CISPA menjelaskan: Panduan untuk melemahkan privasi

CISPA Dijelaskan: Mengapa ia penting kepada anda.

Pada tahun 2011, Akta Perkongsian dan Perlindungan Perisikan Cyber ​​(CISPA) diperkenalkan kepada Dewan Kongres oleh wakil Mike Rogers, tetapi gagal meluluskan senat itu. Pada Februari 2013, rang undang-undang yang sama telah diperkenalkan semula dan sekali lagi dikalahkan; Presiden Obama pergi sejauh mengatakan bahawa dia akan memberikan veto bil itu jika pernah membuatnya melalui kedua-dua Kongres dan Senat. Pada awal tahun ini, pihak demokrat Belanda Ruppersberger memperkenalkan semula rang undang-undang itu lagi dan – ia tetap tidak berubah dari versi terdahulu. Jadi apa masalah besar dengan CISPA? Apakah matlamat undang-undang ini, mengapa tidak ahli parlimen hanya meninggalkannya sendiri, dan apa yang berlaku jika ia berlalu? Bentuk pendek, berita buruk untuk privasi. Bentuk panjang? Baca terus untuk mengetahui butiran yang menarik.

Data anda, Peraturan mereka

Inilah idea di sebalik CISPA: Melindungi Amerika Syarikat dengan memudahkan NSA dan agensi pengintip lain mengumpul data mengenai kegiatan jenayah dan pengganas yang berlaku di dunia siber Amerika. Rang undang-undang itu bertujuan untuk melakukan ini dalam dua cara, terlebih dahulu dengan membenarkan “perkongsian” data antara syarikat swasta dan kerajaan dan dengan membenarkan organisasi keselamatan untuk mengambil apa sahaja data peribadi yang mereka mahukan tanpa izin dari hakim atau pemberitahuan kepada pihak yang terlibat.

Dalam praktiknya, ini bermakna bahawa NSA boleh mengenali e-mel anda, tabiat pelayaran Internet, pembelian dan apa-apa aktiviti dalam talian lain yang dianggap sebagai “maklumat … secara langsung berkaitan dengan kelemahan, atau ancaman terhadap, sistem atau rangkaian kerajaan atau swasta entiti. “Dan sejak NSA dikenali kerana melemparkan jaring yang paling luas ketika datang untuk menafsirkan izin pemerintah, hampir semua tindakan online dapat dibuat agar sesuai dengan definisi ini. Lebih-lebih lagi, peruntukan “perkongsian” di CISPA berkesan untuk memaksa pihak agensi kerajaan: Walaupun syarikat swasta akan diberikan perlindungan daripada tindakan undang-undang jika mereka bersedia memberikan data mengenai warga swasta, mereka juga boleh dipaksa untuk berbuat demikian tanpa apa-apa bantuan. Pokoknya? Ini berita buruk.

Terlalu banyak?

Dengan rang undang-undang yang telah dikalahkan dua kali dan tanpa semakan penting yang dibuat untuk lelaran semasa, kenapa wakil kerajaan terus memperjuangkan idea itu? Punca besar di sini adalah untuk meningkatkan keselamatan siber melalui pengawasan yang lebih baik. Dengan menjaga tabiat rakyat dan penjenayah sama, juara CISPA mengatakan bahawa mungkin untuk menyaring yang baik dan mengadili yang buruk.

Pengenalan semula terbaru CISPA diilhamkan oleh serangan Sony pada bulan Disember tahun lalu – dengan Korea Utara yang paling mungkin pelakunya, penggubal undang-undang melihatnya sebagai masa yang tepat untuk mendorong CISPA kembali ke perhatian dan berharap ketakutan kompromi akan mengatasi bimbang tentang pelanggaran privasi . Tetapi seperti yang dinyatakan oleh Tech Dirt, tidak ada jaminan bahawa jika Sony telah memberikan akses NSA kepada pangkalan datanya, serangan itu akan dicegah. Sony hanya menyediakan titik bercakap berprofil tinggi untuk mendapatkan perbincangan keselamatan cybersecurity lagi. Dan Gizmodo berhujah bahawa CISPA dan bil yang sama semata tidak berkesan ketika membela A.S. – atau mana-mana negara – dari ancaman siber. Tumpuan terhadap pengawasan terhadap keselamatan bercakap dengan harapan bahawa pengganas siber hanya akan mendedahkan diri mereka dengan tindakan mereka, daripada membangunkan rancangan proaktif untuk menjaga sempadan maya.

CISPA-Lite?

Walaupun CISPA belum lagi diluluskan, Dewan baru telah meluluskan Akta Rangkaian Siber Melindungi (PCNA), yang membenarkan perkongsian maklumat antara syarikat swasta dan kerajaan dan termasuk peruntukan bagi perlindungan korporat dari akibat undang-undang. Sejauh ini, Presiden Obama seolah-olah berada di atas kapal dan sementara tidak ada jaminan kelulusan Senat, ini sepertinya langkah pertama ke arah kuasa yang lebih luas di CISPA. Sementara itu, kumpulan Hacktivist, Anonymous, telah mengeluarkan kempen peningkatan kesedaran dalam talian untuk mendidik pengguna tentang CISPA dan bil-bil yang membatasi privasi dan sementara mereka telah tersekat kebanyakannya dalam kenyataan dan petisyen, mereka tidak malu untuk mendapatkan lebih banyak terlibat secara langsung di mana perlu. Dalam erti kata lain, walaupun CISPA tidak lulus, ia mungkin “privasi” kerajaan yang akhirnya dilanggar.

Tidak kira sisi mana perdebatan privasi yang anda ambil, CISPA mempunyai beberapa peruntukan yang membimbangkan, yang kebanyakannya disebabkan oleh kata-kata samar-samar yang membolehkan interpretasi luas oleh NSA dan kekurangan pemberitahuan kepada pengguna. Semoga cadangan yang dikemukakan akan dikalahkan kali ketiga dan terakhir; jika tidak, mungkin masa untuk Netizens yang mematuhi undang-undang untuk meletakkan data mereka di luar jangkauan pengawasan kerajaan.

Imej yang diketengahkan: Peter Griffin / Domain Awam Pictures.net

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me