Adakah privasi internet menjadi sebab yang hilang?

Batu nisan dengan

Kebanyakan orang berfikir privasi sebagai hak asas. Hak untuk mempunyai perbualan peribadi tanpa seseorang mendengar, hak untuk menjaga harta benda anda daripada pandangan orang ramai.

ExpressVPN percaya bahawa privasi individu adalah sesuatu yang semua orang layak.

Untuk masa yang lama di internet, terdapat ilusi privasi. Dari pembayaran belanja dalam talian selamat ke akaun rangkaian sosial yang dilindungi kata laluan-kami diberitahu bahawa maklumat kami dilindungi dan selamat. Mungkin anda masih percaya?

Tetapi bagi ramai orang, peristiwa seperti pengawasan NSA massa dan pencurian gambar peribadi selebriti telah mengubah persepsi tentang privasi internet. Nampaknya terlalu mudah bagi penggodam untuk masuk ke dalam barangan kami-dan sebahagian besar ‘hacking’ itu ditaja oleh kerajaan.

Mendapatkan data anda seperti mengambil gula-gula daripada bayi

Terdapat banyak kes profil tinggi penggodaman dan pengawasan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

 • Agensi Keselamatan Negara: NSA secara sah memantau setiap rekod telefon Amerika, mempunyai akses ke trafik telefon dan internet di A.S. dan di luar negeri, dan menargetkan sasaran yang sesuai. Kerajaan UK dan kerajaan lain juga melakukannya.
 • Kecurian foto selebriti: Anonim memaparkan lebih 500 foto selebriti pada papan imej 4chan pada tahun 2014, ramai yang mengandungi kebogelan. Perkhidmatan iCloud Apple dipercayai menjadi punca pelanggaran.
 • eBay: Perkhidmatan membeli-belah dalam talian telah diretas pada pertengahan 2014, mendedahkan berjuta-juta pengguna kata laluan dan data.
 • Sasaran: 70 juta Pelanggan sasaran memiliki data kad kredit mereka dicuri pada tahun 2014 selepas penggodam menemui lubang keselamatan dalam sistem syarikat.
 • Rangkaian PlayStation: Perkhidmatan permainan dalam talian telah digodam oleh LulzSec pada tahun 2011, menyebabkan kecurian sekitar 77 juta data akaun pengguna.

Apabila data kami dicuri dan dipantau dengan kerap, dari syarikat-syarikat besar yang mendesak data kami selamat di tangan mereka, nampaknya masuk akal untuk menjadi sedikit kurang percaya dengan maklumat kami.

Kos perkhidmatan dalam talian percuma adalah privasi anda

Jika anda menggunakan e-mel web dan perkhidmatan media sosial percuma, maka anda juga menyerahkan maklumat peribadi anda kepada pihak ketiga setiap hari.

Terdapat alasan perkhidmatan ini percuma. Beberapa cara mereka menggunakan data anda termasuk:

 • Penyasaran iklan: Enjin carian, rangkaian sosial dan perkhidmatan lain menjejaki aktiviti anda, supaya mereka boleh menyasarkan iklan anda.
 • Menjual data anda: Dengan persetujuan anda, dan kadang-kadang tanpa, syarikat yang mendaftar dengan online sering menjual maklumat anda kepada pembuat senarai pemasaran. Mel sampah!
 • Memantau e-mel anda: Banyak perkhidmatan webmail percuma yang mengawasi mesej anda untuk aktiviti jenayah dan mungkin diwajibkan secara sah untuk berkongsi data anda dengan agensi kerajaan.

Sudah tentu, anda mungkin menyedari semua ini – namun anda masih boleh memilih untuk menggunakan Facebook, Gmail, Twitter dan sebagainya.

Lagipun, tiada apa-apa yang benar-benar percuma. Mungkin menyerah sedikit maklumat anda adalah berbaloi?

Penggodam berniat jahat

Satu lagi ancaman utama untuk privasi Internet adalah salah satu yang kita mungkin semua bersetuju tidak diundang.

Laporan “Ancaman Keselamatan Internet 2014” Symantec mendapati bahawa malware, pancingan data dan serangan lain pada komputer peribadi kami membawa kepada pendedahan lebih daripada 552 juta identiti pada tahun 2013. Terdapat peningkatan sebanyak 62% dalam jumlah pelanggaran dan peningkatan 91% dalam sasaran kempen serangan pada tahun yang sama.

Dengan jenayah dalam talian pada peningkatan, masa depan privasi internet kelihatan jauh dari selamat.

Langkah-langkah privasi yang boleh anda ambil

Apabila semuanya dikatakan dan dilakukan, siapa yang bertanggungjawab untuk privasi anda dalam talian? Awak.

Sesiapa yang mahu mengekalkan data mereka secara peribadi boleh menjauhkan diri dari internet, tetapi itu tidak banyak pilihan di dunia hari ini. Jadi, ia mengambil langkah keselamatan yang betul dan membuat pilihan yang tepat mengenai bagaimana kami berkongsi data kami. Kadang-kadang, seperti pengawasan kerajaan, pilihan-pilihan itu adalah dari tangan kita. Tetapi ada langkah yang boleh anda ambil untuk meningkatkan privasi anda.

 • Ambil langkah keselamatan: Pastikan akaun dalam talian anda selamat, mengurangkan risiko pelanggaran keselamatan dengan memastikan perisian anda terkini dan dengan menggunakan perisian keselamatan. Ketahui risiko online secara umum.
 • Berhati-hatilah siapa yang anda daftar dengan: Jangan percaya setiap perkhidmatan awan dengan laman web mewah. Penyelidikan dalam talian, baca syarat perkhidmatan, dan cari cara mereka menggunakan data anda.
 • Gunakan perkhidmatan VPN: Perkhidmatan VPN menyulitkan trafik Internet anda supaya pihak ketiga tidak dapat mengintip aktiviti anda. Data adalah lebih selamat apabila anda menyambung ke Internet melalui VPN.

Baca lebih banyak tip privasi internet di sini.

Dunia yang disambung mungkin bermakna kurang privasi

Begitu juga privasi internet yang hilang? Seperti yang kita lihat, meletakkan maklumat peribadi kami di tangan syarikat-syarikat besar tidak begitu selamat. Terdapat risiko sebenar ia akan dicuri. Dan risiko itu seolah-olah semakin meningkat.

Menggunakan perkhidmatan dalam talian bermakna dengan sengaja memberikan sedikit privasi kami. Tetapi kerana kita mahu menjadi sebahagian daripada dunia yang terhubung, ramai di antara kita gembira melakukannya.

Dalam ekonomi internet, data anda adalah mata wang yang berharga. Privasi internet tidak mungkin lebih mudah pada masa depan. Ketahui, teruskan selamat, dan pilih cara anda berkongsi data anda dengan berhati-hati. Sudah tentu, jangan lupa menggunakan VPN untuk melindungi data anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me