6 enjin carian yang menyalahgunakan privasi anda (dan 3 yang benar-benar memeliharanya)

enjin carian menyerang privasi anda

Untuk memudahkan semua orang, ExpressVPN telah menilai sembilan enjin carian utama berdasarkan bagaimana mereka menyerang privasi anda. Enam menonjol sebagai privasi menaces, manakala tiga terbukti menjadi pertaruhan yang lebih selamat. Penilaian itu didasarkan pada setiap dasar privasi enjin carian, kehadiran iklan, dan perkhidmatan penentangan privasi tambahan.

Dengan peningkatan penyemak imbas moden, enjin carian telah diintegrasikan dengan lancar ke dalam pengalaman internet kami. Berlalu adalah hari-hari menaip “www.google.com” -dalam satu-satunya perlu menaip pertanyaan ke dalam bar carian (atau bar alamat, dalam banyak kes), dan datang hasilnya.

Oleh kerana pengalaman yang diperkemas ini, kami kurang berfikir tentang apa yang dicari oleh enjin carian yang kami gunakan. Pada Chrome? Pasti, Google akan lakukan. Internet Explorer? Bawa aku pergi, Bing!

Masalah dengan sikap laissez-faire ini adalah bahawa ia mempunyai kesan yang besar terhadap bagaimana kita mengalami internet. Bukan sahaja enjin carian berbeza dalam algoritma mereka, dengan itu memberi kesan kepada hasil carian, tetapi mereka juga mempunyai dasar privasi yang sangat berbeza. Bergantung pada siapa yang anda cari dengan anda, anda boleh meletakkan fakta rawak tentang diri anda untuk dijual.

Senarai Naughty

Google

Skop pengumpulan data: Sangat besar (jangan lupa, Google mengikuti anda di YouTube)
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Ia mungkin tahu segala-galanya tentang anda * ketawa sengsara *

Google mungkin enjin carian yang paling popular pada tahun 2014 yang menjadi tuan rumah sebanyak 67.5% daripada semua carian di A.S.-tetapi itu adalah pilihan yang sangat dahsyat apabila ia berkaitan dengan privasi.

Oleh kerana dasar privasi enjin carian memberitahu pelawat, Google menjejaki hampir segalanya, termasuk pertanyaan carian anda, alamat IP anda, nombor telefon anda, tetapan perkakasan anda-dan banyak lagi!

Menurut Google, semua pengumpulan data ini dilakukan untuk kepentingan pengguna:

“Kami mengumpul maklumat untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada semua pengguna kami – daripada memikirkan perkara asas seperti bahasa yang anda gunakan, kepada perkara yang lebih rumit seperti iklan yang anda dapati paling berguna, orang yang paling penting kepada anda dalam talian, atau mana Video YouTube yang mungkin anda suka. “

Jika tahap kerahsiaan membuat anda mual, walaupun, jangan takut: Anda sentiasa boleh membuat Google melupakan anda. Anda juga boleh menghalang Google daripada mengetahui data lokasi anda pada masa hadapan dengan menggunakan sambungan VPN pada Chrome.

Sebaik sahaja anda mengosongkan slate anda, anda mungkin juga ingin melihat salah satu daripada pilihan enjin carian di Senarai Nice.

Yahoo

Skop pengumpulan data: Besar
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Sistem e-mel gabungannya baru-baru ini digodam

Perkara-perkara tidak baik untuk Yahoo sejak kebelakangan ini, apa dengan pendedahan bahawa kira-kira 500 juta akaun Yahoo Mail telah digodam. Peristiwa itu semata-mata mengubah banyak individu yang berpendirian privasi dari syarikat.

Enjin carian Yahoo bukan apa-apa untuk menulis tentang rumah (ia “dikuasakan oleh Bing”), tetapi ia mempunyai pengurus minat iklan yang membolehkan anda menghentikan Yahoo daripada menyesuaikan iklan yang anda lihat. Ia tidak menghalang iklan dari muncul sama sekali, tetapi sekurang-kurangnya membuat pengalaman penyemakan imbas sedikit kurang stalkerish.

Bing

Skop pengumpulan data: Besar
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Ia tahu hampir sama dengan anda seperti yang dilakukan oleh Google

Enjin carian kedua yang paling popular di A.S. (sebahagiannya kerana ia “kuasa” enjin carian lain), Bing juga merekodkan pertanyaan carian anda dan maklumat lain yang berkaitan. Walau bagaimanapun, kerana ia tidak disepadukan dengan banyak platform popular seperti Google (seperti YouTube), ia dapat dilihat sebagai sedikit kurang mengganggu.

Itu masih tidak banyak berkata. Lawatan ke halaman privasi Bing melukis gambar terperinci mengenai semua perkara indah yang anda kongsi apabila anda melakukan carian:

“Apabila anda melakukan carian, atau menggunakan ciri pengalaman bertenaga Bing yang melibatkan melakukan pencarian atau memasukkan perintah bagi pihak anda, Microsoft akan mengumpulkan istilah pencarian atau perintah yang Anda berikan, bersama dengan alamat IP Anda, lokasi, pengenal pasti yang terkandung dalam kuki kami, masa dan tarikh carian anda, dan konfigurasi penyemak imbas anda. “

Semua dalam semua, itu adalah beberapa maklumat yang tidak dapat dikenal pasti yang dapat dikenal pasti.

AOL

Skop pengumpulan data: Besar
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Diisi dengan nostalgia untuk sesiapa sahaja dalam talian pada 90-an

AOL (kadangkala ditulis sebagai Aol.) Adalah serupa dengan Yahoo kerana ia “dikuasai oleh Bing.” Ia juga sama dengan pesaingnya yang ungu kerana ia menghadapi skandal privasi sendiri: Pada tahun 2006, syarikat itu menerbitkan sejarah carian 650,000 pengguna.

Dengan frustasi, laman privasi AOL jauh lebih terperinci daripada orang-orang enjin carian yang lain. Daripada memberikan anda senarai data yang dikumpulkannya, kata halaman itu, “Kami mengumpulkan dan menerima maklumat mengenai anda dan peranti anda apabila anda memberikannya kepada kami secara langsung, apabila anda menggunakan Perkhidmatan kami, dan dari sumber pihak ketiga tertentu. “Tidak ada hiperpautan untuk penjelasan lanjut, tidak ada catatan kaki yang menyenangkan.

Pada dasarnya, gunakan AOL di risiko privasi anda.

Tanya

Skop pengumpulan data: Besar
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Bilah alat cariannya sering digabungkan dengan perisian lain, dan sukar untuk menyingkirkannya

Tanya (dikenali sebagai Ask Jeeves dalam kehidupan yang lain) telah bergulat dengan identiti semasa kewujudannya selama 20 tahun. Kadang-kadang laman pertanyaan dan jawapan, kadang-kadang mencari murni, ia telah akhir-akhir ini slunk ke belakang pek dari segi jumlah.

Syukurlah, ia lebih mudah daripada AOL apabila membiarkan anda mengetahui maklumat yang dikumpulkannya, termasuk, “lokasi geografi peranti mudah alih anda (lokasi geografi tertentu jika anda telah mendayakan pengumpulan maklumat itu atau lokasi geografi umum secara automatik).” Memerintahkan barangan.

Walau bagaimanapun, apa yang membuat Tanya lebih teruk, peranannya sebagai “perampas peramban” kadang-kadang apabila anda memuat turun aplikasi dari internet, ia akan dibundel dalam bar alat carian “berguna” yang akan anda pasang kerana anda tidak ‘t membaca syarat-syarat apabila anda secara membuta tuli mengklik “Terima, Terima, Terima …” Hasilnya: Tanya menjadi enjin carian automatik anda pada semua pelayar anda.

Walaupun amalan sedemikian bukan malware seolah-olah, mereka masih boleh menjadi agak menjengkelkan, terutamanya memandangkan semua data Ask boleh tiba-tiba mendapatkan tangannya.

Lycos

Skop pengumpulan data: Besar
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Ia masih ada

Lycos telah melalui banyak lelaran sejak Dotcom Bubble dan bahkan telah dilihat cuba untuk berputar daripada jenama yang boleh pakai. Adakah penjelmaan baru ini berfungsi? Anda menjadi hakim.

Seperti enjin carian lain pada senarai nakal, Lycos memanfaatkan banyak data, termasuk IP, pelayar, dan platform anda. Ia menjadikan satu titik mengatakan bahawa ia mengumpul “istilah carian agregat,” yang sekurang-kurangnya menunjukkan bahawa carian individu tidak terikat kepada IP anda (mudah-mudahan).

Senarai Nice

Ixquick

Skop pengumpulan data: Tidak wujud
Iklan: Tidak
Ciri-ciri yang penting: Buka hasil carian dengan perkhidmatan proksi

ExpressVPN bukan orang asing kepada Ixquick. Enjin carian telah menyemarakkan privasi sejak 1998, dan walaupun mempunyai kelajuan pemuatan yang lebih perlahan daripada perkhidmatan lain, ia menawarkan hasil yang agak kuat.

Salah satu ciri yang membezakan Ixquick adalah bahawa ia memberi pengguna pilihan untuk membuka hasil carian dalam tetingkap proksi, dengan itu membolehkan mereka untuk melihat halaman tanpa nama. Masa beban boleh agak lambat, jadi mungkin tidak praktikal bagi mereka pada tarikh akhir.

Ixquick mengambil pendekatan yang meyakinkan untuk privasi. Laman web itu menyatakan, “Anda mempunyai hak untuk privasi,” dan, “Satu-satunya penyelesaian yang sebenar adalah dengan cepat memotong data anda atau tidak menyimpannya untuk bermula.”

ExpressVPN sepenuh hati bersetuju.

Muka surat permulaan

Skop pengumpulan data: Tidak wujud
Iklan: Ya
Ciri-ciri yang penting: Prestasi Google tanpa pelanggaran privasi

StartPage adalah cabang dari Ixquick yang pertanyaan Google, pada dasarnya bertindak sebagai go-between. Itu bermakna anda mendapat semua kuasa carian Google dengan pengurangan maklumat peribadi anda. Satu-satunya kelemahan ialah anda masih mendapat iklan, tetapi sekurang-kurangnya mereka tidak bertujuan untuk anda.

StartPage, seperti Ixquick, menawarkan pilihan proksi untuk meneroka hasil carian. Walau bagaimanapun, ia masih agak lambat dan kadang-kadang menyebabkan ralat rendering halaman.

Satu lagi perkara hebat mengenai StartPage? Ia berhenti merekodkan alamat IP pengguna pada tahun 2009.

DuckDuckGo

Skop pengumpulan data: Tidak wujud
Iklan: Tidak
Ciri-ciri yang penting: Ia menawarkan perkhidmatan Tor (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN sebelum ini mengkaji semula DuckDuckGo dan menyukainya. Ia tidak mengumpul alamat IP anda atau maklumat lain, tetapi ia merakam carian-ia hanya mengumpulkannya tanpa menggabungkannya dengan data lain.

DuckDuckGo juga unik kerana menawarkan perkhidmatan bawang. Ciri-ciri ini, bersama-sama dengan kelajuannya, menjadikannya pilihan utama.

Sudah tentu, algoritma DuckDuckGo memilih untuk mendapatkan orang ramai daripada korporat. Carian pada pilihan raya presiden A.S. saat ini dalam kategori “Berita” membawa artikel Wikipedia sebagai dua teratas hits, jadi pastikan untuk melihat lebih jauh ke bawah daftar jika Anda ingin lebih banyak variasi.

~

Adakah anda menggunakan mana-mana enjin carian yang disenaraikan di atas? Beri tahu kami dalam ulasan di bawah. Ingat, anda sentiasa boleh menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP anda, tetapi itu tidak akan menghentikan enjin carian daripada merakam data lain tentang carian anda atau mesin anda!

Imej Pilihan: Pixabay

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me