Rangkaian mata-mata? Astoria boleh memegang jawapannya

penggodam membangun astoria untuk bersembunyi dari nsa

Apakah pilihan anda jika anda mahu privasi di web? Hanya berhati-hati tentang di mana anda melayari, apa yang anda siarkan, dan apa yang anda muat turun tidak mencukupi. NSA, GCHQ dan agensi pengintip kerajaan yang lain dengan pantas memperluas jangkauan mereka untuk merebut semua yang mereka boleh tentang semua orang yang mereka boleh dalam talian, sekiranya ia mungkin berguna. Kebanyakan pengguna beralih kepada rangkaian peribadi maya (VPN) sebagai cara yang lebih kekal untuk menjamin aktiviti web mereka, tetapi bagi mereka yang ingin memanaskan keterlaluan, jaringan Tor sering sambungan.

Masalah? Menurut The Daily Dot, kini mungkin bagi spooks untuk menghancurkan sambungan Tor, menamakan semula pengguna mereka. Penyelesaiannya mungkin terletak pada Astoria, seorang pelanggan yang menjanjikan pengguna pengalaman dalam talian tanpa nama yang sulit.

Masalah Tor

Jadi, bagaimanakah Tor menuntut supaya data anda selamat? Ia menjadi seperti ini: Apabila pelanggan Tor bermula, ia menyulitkan dan kemudian menghantar semua lalu lintas Internet pengguna melalui apa yang dikenali sebagai nod entri, kemudian relay tengah, dan akhirnya keluar penyampaian keluar. Data dikembalikan mengikut urutan yang sama tetapi di sepanjang jalan yang berbeza supaya menjadi (dalam teori) mustahil bagi ejen-ejen kerajaan mengetahui siapa yang berada di penghujung sambungan penyambungan. Secara besarnya, ketidaktahuan ini bergantung kepada lokasi. Dengan 6,000 nod dalam rangkaian Tor, mencari tahu di mana permintaan datang dari tugas yang berat.

Menurut Slash Gear, bagaimanapun, NSA dan agensi lain tidak peduli untuk mencuba dan memecahkan Tor dengan cara ini. Sebaliknya, mereka menggunakan apa yang dikenali sebagai “serangan masa.”Dengan mengawal kedua-dua nod masuk dan keluar, mungkin bagi pelaku kerajaan menggunakan analisis statistik mudah untuk mendedahkan identiti pengguna di bawah 10 minit. Ini bukan kerentanan baru-Tor telah mengetahui tentang masalah selama bertahun-tahun-tetapi sehingga baru-baru ini, jumlah serangan yang dilakukan dengan cara ini hanya membentuk ancaman jaringan pecahan. Masalahnya tidak kecil, sama ada. Lima puluh lapan peratus daripada litar Tor terdedah kepada serangan masa kini di seluruh dunia. Dan di negara-negara tertentu, seperti China, jumlahnya jauh lebih tinggi: Sehingga 85 peratus daripada semua litar Tor berisiko.

Selamat datang ke Astoria

Terima kasih kepada kerja pasukan penyelidikan bersama Amerika-Israel, tidak lama lagi akan berlaku
pilihan baru untuk tidak mahu namanya disiarkan: Astoria. Pelanggan baru mendakwa untuk menurunkan litar terdedah dari hampir 60 peratus kepada kurang daripada enam, dan melakukannya dengan menggunakan algoritma yang meramalkan jalan yang paling mungkin serangan masa dan kemudian memilih litar yang menimbulkan risiko paling sedikit. Lebih-lebih lagi, pasukan mengatakan bahawa usaha baru mereka juga membuat kesenjangan nod terbaik apabila “tidak ada kemungkinan yang selamat” dan mengekalkan prestasi keseluruhan Tor secepat mungkin, walaupun tahap keselamatan algoritma yang tinggi diperlukan. Astoria datang dengan skala prestasi dan keselamatan, yang membolehkan pengguna memutuskan apa yang paling sesuai dengan keperluan mereka, walaupun pemaju menasihati bahawa ia paling berkesan pada tetapan keselamatan tertinggi.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa tidak ada kaedah yang mudah untuk mengalahkan serangan masa. Astoria sememangnya menjadikannya jauh lebih sukar dengan harapan agensi-agensi pengintip akan mencari buah yang lebih rendah.

Ancaman Abound

Sudah tentu, usaha yang dibiayai kerajaan bukan satu-satunya risiko yang dihadapi oleh pengguna Internet. Seperti yang dinyatakan oleh Forbes, terdapat juga PunkSPIDER, alat Google-jenis yang dibangunkan untuk mendedahkan kelemahan laman web. Alat ini baru-baru ini mengambil perhatian keras pada Tor dan mendapati beberapa laman web di laman web “gelap” yang dikehendaki, beberapa di antaranya diserahkan kepada agensi penguatkuasaan undang-undang. Pokoknya? Ia gelap di sana, tetapi tidak gelap. Di China, sementara itu, gelombang serangan terhadap pengguna Tor dan VPN telah ditemui. Ramai yang percaya agensi-agensi kerajaan berada di belakang serangan-lubang ini. Selain itu, baru-baru ini didapati bahawa perkhidmatan “percuma” Hola menggunakan pelanggan yang tidak membayar sebagai nod keluar dan mungkin membuka seluruh pelanggan berdasarkan risiko keselamatan yang serius.

Inilah permainan akhir apabila menjadi spy-proof: tidak mungkin. Astoria adalah salah satu cara untuk meyakinkan ejen-ejen kerajaan yang mereka harus lihat di tempat lain, tetapi hanya berfungsi sebaik-baiknya jika anda sanggup hidup dengan prestasi Tor dikurangkan. Untuk perlindungan yang lebih konsisten, cobalah VPN – tetapi cari pembekal yang bereputasi, stabil, dan membayar untuk membayar yang disulitkan sepenuhnya, sokongan seluruh dunia untuk aktiviti dalam talian anda. Ia adalah komputer anda, rangkaian anda, dan penyemak imbas anda; menyerah siapa anda dan apa yang anda lakukan dalam talian tidak seharusnya menjadi kos penyambungan.

Imej yang diketengahkan: Peter Griffin / Domain Awam Pictures.net (imej telah diubah sedikit)

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me