Bagaimana untuk membuat Bitcoin Anonymous

Bagaimana untuk membuat pembayaran tanpa nama

Bitcoin adalah kedua-dua sistem pembayaran tanpa nama dan rangkaian telus, terbuka di mana sesiapa sahaja boleh menjejaki dan mengesahkan transaksi.

Bagaimana kedua-duanya boleh menjadi kenyataan? Ia mungkin kelihatan mengelirukan pada mulanya tetapi hanya memerlukan sedikit penjelasan untuk masuk akal.

Bergantung pada bagaimana anda menggunakan Bitcoin, ia boleh menjadi alat yang sempurna untuk ketelusan dalam organisasi amal atau pilihan mata wang yang tidak dapat dikalahkan bagi ransomware dan pasaran ubat-ubatan dalam talian.

Cara anonim adalah kaedah pembayaran tradisional?

Akaun

Dalam rangkaian pembayaran tradisional seperti bank, kad kredit, Paypal atau Venmo, akaun anda dikaitkan terus dengan nama dan ID kerajaan anda.

Walau bagaimanapun, semua maklumat mengenai akaun anda-seperti baki dan pengenalan-tersembunyi dari mata awam. Walaupun dalam sesetengah sistem, seperti kad kredit, peniaga dan pembekal pembayaran akan melihat nombor akaun, nama, dan institusi penerbit kad anda.

Urusniaga dan privasi

 • Seorang vendor mungkin meminta kod zip, alamat, nombor telefon, atau imbasan pasport anda untuk meneruskan transaksi.
 • Pedagang akan diwajibkan secara sah untuk berkongsi maklumat urus niaga dengan pihak berkuasa tempatan-kadang-kadang atas permintaan dan kadang-kadang secara automatik.
 • Kerajaan kebangsaan, agensi pengawasan, dan agensi polis antarabangsa juga akan mendapat akses automatik ke data dan dapat melihat pembelian lain yang telah dibuat dengan kad dan baki akaun anda.
 • Pedagang juga mungkin akan menjual data anda kepada syarikat seperti Equifax.
 • Syarikat-syarikat lain juga boleh membeli data kredit anda, contohnya, jika mereka ingin menilai kemampuan anda untuk membayar balik pinjaman.

Di samping itu, jiran anda mungkin akan tinggal dalam gelap tentang berapa banyak yang anda belanjakan, dan berapa banyak yang anda ada.

Blockchain dan privasi

Rantaian Bitcoin mengendalikan akaun, transaksi, dan privasi yang sangat berbeza.

Akaun

Sesiapa sahaja boleh membuat akaun Bitcoin-dipanggil dompet-pada komputer atau telefon pintar. Untuk membuat akaun, anda tidak perlu membekalkan nama, alamat, atau e-mel. Dan kerana anda tidak memerlukan sambungan internet untuk membuat akaun, boleh menjadi sukar untuk mengesan siapa yang memiliki akaun itu.

Urusniaga dan privasi

 • Sebuah lejar awam-Blockchain-merekod semua transaksi. Semua orang boleh melihat perisian Blockchain dengan Bitcoin (dipanggil pelanggan).
 • Semua baki akaun semua akaun boleh dilihat, tetapi bukan pemilik akaun.
 • Pengguna tunggal mungkin mempunyai beberapa akaun, dan beberapa pengguna mungkin turut berkongsi akaun.
 • Untuk menerima atau membuat pembayaran, dua pengguna mesti menyampaikan alamat mereka kepada satu sama lain. Dalam contoh ini, kemungkinan besar bahawa satu atau kedua pengguna akan ‘dilepaskan’.
 • Walaupun penerima boleh membuat akaun yang baru, kosong untuk setiap pembayaran yang mereka terima, pengirim akan mendedahkan baki akaun dari mana mereka membuat pembayaran.

Mengekalkan rahsia identiti semasa transaksi adalah sukar. Kebanyakan masa anda akan tahu siapa orang atau kedai anda membuat pembayaran, dan mereka akan tahu siapa anda.

Jika salah satu pihak melanggan perkhidmatan terpusat seperti penyedia pembayaran atau dompet-, perkhidmatan terpusat ini boleh mengagregatkan maklumat ini dan juga menjualnya, atau menjadikannya tersedia untuk penguatkuasaan undang-undang.

Menyembunyikan identiti Bitcoin anda dengan Mixers dan Coinjoin

Coinjoin

Pertama, jika dompet Bitcoin dikaitkan dengan nama atau alamat e-mel anda, sukar, tetapi tidak mustahil, untuk memisahkan identiti anda dengan Mixer Bitcoin dan Coinjoin.

Di Coinjoin, kumpulan besar pengguna pada dasarnya membuang Bitcoins mereka ke dalam baldi dan kemudian mengambil semula jumlah yang sama dari baldi. Ini “bertukar ember Bitcoin” boleh dilakukan dalam cara yang tidak terdesentralisasi dan tidak percaya melalui pelaksanaan seperti Joinmarket.

Buat Bitonic tanpa nama dengan Joinmarket.

Grafik di atas menunjukkan bagaimana sebuah sistem seperti Joinmarket berfungsi hanya untuk output standard. Adalah mudah bagi pemerhati untuk melihat bahawa anda menggunakan transaksi Coinjoin, tetapi mereka tidak dapat dengan mudah menentukan mana yang dihasilkan oleh output anda.

Pengadun

Dalam Mixers, dua orang menukar Bitcoins mereka antara satu sama lain, dan sukar untuk melihat bahawa mereka menggunakan mixer. Walaupun kebanyakan pengadun hari ini adalah perkhidmatan berpusat besar, pencampuran boleh dilakukan dengan cara yang tidak percaya melalui alat kriptografi mewah seperti swap atom, walaupun sistem tersebut tidak mempunyai pelaksanaan yang komprehensif.

Apabila menggunakan mixer, peserta tidak boleh belajar banyak tentang peserta lain, dan oleh itu tidak dapat berpotensi sepenuhnya mengaitkan akaun dengan identitas.

Bagaimana untuk memilih dan menggunakan Altcoins untuk tidak dikenali

Altcoins (cryptocurrency alternatif) adalah cara yang paling popular untuk melakukan transaksi anonim Bitcoin. Pengguna menukar Bitcoin mereka untuk altcoin pilihan mereka, kemudian menukar altcoin kembali ke Bitcoin. Sekiranya menggunakan Altcoin yang betul, sukar untuk mengaitkan dan mengesan akaun pengguna.

Bagaimana memilih Altcoin yang baik:

 • Altcoin mesti cukup popular bahawa urus niaga anda tidak akan berlaku.
 • Altcoin harus menyediakan jaminan privasi tambahan.
 • Pertukaran pertama dan kedua tidak sepatutnya sama, atau seseorang boleh cuba menghubungkan dua transaksi anda melalui teknologi seperti sidik jari pelayar.

Adalah Bitcoin tanpa nama?

Secara lalai, pembayaran Bitcoin jauh lebih peribadi daripada pembayaran elektronik seperti kad kredit atau kad kredit. Tetapi dengan sedikit usaha, mereka masih boleh dijejaki.

Model privasi Bitcoin berfungsi secara drastik berbeza dengan sistem pembayaran lain, yang memaksa kita menyesuaikan diri dengan pemikiran kita ketika cuba menjadi lebih pribadi.

Bitcoin memberi kita banyak pilihan untuk benar-benar tanpa nama, tetapi menggunakan pilihan ini memerlukan kemahiran, pengetahuan, dan penjagaan.

Baca lebih lanjut dalam panduan ExpressVPN yang lengkap untuk tidak dikenali oleh Bitcoin

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me