Jak korzystać z blokady sieci

Blokada sieci to przełącznik zabijania ExpressVPN i ma na celu ochronę Twojej prywatności w Internecie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co robi i jak działa.


Uwaga: Blokada sieci jest dostępna tylko w aplikacjach ExpressVPN dla:

  • Windows 7 SP1, Windows 8, Windows 8.1 i Windows 10
  • Mac OS X 10.10 (Yosemite), Mac OS X 10.11 (El Capitan), macOS 10.12 (Sierra), macOS 10.13 (High Sierra), macOS 10.14 (Mojave) i macOS 10.15 (Catalina)
  • Linux 1.4 i nowsze
  • Routery (wszystkie wersje)

Aby dowiedzieć się o podobnej ochronie dla Androida, odwiedź tę stronę.

Jak działa blokada sieci?

VPN szyfruje i ukrywa ruch sieciowy przed stronami trzecimi. Jednak nawet najlepsze połączenia VPN mogą zawieść, narażając ruch internetowy.

Blokada sieci rozwiązuje ten problem, automatycznie zatrzymując cały ruch wchodzący lub wychodzący z urządzenia, jeśli zostaniesz odłączony od lokalizacji serwera VPN. Zapobiega to narażeniu ruchu sieciowego na wścibskie oczy. Dowiedz się więcej o Network Lock.

Kiedy aktywna jest blokada sieci?

Blokada sieci staje się aktywna, gdy tylko spróbujesz połączyć się z lokalizacją serwera VPN, i pozostanie aktywna, dopóki nie zdecydujesz się rozłączyć.

Oznacza to, że jeśli połączenie VPN zostanie z jakiegokolwiek powodu przerwane, Blokada sieci natychmiast zaangażuje się i zablokuje wszelki ruch internetowy do lub z urządzenia. Ruch pozostanie zablokowany do momentu przywrócenia połączenia VPN.

Poniższa tabela zawiera podsumowanie scenariuszy, w których blokada sieci jest aktywna lub nieaktywna.

tabela pokazująca, kiedy blokada sieci jest aktywna

* Aktywacja blokady sieci może potrwać kilka sekund, gdy sieć VPN jest w stanie „Łączenie…”.

Jak wyłączyć blokadę sieci

Skorzystaj z poniższych instrukcji, aby wyłączyć blokadę sieci. Gdy blokada sieci jest wyłączona, ruch internetowy nie zostanie zablokowany, nawet jeśli połączenie VPN spadnie, więc ruch w tych momentach może nie być już szyfrowany i zabezpieczony.

Zobacz instrukcje dotyczące:
Dla aplikacji Windows w wersji 6.0 i nowszej
Dla aplikacji Mac w wersji 6.1 i nowszej
W przypadku aplikacji Linux w wersji 1.4 i nowszej

Dla aplikacji Windows w wersji 6.0 i nowszej

Po rozłączeniu z VPN kliknij menu hamburgerów (≡), następnie kliknij Opcje.

Wybierz opcje w menu aplikacji ExpressVPN dla Windows.

w Generał patka, odznacz pudełko na Zatrzymaj cały ruch internetowy, jeśli VPN nieoczekiwanie rozłączy się. Kliknij dobrze.

Wyłącz blokadę sieci Windows.

Dla aplikacji Mac w wersji 6.1 i nowszej

Po rozłączeniu z VPN kliknij Opcje (≡), następnie kliknij Preferencje.

Otwórz preferencje w aplikacji ExpressVPN dla komputerów Mac.

w Generał patka, odznacz pudełko na Zatrzymaj cały ruch internetowy, jeśli VPN niespodziewanie się rozłączy, następnie wyjdź z menu.

Blokada sieci wyłączona w aplikacji ExpressVPN dla komputerów Mac.

Blokada sieci jest teraz wyłączona.

Aby ponownie włączyć blokadę sieci, wróć do Generał zakładka w Preferencje menu i zaznacz pole ponownie.

W przypadku aplikacji Linux w wersji 1.4 i nowszych

Najpierw upewnij się, że nie masz połączenia z VPN. Rodzaj:

expressvpn rozłącz

Następnie wpisz:

Preferencje expressvpn wyłączają blokadę sieci

Blokada sieci jest nadal włączona / wyłączona

Najpierw sprawdź, czy jesteś nie połączony z lokalizacją VPN i wykonaj czynności wyróżnione powyżej.

druga, uruchom ponownie urządzenie i uruchom ponownie ExpressVPN.

Jeśli stwierdzisz, że blokada sieci jest nadal włączona po jej wyłączeniu lub została wyłączona po włączeniu, wykonaj następujące czynności.

Dla Windows (podczas działania jako administrator):

  1. Ctrl + Alt + Delete
  2. Wybierz „Menedżer zadań”
  3. Wybierz „Usługi”
  4. Kliknij prawym przyciskiem myszy „ExpressVpnService”
  5. Kliknij „Stop”
  6. Kliknij prawym przyciskiem myszy „ExpressVpnService”
  7. Kliknij „Start”
  8. Uruchom ponownie ExpressVPN

Dla Prochowiec:

  1. Użyj wyszukiwania Spotlight, aby znaleźć „Monitor aktywności”
  2. Wybierz „ExpressVPN”
  3. Kliknij ikonę „Force Quit”.
  4. Uruchom ponownie ExpressVPN

Jak uzyskać dostęp do lokalnych urządzeń sieciowych, gdy włączona jest blokada sieci

Możliwe jest użycie blokady sieci i utrzymanie dostępu do lokalnych urządzeń sieciowych.

Aby to zrobić, zobacz poniższe instrukcje dla twojego systemu operacyjnego.
Dla aplikacji Windows w wersji 5.2 i nowszej
Dla aplikacji Mac w wersji 6.1 i nowszej
W przypadku aplikacji Linux w wersji 1.4 i nowszej

Dla aplikacji Windows w wersji 5.2 i nowszej

  1. Kliknij Opcje (…)
  2. w Generał , poszukaj Blokada sieci Sekcja
  3. Zaznacz pole obok Włącz blokadę sieciową (przełącznik zabijania Internetu) i Zezwalaj na dostęp do lokalnych urządzeń sieciowych, takich jak udziały sieciowe lub drukarkiblokada sieci systemu Windows
  4. Kliknij dobrze

Dla aplikacji Mac w wersji 6.1 i nowszej

  1. Kliknij Opcje (), następnie kliknij Preferencje
  2. w Generał , poszukaj Blokada sieci Sekcja
  3. Zaznacz pole obok Zatrzymaj cały ruch internetowy, jeśli VPN niespodziewanie się rozłączy i Zezwól na dostęp do urządzeń w sieci lokalnejUstawienia blokady sieci dla aplikacji ExpressVPN na komputery Mac.
  4. Wyjdź z menu

W przypadku aplikacji Linux w wersji 1.4 i nowszej

Domyślnie będziesz mieć dostęp do lokalnych urządzeń sieciowych, gdy włączona jest blokada sieci.

Jeśli chcesz zablokować dostęp do lokalnych urządzeń sieciowych, gdy blokada sieci jest włączona, wpisz:

Preferencje expressvpn ustaw ścisły blokada sieci

Aby powrócić do domyślnego ustawienia, które umożliwia dostęp do sieci lokalnej, wpisz:

Preferencje expressvpn ustaw domyślną wartość blokady sieci

Aby wyłączyć blokadę sieci, wpisz:

Preferencje expressvpn wyłączają blokadę sieci

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map