UE aprobă o nouă directivă controversată privind drepturile de autor

Un simbol de copyright înconjurat de stele galbene pe un fundal albastru

Vești proaste: Parlamentul European a votat într-o actualizare extrem de controversată la Directiva privind drepturile de autor, care include noi reguli privind drepturile de autor care vor demonta efectiv modul în care conținutul este distribuit online.

Acum depinde de statele membre ale UE să aprobe votul. Și, dacă o fac, țările din UE vor avea doi ani pentru a pune în aplicare noua directivă privind dreptul de autor în legislația națională, care va include aproape sigur introducerea unei legături de impozitare și filtre de încărcare.

Greșeala a permis să treacă măsuri

Pe 26 martie, versiunea finală a noii directive privind drepturile de autor – actualizată pentru reglementarea mai multor tehnologii moderne – a fost votată în lege de 348 de membri ai Parlamentului European, în timp ce 274 au votat împotriva.

Totuși, se dovedește că cele mai controversate două părți ale legii, articolele 11 și 13, ar fi putut fi eliminate din lege, dacă nu ar fi fost o greșeală la vot. Da într-adevăr. (Mai mulți parlamentari au spus mai târziu că au votat din greșeală pentru a bloca modificările aduse directivei atunci când intenționau de fapt să facă contrariul, din cauza unei modificări puțin observate a ordinii de vot.)

O nouă formă de cenzură în devenire

Ca urmare a erorii, atât articolul 11, cât și articolul 13 au trecut și, în timp ce încercarea UE de a actualiza normele privind drepturile de autor poate fi bine intenționată, punerea în aplicare a acesteia ar putea crea crearea unui internet tot mai cenzurat.

Articolul 11 ​​permite agențiilor de știri să încarce agregatori precum Google News și Google Search pentru a face legătura cu conținutul lor și ar putea penaliza agregatorii care nu se conformează.

În cazul în care încercările anterioare ar fi o indicație, această taxă de legătură ar putea aduce un efect spectaculos asupra UE. Germania și Spania au încercat să își licențeze site-urile de știri în 2014, dar Google a răspuns eliminând site-urile de știri germane și spaniole din indexul lor, ceea ce a sfârșit prin a răni pe cele pe care legile urmau să le protejeze.

Ca răspuns la directivă, Google a lansat un prototip cu aspectul fragmentului său de știri în conformitate cu articolul 11, iar rezultatul este destul de îngrozitor.

O captură de ecran de Google News care prezintă fragmente goale.

Cerința articolului 13 pentru companiile de a elimina materialele protejate prin drepturi de autor de pe site-urile de partajare de conținut ar putea de asemenea să se dovedească dificilă la scări la fel de mari ca YouTube.

Directiva nu menționează în mod explicit niciun filtru de conținut, dar acestea vor fi implementate aproape sigur pe site-uri precum YouTube și Reddit, astfel încât companiile pot evita orice penalități financiare.

Parodiile rămân scutite de la regula dreptului de autor, care pare să protejeze mult iubitele noastre meme. Dar acest lucru va face incredibil de dificil pentru filtre să spună diferența dintre parodii și materialul protejat de drepturi de autor. Aruncați o privire la sistemul de identificare a conținutului defectuos al YouTube și veți face o idee despre cum vor deveni parodii identificatoare problematice.

Întrucât acest răspuns la Comisia UE se rezumă frumos:

Și, încă o dată, acest lucru NU este ceea ce ne îngrijorează. Problema nu constă în faptul că vor fi protejate legal, ci că implementarea directivei – filtrele de încărcare – va bloca automat memele, indiferent de legalitatea lor. https://t.co/5Lgb00Y4DA

– Paul Bernal (@PaulbernalUK) 27 martie 2019

Adevăratul test așteaptă

Împingerea Directivei privind drepturile de autor în dreptul național va fi dificilă. „Acest rezultat este nepopular cu serviciile digitale și, mai important, cu mulți alegători europeni”, spune Raffaella De Santis, avocată tehnologică și media la Harbottle & Lewis, a declarat pentru The Verge. „Obiectivul principal va fi acum asupra modului de implementare a directivei în UE în următorii doi ani.”

În timp ce cetățenii europeni vor trebui să aștepte și să vadă ce fel de legi intră, ExpressVPN va continua să lucreze pentru a oferi ceea ce ar trebui să fie deja dreptul tău: un internet fără restricții.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me