Internet.org: Terlalu baik untuk menjadi kenyataan?

internet-dot-org-invades-user-privacy

Mark Zuckerberg tidak pernah tidur. Dengan Facebook kini mengatasi 1.44 bilion pengguna aktif di seluruh dunia, pengasas rangkaian sosial boleh beristirahat dengan kejayaannya. Sebaliknya, dia dan eksekutif Facebook yang lain sibuk mengembangkan “Internet.org”, yang, menurut laman web rasmi, akan “menyambung dua pertiga dunia yang tidak mempunyai akses Internet.”

Memandangkan hanya 33 peratus rakyat global mempunyai akses Internet yang kerap, semakin banyak kumpulan advokasi memanggil akses Internet sebagai hak asasi manusia. Pada pandangan pertama, misi Internet.org nampaknya mulia. Tetapi kebimbangan tentang keuntungan dan privasi telah muncul, yang membawa beberapa menyimpulkan bahawa Internet “percuma” ini mungkin terlalu baik untuk menjadi kenyataan.

Idea Besar

Begini cara kerjanya: Facebook telah bekerjasama dengan beberapa syarikat telefon bimbit dan penyedia telekom dunia ketiga untuk menawarkan perkhidmatan Internet percuma bagi mereka yang tidak boleh mengaksesnya. Sehingga 10 Mei, syarikat itu telah melancarkan Internet.org di Zambia, Tanzania, Kenya, Colombia, Ghana, India, Filipina, Guatemala, Indonesia, dan Bangladesh.

Pengguna diberikan akses tanpa kos dari pembawa tertentu tetapi tidak dapat memanfaatkan perkhidmatan jalur lebar tinggi seperti muat turun fail atau video streaming. Idea di sini adalah untuk menyediakan akses asas kepada maklumat dan komunikasi. Masalah? Ia juga boleh mengamalkan Neutrality Bersih.

Sistem Tertutup

Apa yang berlaku apabila Facebook membekalkan aplikasi Internet.org dan menjalankan semua lalu lintas melalui pelayan besarnya sendiri? Ia menjadi penyedia perkhidmatan internet secara de facto (ISP), tetapi tanpa sekatan yang sama diletakkan pada pembawa untuk membayar.

Apa lagi, Zuckerberg dan syarikatnya dapat menentukan laman web mana yang menjadi sebahagian daripada Internet mereka dan yang disekat untuk pengguna bebas – yang sentiasa mempunyai pilihan untuk menaik taraf kepada pelan berbayar, yang kebanyakannya dipaparkan melalui iklan di tapak.

Menurut Wired, jenis pintu gerbang seperti ini mendorong kehadiran dari beberapa penerbitan India, yang mengatakan bahawa syarikat itu melanggar prinsip-prinsip Neutralitas Bersih yang dituntut untuk menegakkannya. Secara ringkasnya: jika Facebook memutuskan apa yang percuma dan apa yang tidak dengan pengawasan atas akses laman web, maka Internetnya tidak benar-benar percuma.

Akibatnya, CEO Facebook telah mengumumkan bahawa mana-mana syarikat atau laman web kini boleh memohon untuk menyertai inisiatif Internet.org dan menjadi sebahagian daripada saluran paip kandungan yang pengguna boleh mengakses dengan bebas. Internet.org VP of Product Chris Daniels mendakwa bahawa membuka pintu kepada pemaju pada umumnya adalah sebahagian daripada “pelan hala tuju”, dan kebimbangan dari pengguna India hanya mempercepatkan pelan yang sudah pun di dalam kerja-kerja. Tetapi tidak semua orang membeli penjelasan ini.

Tidak semua buruk?

Sesetengah organisasi menyuarakan sokongan mereka terhadap Internet berkuasa Facebook. Venture Beat, sebagai contoh, menunjukkan bahawa walaupun mudah untuk membaling batu di Zuckerberg et al. kerana mereka kaya dan berkuasa, tidak ada apa-apa yang salah dengan membuat keuntungan. Malah, sebagai syarikat yang didagangkan secara umum, laman media sosial mempunyai tanggungjawab untuk melakukan hak oleh para pemegang sahamnya dan menjana pendapatan sebanyak mungkin. Oleh kerana Facebook tidak bertanggungjawab untuk menawarkan apa-apa jenis perkhidmatan Internet percuma, walaupun sesuatu yang jelas sebuah kenderaan pengiklanan tidak boleh menjadi semua buruk jika ia mendapat lebih banyak orang dalam talian, betul?

Tetapi Tidak Jadi Hebat

Dua masalah besar dengan internet.org musim bunga untuk fikiran, bagaimanapun, walaupun di bawah model baru: kawalan dan keselamatan. Pastinya, mana-mana pemaju kini boleh memohon untuk menyertai komuniti – dan mempunyai maklumat mereka dialihkan melalui pelayan Facebook. Memandangkan lebih banyak data mendapat pintu, gergasi media sosial memperoleh lebih banyak kawalan dan semata-mata tidak berada di bawah tanggungjawab yang sama untuk mendedahkan penggunaan maklumat ini sebagai ISP untuk bayar.

Terdapat juga isu keselamatan, kerana Facebook tidak akan membenarkan mana-mana laman web yang menggunakan SSL atau TLS – dua langkah keselamatan utama yang menyulitkan data dan membantu memesongkan serangan berniat jahat. Syarikat itu mendakwa ini merupakan isu teknikal tetapi berpotensi membebaskan pengguna bebas berisiko membuat data mereka terjejas, terutama jika lebih banyak perkhidmatan dalam talian “selamat” memilih untuk menyertai pergerakan Internet.org.

Jadi apa kata akhir pada Internet berkuasa Facebook? Jalan ke Neraka adalah contoh yang baik: Zuckerberg mungkin mempunyai niat yang terbaik, tetapi jalan mudah ke akses dalam talian boleh membakar privasi pengguna.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me