Bagaimana cara memalsukan geolokasi HTML5 anda menggunakan pelanjutan penyemak imbas ExpressVPN

terjebak memerlukan bantuan

Terperangkap dan memerlukan bantuan?

Bercakap dengan Manusia

Panduan ini akan menerangkan apakah geolokasi HTML5 itu dan bagaimana anda boleh membuat spoof geolokasi anda dengan sambungan penyemak imbas ExpressVPN.

Apakah geolokasi HTML5?

Geolokasi HTML5 membolehkan pelayar untuk “mendedahkan” lokasi fizikal anda. Pengiraan tidak berdasarkan alamat IP anda. Sebaliknya, mereka biasanya menggunakan maklumat seperti rangkaian Wi-Fi yang berhampiran, tetapan lokasi sistem anda, atau GPS peranti anda.

Oleh itu, walaupun anda menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP anda, geolokasi HTML5 masih boleh menentukan di mana anda berada.

Bagaimana untuk menyembunyikan geolokasi anda dari laman web

Untuk menghalang tapak web daripada mempelajari lokasi sebenar anda, anda boleh menolak permintaan yang meminta lokasi anda.

laman web mahu mengetahui lokasi

Walau bagaimanapun, menolak permintaan tersebut bermakna laman web dan penyedia kandungan tertentu akan terus disekat kepada anda.

Perkhidmatan tidak tersedia di lokasi anda.

Spoof geolokasi anda dengan sambungan penyemak imbas ExpressVPN

Daripada menolak untuk berkongsi lokasi anda, anda boleh mencerobohinya dengan menggunakan sambungan penyemak imbas ExpressVPN. Ini menghalang laman web daripada mengetahui lokasi sebenar anda.

Pelanjutan penyemak imbas ExpressVPN tersedia di Chrome, Firefox, dan Safari. Untuk maklumat lanjut, lihat cara memuat turun dan gunakan sambungan penyemak imbas ExpressVPN.

Untuk pengguna mudah alih

Jika anda seorang pengguna iOS, tidak ada cara untuk merosakkan lokasi anda. Anda hanya boleh menolak untuk berkongsi lokasi anda dengan laman web.

Jika anda seorang pengguna Android, anda boleh memuat turun dan menggunakan aplikasi spoofing lokasi. Ambil perhatian bahawa ExpressVPN tidak bergabung dengan aplikasi pihak ketiga ini.

Halaman web tidak akan memuat dengan betul tanpa geolokasi HTML5

Kadangkala, sesetengah laman web mungkin gagal dimuat sepenuhnya kerana bergantung kepada geolokasi HTML5. Jika ini berlaku, anda boleh mematikan spoofing lokasi dalam pelanjutan penyemak imbas ExpressVPN dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  1. Buka menu utama (≡) dalam pelanjutan penyemak imbas
  2. Pilih Privasi & Keselamatan
  3. Matikan Spoof lokasi anda

Penting: Apabila spoofing lokasi dilumpuhkan, laman web yang menggunakan geolokasi HTML5 akan dapat menentukan lokasi anda walaupun anda bersambung dengan VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me