tamat
 • Anda boleh memperibadikan lagi kuki yang disimpan di bawah Pengecualian …, contohnya, jika terdapat beberapa perkhidmatan yang anda percayai
 • Sekiranya anda memeriksanya Kosongkan sejarah semasa Firefox ditutup, anda boleh memilih Tetapan untuk memilih data mana yang perlu disimpan apabila anda menutup Firefox

2. Aktifkan perlindungan penjejakan

Pilihan perlindungan penjejakan Firefox.

Anda boleh menggunakan alat anti-penjejakan terbaharu Firefox jika anda tidak mempercayai adblocker pihak ketiga, seperti asal uBlock.

Disyorkan:

 • Sentiasa gunakan perlindungan penjejakan: Dalam pilihan Tukar Senarai Blok … membolehkan lebih ketat Disconnect.me perlindungan ketat
 • Kembali ke Privasi utama & Skrin keselamatan, pilih Sentiasa Jangan Jejaki isyarat, dengan harapan ia dihormati

Pilihan:

 • Sentiasa gunakan perlindungan penjejakan, tetapi teruskan senarai blok lalai

3. Pastikan keizinan adalah terkini

Pilihan kebenaran Firefox.

Semak bahawa anda belum memberikan akses laman web ke mikrofon atau kamera anda dengan mengklik Tetapan … bersebelahan dengan mereka. Sekiranya anda mempunyai, pastikan untuk menyemak apa yang mempunyai akses, dan tentukan sama ada anda mahu mengeluarkannya.

Disyorkan:

 • Jangan sekali-kali memberikan izin tapak untuk menggunakan kamera atau mikrofon anda, melainkan jika anda benar-benar perlu (contohnya, untuk sembang video Dan selepas sembang selesai, alihkan keizinan semula)

4. Katakan tidak kepada koleksi dan penggunaan data Firefox

Pilihan koleksi data Firefox.

Kami memahami bahawa mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana pengguna mereka bertindak dan menggunakan produk mereka memudahkan Mozilla untuk membina penyemak imbas web yang baik. Tetapi jika anda bimbang tentang pelakon yang berkuasa, mesej ralat ini boleh digunakan terhadap anda untuk mengenal pasti kelemahan dalam sistem anda dan data yang anda gunakan.

Disyorkan:

 • Jangan berkongsi maklumat. Sebaliknya, dermakan kepada Yayasan Mozilla-anda juga boleh menghantar bitcoin secara anonim.

5. Tukar enjin carian lalai anda kepada Duckduckgo

Pilihan carian lalai Firefox

Google tidak menghormati privasi anda. Model perniagaan mereka tidak sesuai dengan keupayaan anda untuk mengekalkan kawalan ke atas data anda sendiri. Kami suka Duckduckgo, dan kami fikir ia harus menjadi enjin carian lalai anda.

Disyorkan:

 • Buat Duckduckgo enjin carian lalai anda: Di menu kiri, klik Carian, atau terus menavigasi ke: about # search preferences

Pilihan:

 • Buat jalan pintas untuk enjin carian lain yang anda gunakan, misalnya, g untuk Google atau w untuk Wikipedia. Dengan cara itu, jika anda benar-benar perlu mencari sesuatu di Google, anda boleh mencari “g ExpressVPN,” dan Firefox akan mengarahkan anda ke carian Google untuk ExpressVPN. Taipkan “privasi internet w” dan anda akan berakhir terus di artikel Wikipedia untuk privasi internet.

Privasi bukan seting binari

Ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui sepenuhnya maklumat yang kami berikan, dan banyak alat yang ada untuk membantu kami menguruskan aliran maklumat ini mungkin tidak berkesan atau bahkan menipu.

Kadang-kadang, seperti dalam hal pelayar, kita secara lalai menolak perjanjian yang mungkin tidak memenuhi keperluan privasi kita. Pelayar yang baik membolehkan kami menyempurnakan perjanjian ini dan melindungi diri kami dengan hanya beberapa klik.

Pengalaman pelayaran anda akan berubah bergantung pada tetapan yang anda pilih, kuki apa yang anda simpan, dan sumber yang anda sekat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map