4 Cara anda boleh dikenal pasti melalui media sosial

Di media sosial, mudah lupa siapa yang dapat melihat siaran kami. Kata nama samaran boleh melindungi kita daripada mendedahkan terlalu banyak, tetapi masih terdapat banyak cara yang boleh kita lakukan tanpa sengaja.

1. Terdapat banyak metadata dalam imej

Banyak kamera dan telefon pintar mengumpul metadata bersama-sama dengan gambar. Data ini mungkin termasuk masa anda mengambil foto, maklumat mengenai kamera anda, dan maklumat yang sangat sensitif seperti koordinat GPS atau nama pengguna.

Sesetengah laman media sosial akan mengeluarkan metadata ini dari imej sebelum menjadikannya tersedia secara terbuka, tetapi mereka masih akan mengumpul dan menyimpan maklumat untuk diri mereka sendiri. Laman lain tidak akan mengalih keluar metadata anda sama sekali.

Lebih baik untuk menghapuskan metadata sendiri untuk menghalang pengikut yang tidak diingini muncul di depan pintu anda.

Sesetengah metadata agak sukar untuk dialih keluar. Gambar anda di hadapan Menara Eiffel akan sentiasa mendedahkan bahawa anda sedang berada di Paris, contohnya. Jadi, mungkin sebaiknya tunggu sehingga anda pulang ke rumah untuk menyiarkannya supaya tidak memberi apa-apa idea kepada perompak yang berpotensi.

Lihat dengan teliti gambar sebelum anda menyiarkannya. Mungkin tanda jalan atau lulus bas awam mendedahkan lokasi anda?

2. Kod QR tertanam dengan banyak maklumat

Kami tahu ia menggoda untuk menunjukkan pengikut anda bahawa anda sedang dalam perjalanan ke percutian, atau hanya melihat blockbuster baru yang sejuk, tetapi ini bukan tanpa risiko. Berhati-hati dengan semua yang mempunyai kod QR di dalamnya, seperti tiket wayang atau tiket penerbangan. Kod QR mungkin termasuk nombor kad kesetiaan anda atau nama anda.

Dengan maklumat ini, seorang penjenayah, musuh peribadi, atau bahkan seorang pengagum mungkin dapat menukar penerbangan anda dengan berjaya, mendapatkan tiket filem sendiri atas perbelanjaan anda, atau kosongkan kad kesetiaan anda.

3. Gaya bahasa dan tulisan anda adalah pemberian mati

Blogging secara anonim adalah sukar. Anda perlu menukar bahasa dan gaya anda dan mengelakkan slang dengan berhati-hati. Semua orang mempunyai beberapa perkataan yang mereka gunakan jauh lebih daripada yang lain, dan ilmu stylometry membantu orang mencari siapa yang menulis apa.

Semakin kasual gaya penulisan, semakin mudah untuk mengetahui siapa pengarang sekeping tanpa nama, seperti lagu.

Adalah mungkin untuk menggunakan komputer untuk secara automatik menganalisis esei, e-mel kerja, atau catatan blog dan menghubungkannya dengan gaya akaun media sosial.

Alamat IP anda akan mengkhianati anda

Setiap tapak yang anda lawati boleh melihat alamat IP anda. Seseorang yang ingin mengetahui alamat IP dan lokasi anggaran anda hanya perlu menipu anda untuk melawat tapak yang dimilikinya, contohnya dengan mengulas pada siaran media sosial terkini anda, dan kemudian mengarahkan permintaan itu.

Ia mudah untuk mengalihkan trafik yang tidak dapat diingatkan, contohnya dengan menggunakan perkhidmatan pemintas link. Pautan yang dipendekkan boleh diarahkan ke pihak ketiga sebelum meneruskan ke tapak yang anda harapkan untuk melihat, dan tidak ada jejak yang dapat dilihat maklumat anda tertangkap di tengah.

Di sesetengah negara, seperti Amerika Syarikat, lebih mudah untuk mendapatkan data penggunaan internet. ISP dengan senang hati akan menjual maklumat anda kepada sesiapa yang meminta, maka mana-mana tapak yang anda lawati boleh mengetahui nama dan alamat kami dengan mudah.

Berfikir dua kali sebelum anda menyiarkan sesuatu

Anda sudah tahu anda perlu berhati-hati dengan apa yang anda hantar pada akaun media sosial anda. Tetapi berhati-hati dengan metadata, maklumat di latar belakang gambar dan video, dan QR dan barcode.

Dan jangan lupa menggunakan Tor atau VPN!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me