Reaksi kami terhadap pengintipan Prisma dan NSA

Minggu lepas ini kami telah melihat liputan liputan media yang berkaitan dengan privasi dalam komunikasi elektronik. Ia bermula dengan laporan bahawa Verizon, sebuah pembekal telekom AS, memberikan Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) dengan akses berterusan ke semua rekod telefon. Keesokan harinya kami mengetahui Prism, sistem pengawasan rahsia yang digunakan untuk memantau e-mel, berbual, dokumen dan foto. Lebih mengejutkan adalah tahap kesanggupan yang dicadangkan daripada syarikat teknologi terkemuka seperti Google, Facebook, Skype dan Apple.

Walaupun rasanya seperti “saya beritahu kamu begitu” untuk elang privasi, kami meragui bahawa sesiapa meraikan wahyu ini. Di ExpressVPN kita bermasalah dengan sifat program mata-mata yang meluas dan implikasinya untuk masyarakat secara keseluruhan. Lupakan “tidak berperlembagaan” … itulah seluruh dunia yang sedang ditonton, dan kali terakhir kami memeriksa Perlembagaan AS tidak berlaku untuk Kanada, Australia, atau UK.

Ya, ExpressVPN adalah alat yang berkuasa untuk menyamaratakan alamat IP anda dan menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari ISP anda. Tetapi adakah ia cukup kuat? Sebagai contoh, perkhidmatan VPN tidak dapat melindungi privasi akaun e-mel anda jika NSA mempunyai pintu belakang untuk semua data pada pelayan Gmail.

Persembahan slaid kerajaan AS yang dikelaskan oleh The Guardian membezakan antara dua jenis pengumpulan data. Jenis pertama adalah satu siri empat program yang berbeza yang melibatkan koleksi dari “kabel serat dan infrastruktur ketika data mengalir lalu”. Prisma, kaedah kedua yang digunakan, melibatkan data secara langsung terkumpul dari pelayan syarikat teknologi terkemuka. Walaupun VPN mungkin tidak berkesan dalam memerangi Prism, ia boleh bertindak sebagai alat penting dalam memerangi jenis pengumpulan data pertama. ExpressVPN menggunakan penyulitan kuat untuk merebut 100% lalu lintas Internet antara lokasi anda dan pelayan VPN kami.

Walaupun ExpressVPN pergi jauh ke arah melindungi privasi dan tanpa nama pengguna kami, ia hanya satu bahagian persamaan. Peristiwa-peristiwa minggu lepas menunjukkan bahawa banyak kewaspadaan diperlukan. Gunakan akal sebelum menghantar e-mel yang boleh merosakkan jika ditemui. Atau pertimbangkan untuk menggunakan program e-mel yang disulitkan yang hanya boleh dibaca oleh pengguna akhir yang mempunyai kunci persendirian. Dan sebagai warganegara dunia, ambil tindakan terhadap pelanggaran kerajaan! Yayasan Frontier Elektronik melakukan beberapa kerja yang hebat dalam bidang ini.

Thomas Jefferson meletakkannya dengan sebaik-baiknya: “Apabila orang takut kerajaan, ada kezaliman. Apabila kerajaan takut rakyat, ada kebebasan. “

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me