Bagaimana untuk menjadi penyamaran di dunia nyata

Bagaimana untuk mengelakkan kamera CCTV

Negara pengawasan ada di sini, menonton anda di setiap sudut-dari apartmen anda ke tempat kerja, mal, dan kelab. Ia tidak masuk akal untuk pergi secara gelap dalam talian, tetapi bagaimana kita bergerak di dunia nyata tanpa dilihat?

1. Sulitkan komunikasi anda

Jika anda ingin hilang dari mata alat pengawasan tempatan yang mesra anda, pastikan langkah yang lebih awal. Pastikan tiada siapa yang dapat mengetahui rancangan atau tempat anda terlebih dahulu dengan mengenal pasti komunikasi anda.

SMS dan panggilan telefon adalah pantang larangan mutlak, tetapi anda juga perlu berhati-hati dengan e-mel dan semua bentuk komunikasi tidak terenkripsi yang lain.

Sebenarnya, jika anda perlu bersembunyi dari pihak berkuasa, anda tidak boleh mempunyai telefon atau apa-apa lagi dengan kad SIM. Itu tidak bermakna anda tidak boleh mempunyai nombor telefon, walaupun, anda hanya perlu berhati-hati dengan nombor maya yang anda tetapkan dalam talian.

2. Cari tempat yang selamat untuk hidup

Lebih ramai, sibuk dan huru-hara kejiranan anda, lebih baik. Anda juga harus mencari sebuah bangunan dengan beberapa pintu masuk, tiada pengawal, dan beberapa kamera video yang mungkin. Menjadi dekat dengan pasar, pengangkutan awam, dan tempat-tempat yang sesak adalah tambah besar.

Mempunyai teman sebilik dan subletting boleh membuat perkara lebih mudah kerana anda tidak perlu bimbang tentang bil elektrik dan bayaran sewa di nama anda. Sebaiknya, anda boleh keluar bila-bila masa dan tidak perlu berkongsi terlalu banyak maklumat dengan teman sekamar anda-walaupun anda masih perlu mempercayai mereka agak.

3. Sentiasa tinggalkan peranti anda di rumah

Telefon anda adalah peranti penjejakan yang sempurna. Selagi ia menghubungkan ke menara sel, ia akan menghantar nombor bersiri dan pengenal kad SIM, yang membolehkan polis, telco, dan kebanyakan orang mengetahui lokasi anda yang tepat..

Apabila menyambung ke Wi-Fi, alamat MAC anda akan dihantar ke penghala, yang boleh menggunakan kekuatan isyarat untuk mencari anda di taman awam dan bangunan.

Anda boleh menggunakan komputer riba untuk mengarahkan lalu lintas anda melalui VPN dan Tor di tempat Wi-Fi awam, tetapi walaupun itu mungkin membawa risiko.

4. Jadilah pintar apabila anda bergerak di sekitar bandar

Untuk mengelilingi, anda perlu menghadkan diri anda dan tidak pernah melanggar peraturan yang berikut:

  • Jangan memandu kereta atau motosikal
  • Jangan gunakan aplikasi ridesharing seperti Uber
  • Jangan gunakan kad transit elektronik
  • Jangan membeli tiket dengan apa-apa selain daripada wang tunai

Basikal cukup bagus, dan begitu juga dengan berjalan kaki. Apa yang penting ialah anda bersatu dengan orang ramai. Sekiranya anda tinggal di sebuah bandar di mana tiada siapa yang berjalan, anda tidak seharusnya sama ada. Sekiranya anda satu-satunya dengan basikal, jangan risau.

5. Mengalahkan pengimbas pengiktirafan muka

Ancaman terbesar untuk privasi anda akan menjadi kamera, dan anda akan menemui berpuluh-puluh kamera dalam rutin harian anda. Nasib baik, pengawasan automatik lebih mudah dikalahkan daripada mata manusia.

Sebagai contoh, kini terdapat berjuta-juta kamera CCTV yang dikendalikan di seluruh United Kingdom, dan sementara sebahagian besarnya dikendalikan secara persendirian, data itu masih dapat dibuat dengan mudah kepada polisi.

Untuk mengelakkan pengawasan automatik, anda harus menyembunyikan wajah anda, sebagai contoh, di bawah topi atau masker muka. Jika anda bergerak dengan basikal, topi keledar anda akan menjadi penutup yang sempurna.

Berjuang untuk privasi sebelum anda perlu lari

Selagi anda mengikuti petua ini untuk mengekalkan privasi anda, anda mungkin akan melakukannya dengan sangat baik, walaupun anda tidak akan mempunyai banyak peluang untuk menguji perkara.

Organisasi yang dibiayai dengan baik seperti agensi persekutuan atau mafia mungkin masih mengesan anda melalui rangkaian orang di atas tanah dan keupayaan mereka untuk mengikuti anda dari petunjuk lain yang anda tinggalkan, seperti interaksi dengan kedai, status pekerjaan anda, atau rakan anda.

Perjuangan untuk privasi di dunia fizikal mungkin kadang-kadang kelihatan hilang, tetapi masih terdapat banyak perkara yang boleh kita lakukan untuk memelihara kebebasan kita, dan mereka tidak perlu seperti yang drastik seperti yang ada di pos ini. Tetapi melainkan sebilangan besar orang yang membuat pilihan sedar untuk privasi, ia mungkin tidak lama lagi akan hilang untuk semua orang.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me