Tidak pun skandal akan menghentikan Facebook daripada menuai data anda

Ikon ibu jari dari Facebook


Berita mengenai peranan Facebook dalam koleksi berjuta-juta pengguna profil Cambridge Analytica yang membawa kepada pemilihan umum Amerika Syarikat pada tahun 2016 menunjukkan gambaran yang membimbangkan bagaimana maklumat dapat digunakan untuk menyasarkan individu.

Di tengah-tengah kemarahan, usaha pengumpulan data Facebook telah dibawa ke perhatian sekali lagi, dan sebagai pembaca sinis mungkin menjangkakan, ternyata mereka telah menemui lebih banyak cara untuk mengekstrak data daripada anda.

Pengumpulan data Facebook yang sentiasa menceroboh

Jumlah data yang dikumpulkan Facebook sudah cukup mengkhawatirkan-dari setiap interaksi yang anda ada pada rangkaian ke setiap foto yang pernah anda muat naik (dan juga dipadamkan). Tetapi kaedah mereka baru-baru ini mengambil giliran yang lebih mengecewakan, menggunakan topeng keselamatan dan privasi untuk mendorong aplikasi dan ciri-ciri yang melemahkan perkara-perkara yang sangat dibina untuk melindungi.

Dalam gerakan yang hampir berlawanan dengan bantahan baru-baru ini, Facebook menerbitkan Prinsip Privasi pertama pada bulan Januari. Prinsip menggariskan kawalan yang pengguna mempunyai maklumat mereka dan Facebook telah sejak mula menolak ciri dan aplikasi untuk mempromosikan idea ini, seperti penandaan foto yang lebih selamat dan bahkan VPN sendiri.

Usaha-usaha ini untuk meyakinkan orang bahawa Facebook melindungi privasi dan keselamatan pengguna mereka telah berkurang secara spektakuler, tetapi itu tidak menghentikan Facebook daripada melekat dengan kebanyakan mereka.

Dalam blog ini, ExpressVPN memecahkan tiga aplikasi dan ciri baharu yang dikatakan Facebook akan memastikan data anda selamat dan swasta tetapi, sebenarnya, Kumpulkan lebih banyak maklumat mengenai anda.

1. Aplikasi Onavo milik Facebook mengumpul data anda walaupun anda tidak menggunakan Facebook

Onavo telah diperoleh oleh Facebook pada tahun 2013, untuk perisian mereka yang mengoptimumkan penggunaan data mudah alih dan menyediakan perkhidmatan analisis untuk aplikasi mudah alih. Kedua-dua aplikasinya menuntut keselamatan untuk telefon anda tetapi tidak melakukan perkara sedemikian. Sebaliknya, aplikasi menghantar semua data yang masuk melalui Facebook.

Onavo Protect – VPN Security

Pada bulan Februari, pengguna Facebook melihat item menu baharu pada aplikasinya bernama “Protect,” yang apabila ditekan akan mengarahkan anda ke aplikasi: Onavo Protect – VPN Security. Aplikasi ini menjanjikan “menjaga data anda selamat apabila anda menyemak imbas dan berkongsi maklumat di web,” dengan mengamankan sambungan anda ke internet.
Apabila anda menggunakan Onavo Protect, data yang melaluinya-seperti penggunaan Wi-Fi dan penggunaan data mudah alih anda, penggunaan aplikasi anda, dan walaupun skrin anda aktif atau dimatikan-dijejaki, direkod, dan dihantar semula ke Onavo, dan oleh lanjutan, Facebook.

Dasar Privasi mereka menyatakan:

“Kami boleh menggunakan maklumat yang kami terima untuk menyediakan, menganalisis, memperbaiki, dan membangunkan perkhidmatan baru dan inovatif untuk pengguna, Ahli Gabungan dan pihak ketiga.”

Dan itu:

“Kami mungkin berkongsi maklumat mengenal pasti secara peribadi dengan pihak ketiga dan” Ahli Gabungan “(perniagaan yang menjadi atau menjadi sebahagian daripada kumpulan syarikat yang sama bahawa Onavo adalah sebahagian daripada, termasuk tetapi tidak terhad kepada Facebook, Inc.).”

Pendek kata, apabila anda menggunakan Onavo Protect, semua aktiviti dalam talian anda dirakam dan dikumpulkan oleh dan untuk Facebook, walaupun anda tidak menggunakan Facebook.

Lock App Bolt

Sebulan kemudian, Onavo secara senyap mengeluarkan aplikasi lain, Bolt App Lock, yang membolehkan anda menambah langkah keselamatan seperti kod PIN dan pengenal cap jari ke aplikasi anda.

Dengan memuat turun dan menggunakan aplikasi ini (yang mendakwa untuk meningkatkan keselamatan anda), anda secara tidak sengaja menghantar data pengguna dan maklumat rangkaian kepada Facebook.

Sama seperti Melindungi, Bolt akan menghantar maklumat ini ke Facebook yang boleh menggunakannya untuk mencari tahu, sebagai contoh, apa yang menarik perhatian anda dari Facebook dan produknya, Instagram dan Whatsapp.

Dasar Privasi Bolt sangat jelas mengenai siapa ia mengumpul dan menganalisis maklumat anda untuk:

Tangkapan skrin mengenai Dasar Privasi Bolt App LockSuatu pelindungan Dasar Privasi Bolt App Lock sebelum mereka mengeluarkannya dari App Store. Sumber: TechCrunch

App Store mengalih keluar Lock App Bolt hanya beberapa hari selepas pembebasannya kerana kemarahan percubaan Onavo untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dari pengguna telefon bimbit untuk Facebook. Jurucakap Facebook dilaporkan memberitahu TechCrunch bahawa pelepasan aplikasi itu adalah “ujian kecil, ringkas.”

Fakta tetap-aplikasi Onavo akan merakamkan aktiviti anda dan menghantarnya ke Facebook untuk melakukan siapa yang tahu apa dengannya.

2. Sistem pengenalan wajah Facebook mungkin telah menambahkan anda tanpa pengetahuan anda

Pada awal bulan Mac, pengguna Facebook dipenuhi dengan waspada dalam Feed News mereka memperkenalkan mereka kepada perisian Pengiktirafan Muka yang lebih baik, yang akan mengenal pasti mereka dalam semua foto.

Perisian ini juga mendakwa untuk melindungi foto anda daripada digunakan oleh orang yang tidak dikenali (memikirkan catfishing) dan membantu orang yang mengalami masalah penglihatan mengetahui siapa yang ada dalam gambar anda. Facebook menghantar dua varian mesej: satu menyatakan anda boleh memilih, yang lain mengatakan anda telah masuk dan terpaksa memilih keluar jika anda mahu.

Um, tidak terima kasih, @facebook. Saya tertanya-tanya berapa lamakah ini akan menjadi pilihan. pic.twitter.com/ek5kDzOOsF

– Walt Mossberg (@waltmossberg) 27 Februari 2018

Mengetahui bahawa saya adalah variasi ujian A / B yang ‘diikutsertakan’ secara lalai (India����).

Folks – jika anda melihat ini pada hari ini ketika menatal melalui suapan anda dan terlepas pilihan untuk menarik diri, di sini ialah pautan: https://t.co/fqSeSPlbOH pic.twitter.com/qDawry5U4r

– Shreyas Narayanan Kutty (@ dun3buggi3) 27 Februari 2018

Perisian ini bukanlah yang baru-pertama kali dilaksanakan pada tahun 2013 apabila Facebook mula mencadangkan tag dalam foto yang belum disahkan daripada sama ada anda atau rakan-.

Di bawah fasad baru penandaan foto yang lebih selamat dan bertimbang rasa adalah keupayaan Facebook secara mendalam mengenai keupayaan biometrik, seperti Alvaro Bedoya, pengarah eksekutif Pusat Privasi dan Teknologi di Georgetown University, menjelaskan kepada Slate:

“Facebook akan mengimbas foto yang dihantar oleh kawan rapat untuk melihat sama ada mereka menyertakan anda. Kini mereka mengimbas setiap foto yang diposkan ke Facebook untuk mencari anda. Apa yang menunjukkan bahawa sistem telah menjadi lebih canggih. “

Terdapat kebimbangan yang jelas tentang apa rancangan Facebook untuk dilakukan dengan semua data biometrik ini. Perisian pengiktirafan wajahnya dapat mengenali wajah manusia dengan ketepatan 98%, dan mengenal pasti seseorang daripada 800 juta orang lain dalam masa 5 saat.

Bolehkah ID Facebook anda dalam foto orang asing yang lengkap? Bolehkah mereka menjual data biometrik kepada syarikat untuk digunakan, atau bahkan memberikan data kepada kerajaan untuk mengenal pasti anda?

Syukurlah, sesetengah kumpulan privasi sedang berjuang Facebook atas kuasa-kuasa ini. Pengumpulan maklumat biometrik sedang berperang dalam kes tindakan kelas di Illinois, di mana maklumat biometrik dilindungi di bawah Akta Privasi Maklumat Biometrik. Sekiranya kumpulan itu menang, ini bermakna sekatan baru pada pengumpulan data biometrik Facebook.

Buat masa ini, bagaimanapun, jika anda ingin keluar dari pengenalan muka Facebook, pergi ke Tetapan pada telefon anda > Pintasan Privasi > Lebih banyak Tetapan > Pengiktirafan Wajah dan kemudian pilih Tidak.

Di tapak web, klik anak panah bawah di penjuru kanan sebelah atas dan kemudian masuk ke Tetapan > Pengiktirafan Muka > Edit dan kemudian pilih Tidak.

Ambil perhatian bahawa pilihan ini tidak tersedia di tempat seperti Kanada dan Eropah, dan muncul sebagai pilihan hanya jika anda berumur sekurang-kurangnya 18 tahun.

3. Facebook menggunakan 2FA untuk menghantar pemberitahuan kepada anda

Pengesahan dua faktor (2FA) sebagai langkah keselamatan boleh menjadi berguna untuk menjamin akaun anda, tetapi Facebook telah mengambil 2FA langkahnya terlalu jauh dengan menggunakannya untuk spam pengguna Facebook dengan pemberitahuan.

Seperti jurutera yang berpangkalan di San Francisco Gabriel Lewis mendapati:

Jadi saya mendaftar untuk 2 faktor auth di Facebook dan mereka menggunakannya sebagai peluang untuk spam saya pemberitahuan. Kemudian mereka menghantar balasan saya di dinding saya. ��♂️ pic.twitter.com/Fy44b07wNg

– Gabriel Lewis �� (@Gabriel__Lewis) 12 Februari 2018

Lain-lain juga menghadapi situasi yang agak canggung ketika menjawab teks 2FA.

Jawapan lelaki kasar terhadap teks yang dia fikir adalah spam diposkan di dinding Facebook kawannyahttps: //t.co/bJN6ALtNCI pic.twitter.com/lcn0PJAZvJ

– Daily Mail AS (@ DailyMail) 14 Mac, 2017

Dan dengan Instagram milik Facebook juga:

Facebook juga menyalahgunakan maklumat kenalan 2FA untuk spam Instagram. https://t.co/u9njcm9HT1 pic.twitter.com/8f4of7uBZ5

– Nick Heer (@nickheer) 14 Februari 2018

Dalam membuat teks 2FA masing-masing sebagai pemberitahuan, Facebook telah memutar langkah keselamatan menjadi alat pemberitahuan tambahan untuk membujuk pengguna kembali ke rangkaian sosial. Dengan berbuat demikian, Facebook menjejaskan langkah keselamatan yang kritikal, yang telah menjadikan pengguna dari langkah 2FA mereka sepenuhnya, menjadikan akaun Facebook mereka kurang selamat.

Walaupun ia kononnya pepijat dan akan diperbaiki, Ketua Keselamatan Facebook membuat kenyataan yang mengatakan, “Selama bertahun-tahun, sebelum keupayaan telefon pintar, kami menyokong posting ke Facebook melalui mesej teks, tetapi ciri ini kurang bermanfaat pada hari-hari ini.”

Pengkritik tidak yakin dengan penjelasan Facebook, menunjuk kepada percubaan syarikat untuk meningkatkan penglibatan di laman webnya, yang telah jatuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Ramai orang mencadangkan spam Facebook SMS adalah pepijat. Bullshit. Seseorang di FB membuat keputusan yang disengajakan untuk “melibatkan semula pengguna” dengan spamming semua nombor telefon bimbit yang telah dimasukkan oleh pengguna 2FA. Tiada bug di sini sama sekali.

– Matthew Green (@matthew_d_green) 14 Februari 2018

Jika anda masih mahu langkah tambahan dalam keselamatan Facebook anda tetapi tidak mahu menyerahkan nombor telefon anda, anda boleh menggunakan penjana kod mereka atau kunci keselamatan.

Ingin tahu apa yang Facebook ada pada awak? Sekarang kamu boleh!

Sekiranya anda tidak mahu memadam Facebook anda lagi, anda boleh melihat semua data Facebook yang ada pada anda dengan hanya memuat turun arkib semua interaksi anda di Facebook.

Cukup ikuti tiga langkah yang digariskan di laman web mereka, dan mereka akan memberitahu anda apabila mereka selesai mengarkibkan semua data anda.

Dari arkib ini, anda akan dapat melihat semua interaksi anda dengan Facebook dari semasa mula mendaftar dahulu termasuk:

 • Semua komunikasi dengan rakan-rakan (dan kawan-kawan yang tidak berkawan)
 • Semua metadata foto anda
 • Log masuk dan sesi data mata
 • Beratus-ratus imej yang digunakan untuk pengiktirafan muka
 • Senarai kenalan anda

Ukuran arsip dari Facebook pada diri sendiri cukup untuk membuat Anda berfikir dua kali tentang bagaimana Anda berinteraksi dengan jaringan sosial.

Imej yang lebih besar: mengapa kita semua perlu bimbang tentang taktik pengumpulan data Facebook yang merajalela

Apa yang paling mengganggu tentang melihat kecenderungan Facebook yang menggenggam semua data pada telefon kami adalah penyalahgunaan data itu. Walaupun ramalan skandal Cambridge Analytica belum diketahui sepenuhnya, jelas bahawa dengan data ini Facebook memegang banyak kad yang amat besar dalam mempengaruhi dunia dengan cara yang mengganggu kedua-dua saksi dan pengalaman.

Facebook mungkin mengatakan bahawa mereka mengambil serius privasi anda, tetapi pada masa ini tidak ada tanda asli bahawa raksasa sosial berminat dengan apa-apa selain pengumpulan data sebab mereka masih belum dimajukan sepenuhnya.

Walaupun penggunaan Facebook anda mungkin tidak bersalah-dari memuat naik gambar untuk terus berhubung dengan rakan-rakan-ia lebih jelas berbanding sebelum ini bahawa penggunaan data Facebook anda adalah apa-apa tetapi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map