Edward Snowden, Kapten Amerika, dan privasi di dunia reel

2016 filem privasi teratas

Apa yang dilakukan bekas kontraktor kerajaan A.S., seorang pengintip amnesia, seorang askar super dengan “A” besar di dahinya, dan dua remaja biasa mempunyai kesamaan?

Jawapan: Mereka watak utama dalam blockbusters berkaitan privasi terbesar tahun ini!

2016 telah menyampaikan filem-filem hebat, dari binatang bercakap (Zootopia) kepada superhero satire (Deadpool) untuk lebih banyak haiwan bercakap (The Jungle Book, Mencari Dory, dan The Secret Life of Pets). Khususnya, empat filem telah menyampaikan keseronokan denyut nadi sambil menyentuh isu-isu asas yang tidak mahu namanya disiarkan, pengawasan, dan keselamatan.

Jadi meremehkan lampu dan menyalakan mesin popcorn anda sebagai ExpressVPN memecahkan empat yang terbaik dari beberapa bulan yang lalu. Oh dan, isyarat spoiler!

Keselamatan negara dan privasi peribadi di Snowden

poster filem snowdenSnowden mengingatkan kita kebebasan dalam talian adalah hak berjuang yang benar, tidak kira kosnya.

Menendang senarai adalah blockbuster berkaitan privasi terbesar dalam tahun. Snowden kronik transformasi pemberi maklumat yang luar biasa dari 20 perkara idealis yang dilepaskan dari tentera A.S. kepada kontraktor kerajaan yang bersemangat yang akan terus mendedahkan keupayaan pengawasan CIA yang mengganggu.

Idea utama yang diterokai dalam filem adalah apakah privasi harus dikorbankan untuk keselamatan. Corbin O’Brian (Rhys Ifans), saman CIA berpangkat tinggi yang juga bos Snowden, mengajar protégénya (Joseph Gordon-Levitt) bahawa apa-apa dan semua cara pengawasan adalah wajar apabila membantah ancaman asing. Namun, Snowden menjauhkan dirinya dari falsafah O’Brian kerana dia secara langsung menyaksikan amalan tidak beretika yang digunakan oleh kerajaan untuk mengesan sasaran dalam talian.

Sepanjang filem itu, pengarah Oliver Stone menjelaskan dengan jelas di Snowden, dan mengingatkan kita walaupun interaksi yang paling tidak menyenangkan dengan web dapat dikesan, direkam, dan dianalisis oleh pegawai pemerintah di belakang pintu terkunci.

Sebagai sebuah filem, Snowden adalah drama tegang dan hati yang membuktikan kehidupan Edward Snowden dengan jujur. Tetapi lebih daripada itu, ia adalah pelancar untuk perdebatan tentang privasi dan penghormatan kepada seorang lelaki yang akan lama dipegang sebagai juara untuk kebebasan internet.

Tonton Snowden dan filem lain

Media sosial dan pengawasan massa di Jason Bourne

poster jason bourneSeperti yang anda tahu namanya, syarikat media sosial tahu anda (dan banyak lagi)

Anda mahu. Anda menunggu untuk itu. Dan akhirnya, hampir satu dekad kemudian (kerana Legacy tidak dikira), Jason Bourne (Matt Damon) kembali pada skrin perak.

Dengan asal-usul Bourne yang banyak diterokai dalam trilogi sebelumnya, ansuran kelima tulang yang mengerikan itu memasuki sejarah keluarga Daud Webb, menyusul Bourne di seluruh dunia apabila dia membongkar kebenaran di belakang keterlibatan ayahnya dengan CIA dan kematiannya akhirnya. Ketika tindakan kamera mengguncang sampai 11, Jason Bourne juga menyoroti beberapa isu penting di media sosial dan pengawasan besar-besaran.

Dalam filem itu, hartawan teknologi muda Aaron Kalloor (Riz Ahmed) adalah wajah privasi di zaman internet. Semasa di persidangan teknologi Las Vegas, Kalloor memberitahu orang ramai yang menyanyikan penciptaannya seperti Deep Dream, akan “memperibadikan” pengalaman pengguna tanpa berkongsi maklumat pengguna dengan pihak lain.

Sekiranya kedengarannya terlalu baik untuk menjadi kenyataan, itulah sebabnya. Platform media sosial seperti Facebook dan Twitter (dan Deep Dream) mengumpul setiap smidgen data peribadi yang anda serahkan secara online, menggunakannya untuk mencadangkan rakan yang anda mungkin tahu, mengesyorkan acara yang mungkin anda ingin hadir, dan memberi anda iklan yang disasarkan. Bacaan cepat tentang dasar privasi mereka akan memberitahu anda platform ini juga mempunyai hak untuk berkongsi maklumat anda dengan pihak lain yang tidak diketahui.

Apa yang lebih buruk, ternyata Deep Dream sebahagiannya dibiayai oleh kerajaan A.S., yang berhasrat untuk mengubah platform media sosial menjadi program pengawasan secara real-time. Sekiranya Kalloor mengemukakan permintaan kerajaan untuk “pintu belakang” ke dalam Deep Dream, semua profil, mesej, dan lokasi yang dikongsi bersama di platform akan menjadi data kerajaan.

Selain menekankan isu-isu yang dibangkitkan di Snowden, Jason Bourne mendedahkan bahawa syarikat media sosial yang mendakwa menyokong privasi internet dapat dengan cepat mengubah sikap mereka dalam semalam. Sama ada perubahan ini adalah keputusan dalaman atau hasil daripada pembelian luar, filem itu mengingatkan kita bahawa kita perlu jelas pada dasar privasi setiap perkhidmatan web yang kita gunakan, dan penjaga pintu terbaik untuk maklumat kami adalah diri kita sendiri.

Tonton Jason Bourne dan filem lain

Otonomi dan keselamatan awam di Kapten Amerika: Perang Saudara

kapten america perang saudaraPemandangan adegan epik, interaksi watak emosi, dan perbincangan mengenai autonomi dan keselamatan tepat pada masanya. Apa yang tidak dicintai tentang Cap 3?

Selain menjadi filem terhebat tertinggi di seluruh dunia untuk 2016, Captain America: Perang Saudara juga merupakan kisah yang membingungkan tentang akauntabiliti, rangka di dalam almari, dan pengkhianatan.

Kejadian yang menghasut filem ini adalah pertarungan hebat di Lagos, akibat yang mengerikan yang memaksa kerajaan untuk memerintah dalam Avengers dalam usaha untuk menempatkan mereka di bawah pengawasan kerajaan.

Di tengah konflik ini berdiri Kapten Amerika (Chris Evans) dan Iron Man (Robert Downey Jr.). Cap, setelah melancarkan Nazi dalam The Avenger Pertama dan mengalami kejatuhan S.H.E.I.L.D. dalam The Winter Soldier, berhati-hati dengan pihak berkuasa kerajaan dan percaya bahawa Avengers tidak boleh menjawab kepada mana-mana jawatankuasa luar yang boleh rosak oleh kuasa. Stark, yang masih pulih dari rasa bersalahnya di Age of Ultron, memilih untuk menerima akauntabiliti awam dan mengalu-alukan pengawasan U.N untuk pasukan.

Apabila kedua-dua sekutu itu bertentangan dengan perbezaan falsafah mereka, satu kejadian yang mengerikan dari masa lalu Stark, yang melibatkan kawan Bucky yang terbaik Cap (Winter Soldier), patah Avengers dan menyerang perang saudara.

Tetapi di belakang pelemparan perisai dan penyusup web, Perang Sivil meminta beberapa soalan penting yang perlu dipertimbangkan oleh mana-mana pawagam:

  • Sekiranya pembalas, dan lain-lain cara umum perlindungan awam, akan disetujui oleh kerajaan?
  • Adakah menjadi ditolak kerajaan membuat apa-apa tindakan masa depan yang dilakukan oleh Avengers (atau penguatkuasaan undang-undang umum) yang boleh diterima secara moral?
  • Di mana seharusnya kerajaan melukis garis antara melindungi orang awam dan menghapus kebebasan peribadi mereka?

Filem ini tidak memberikan jawapan yang mudah kepada soalan-soalan ini. Dan sebagai Cap berisiko hidup dan anggota badan untuk menyelamatkan sahabatnya dan perpaduan dari Avengers, jelas bahwa perjuangan untuk privasi dan keselamatan di dunia kita tidaklah terlalu sukar.

Tonton Captain America: Perang Saudara dan filem lain

Ketidakpastian dan tanggungjawab dalam talian di Saraf

sarafSaraf: Fad baru selepas Pokémon GO?

Pernahkah anda tertanya-tanya apa yang akan berlaku jika orang mengambil permainan “Kebenaran atau Berani”, mendigitalkannya sebagai aplikasi yang boleh dimuat turun, dan menjadikannya sebagai perkhidmatan streaming? Nah, orang-orang di belakang Nerve memang, dan sudah pasti tidak seronok dan permainan.

Ariel Schulman-Henry Joost mengarahkan bintang-bintang bergemerlapan Emma Roberts dan Dave Franco dalam permainan thriller di mana permainan realiti dalam talian yang kelihatan tidak berbahaya didedahkan untuk melibatkan kepentingan yang mengancam nyawa, sementara mempersoalkan penyertaan kita sendiri dalam persembahan digital yang serupa.

Permainan eponim memaparkan “pemain”, yang melengkapkan cabaran untuk wang, dan “pengawas”, yang membayar untuk menonton pemain menyelesaikan cabaran yang mereka pasang. Vee senior (Roberts) yang menetap di sekolah tinggi bertemu dengan pemain Nerve Ian (Franco) ketika dia menyelesaikan cabaran pertamanya, dan bersama-sama mereka menyelesaikan tugas yang berbahaya hingga mereka mendapati diri mereka berada di puncak peringkat dan berjuang untuk hidup mereka di pusingan akhir.

Di terasnya, Nerve memeriksa kesan perkhidmatan seperti Facebook Livestream dan YouTube Live. Adakah anda akan melakukan perkara yang tidak biasanya anda lakukan jika tindakan anda ditonton (dan diberi ganjaran) oleh berjuta-juta di seluruh dunia? Adakah anda akan menggalakkan orang lain melakukan perbuatan yang mengancam nyawa jika anda boleh bersembunyi di belakang dinding tanpa nama di dalam talian??

Filem ini menggambarkan kesan buruk yang berlaku ketika penyalahgunaan privasi internet dalam nama hiburan dan membenarkan janji keturunan dalam talian untuk mempengaruhi tindakan mereka. Walaupun tatacara dan tindakan filem mungkin kelihatan fantastik, mesej pusat Nerve adalah bahawa dunia sedemikian jauh lebih dekat kepada realiti daripada yang kita sering percaya.

Watch Nerve dan filem lain

Apa yang anda ambil?

Itulah ExpressVPN membungkus pada empat blockbusters yang berkaitan dengan privasi terbesar tahun ini.

Adakah anda bersetuju dengan idea-idea yang diterokai dalam filem-filem ini? Yang manakah kegemaran anda? Adakah terdapat filem lain yang sepatutnya dipaparkan di sini?

Berkongsi komen anda di bawah, dan pastikan untuk mengejar filem terbaik tahun ini jika anda belum lagi!

Snowden: Fan Filem / Wikipedia
Jason Bourne: Fan Filem / Wikipedia
Kapten Amerika: Perang Saudara: TriiipleThreat / Wikipedia
Nerve: Fan filem / Wikipedia

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me