UE aprobă „impozitul pe legături” și „mașinile de cenzură” pentru un vot final

O legătură în lanț cu o etichetă care spune

Miercuri, Uniunea Europeană a aprobat controversata sa directivă privind drepturile de autor pentru un vot final în ianuarie 2019. Dacă a fost adoptată, proiectul de lege ar deteriora definitiv modul în care folosim internetul.

Cum va cenzura internetul Directiva privind drepturile de autor?

Prezentată în 2016, Comisia Europeană și-a publicat Directiva privind drepturile de autor în încercarea de a moderniza legislația UE privind drepturile de autor. În versiunea actuală a directivei sunt incluse trei articole care încearcă să controleze fluxul de informații online.

1. Agregatoarele de știri nu mai pot face legătura și partajare liberă

Articolul 11 voi forța agregatoare de știri și platforme precum Reddit, Facebook și Google News să plătească o licență pentru publicarea articolelor și conținutului partajat. Avocații pentru această prevedere includ posturi de știri tradiționale care susțin că conectarea la conținutul lor ar trebui permisă numai dacă agregatorul a plătit pentru conținut.

Dacă sunt trecute, acestor puncte de rețea vor fi permise să perceapă rate extorsionate pentru conținutul lor sau să interzică distribuirea și cotarea conținutului în totalitate. Agregatorii de știri vor trebui să devină din ce în ce mai selectivi cu privire la site-urile la care aleg să facă legătura și să limiteze ceea ce împărtășesc, ceea ce la rândul său limitează cantitatea de informații la care utilizatorul umil poate avea acces.

Încercările anterioare de a impune licențele asupra agregatorilor de știri s-au retras spectaculos. Când Spania și Germania au încercat o legislație similară încă din 2014, Google a răspuns eliminând doar site-urile germane și spaniole din indexul lor, reducând puternic traficul web către acești editori, rănind chiar organizațiile de știri pe care legea lor a încercat să le protejeze. Dacă articolul 11 ​​este pus în aplicare, probabil vom asista la ceva mai dezordonat.

2. Un filtru de copyright va monitoriza orice distribuie online

Poate că limbajul cel mai dăunător din directivă stă Articolul 13, care propune un sistem automat de detectare a drepturilor de autor care poate monitoriza și semnaliza conținutul considerat o încălcare.

Logistica acestui lucru ar îngreuna platforme mai mici, care ar trebui să lucreze cu toți deținătorii de drepturi care pretind încălcări ale drepturilor de autor în mod proactiv, necesitând resurse considerabile.

Dacă sistemul de identificare a conținutului predispus la erori YouTube este ceva care să treacă, orice încercare de a implementa acest lucru la nivel de stat nu va fi nimic catastrofal. De la troll-uri de drepturi de autor care pretind proprietatea asupra proprietății intelectuale până la pretențiile frenetice ale unor lucrări de utilizare corectă (cum ar fi remixuri, meme și lucrări de domeniu public) ca încălcări ale drepturilor de autor, numărul copleșitor de rapoarte va descuraja, fără îndoială, platformele și creatorii de conținut de a începe costurile legale lupte.

Nu există nicio penalitate pentru revendicările incorecte de copyright.

3. Fotografiile și videoclipurile dvs. din meciurile sportive reprezintă încălcări ale drepturilor de autor

Conform Articolul 12a, numai organizatorul sportiv va avea voie să partajeze și să publice fotografii și videoclipuri ale jocurilor și meciurilor lor. Toate selfie-urile și videoclipurile handheld ale amintirilor dvs. vizionând un joc vor echiva cu o încălcare a dreptului de autor și retrase.

Julia Reda, europarlamentară care se opune directivei, rezumă perfect consecințele acestui articol:

„Fanii sunt ceea ce face ca sportul să fie valoros în primul rând… – acest nou drept ar fi un atac flagrant asupra celor mai mari susținători ai organizatorilor sportivi.”

Cum oprim distrugerea internetului așa cum îl știm?

Nu există nicio modalitate de a îngroșa zahărul: aprobarea de miercuri face vreun control important asupra acestor articole incredibil de dificil.

Așa cum Cory Doctorow conține EFF în calendarul UE pentru acest proiect de lege, este posibil ca directiva să treacă fără modificări majore, ceea ce înseamnă că toate cele trei articole prezentate mai sus vor intra în lege.

Singurul mod realist de a ne revendica libertățile de pe internet este să votăm pentru cineva care se opune acestei directive. Alegerile vin în UE și, dacă impulsul din ce în ce mai mare pentru restabilirea Neutralității Nete în Statele Unite este de trecut, ceva similar poate fi posibil în UE.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me