Anda sepatutnya mengasingkan pelayar anda. Inilah cara ia berfungsi.

Penyemak imbas dengan kotak yang mengandungi pelbagai jenis aktiviti penyemakan imbas.

Kami sedar bahawa data kami adalah berharga-pergerakan dalam talian kami diikuti dengan gigih oleh syarikat dan kerajaan yang ingin mensasarkan kami untuk mendapatkan keuntungan kewangan dan politik mereka.

Mod inkognito akan menghalang aktiviti daripada disimpan pada komputer anda, tetapi kuki masih aktif untuk tempoh sesi internet anda. Sebagai contoh, Facebook akan mengetahui bagaimana anda menavigasi ke dan dari laman webnya, serta pergerakan web anda yang lebih luas.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk merentasi pelayaran merentas satu atau beberapa penyemak imbas untuk menyekat bagaimana syarikat seperti Google dan Facebook dapat menjejaki anda.

Apakah petak penyemak imbas? Bagaimana mereka berfungsi??

Pemisahan pelayar adalah cara memisahkan aktiviti dalam talian anda ke pelayar yang berbeza, supaya apa sahaja yang anda cari dalam pelayar # 1 tidak dikesan dalam pelayar # 2.

Sebagai contoh, katakan anda mahu memisahkan aktiviti penyemakan imbas anda menjadi dua: media sosial & e-mel, dan pelayaran setiap hari. Gunakan satu penyemak imbas, seperti Chrome, untuk melog masuk dan mengakses akaun e-mel dan media sosial anda dan pelayar berasingan lain, seperti Firefox, untuk sebarang jenis pelayaran yang lain.

Cookies tidak dapat berkongsi data antara penyemak imbas, yang bermaksud akaun e-mel dan media sosial anda tidak boleh menjejaki apa-apa yang anda lakukan dalam pelayar Firefox.

Untuk ini berfungsi, anda perlu mengingati pelayar mana yang anda gunakan untuk jenis aktiviti dalam talian Ia boleh dilakukan dengan sepenuhnya tetapi mungkin menjadi sedikit membosankan untuk terus beralih ke dan ke belakang.

Syukurlah, kini terdapat satu cara untuk menyebarkan penyemakan imbas anda pada penyemak imbas tunggal.

[Ingin lebih banyak privasi dan berita keselamatan? Daftar untuk surat berita blog ExpressVPN.]

Bagaimana untuk menyediakan petak penyemak imbas dalam satu penyemak imbas

Dalam persediaan ini, kami menggunakan add-on Container Container Firefox. Seperti yang dijelaskan oleh Mozilla, “Tab Container adalah seperti tab biasa kecuali bahawa tapak yang anda lawati akan mempunyai akses ke sepotong berasingan penyimpanan penyemak imbas.”

Pelayar lain mempunyai sambungan yang akan menambah bekas, tetapi pastikan anda menggunakan salah satu yang mengambil serius privasi dan keselamatan anda. Kami menggunakan bekas Firefox kerana ia cukup mudah untuk ditubuhkan.

1. Muat turun add-on bekas.

2. Buka Firefox dan klik dan tahan + ikon untuk membuat tab baru. Jenis kontena yang dicadangkan anda akan muncul: Peribadi, Kerja, Media Sosial, dan Facebook.

Anda juga boleh mencari ikon di Toolbar anda, atau pergi ke tentang: pilihan # bekas untuk menukar, menambah, dan memadam seberapa banyak bekas yang anda mahu.

  1. Pilih bekas yang ingin anda semak imbas-jika anda ingin menyediakan akaun media sosial anda, pilih warna merah jambu itu Media Sosial bekas. Jika anda perlu membuka e-mel kerja, pilih oren Kerja bekas.

Apabila anda membuka tab bekas yang berlainan, warna yang sama muncul sebagai garis di bawah nama tab.

  1. Nikmati tidak mempunyai syarikat seperti Facebook menjejaki setiap langkah anda. Kuncinya adalah untuk memastikan anda tidak bertindih dengan bekas anda, untuk meminimumkan jumlah pelacakan yang berlaku pada penyemak imbas anda.

Perlindungan yang lebih besar, privasi lebih besar

Pemisahan pelayar bukan kaedah privasi yang sempurna-ISP dan syarikat lain mungkin dapat melihat aktiviti dalam talian anda. Tetapi dengan menggunakan penyemak imbas pelayar akan menjadikannya lebih rumit untuk syarikat teknologi tinggi untuk mengenal pasti aktiviti penyemakan imbas anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me