Proiectul inteligent al orașului Google: un buton rapid pentru confidențialitate

O ilustrare a CN Tower, în culori Google.


Aceasta este o continuare a seriei noastre despre orașele inteligente. Vezi postarea anterioară, Ce sunt orașele inteligente?

În 2017, când Alphabet’s Sidewalk Labs a anunțat Quayside, un proiect în parteneriat cu Orașul Toronto, evenimentul a atras un val de publicitate și a entuziasmat proclamări ale spațiilor urbane reimaginate de puterea internetului.

Parteneriatul a fost dezvăluit de nu mai puțin de premierul Justin Trudeau, care a spus că „anunțul se referă la crearea unui nou tip de cartier care pune oamenii pe primul loc” și că se așteaptă ca Quayside să fie în cele din urmă un „hub înfloritor pentru inovație și o comunitate pentru zeci de mii de oameni să trăiască, să muncească și să se joace. ”

La vremea respectivă, colaborarea părea să anunțe dorința Toronto de a se stabili cu fermitate ca un important hub tehnologic din America de Nord. Sidewalk Labs a primit mai mulți acri de proprietăți imobiliare primare pe malul apei, cu așteptarea că în cele din urmă va investi până la 1 miliard CAD în proiect, construind lucruri precum biciclete încălzite pentru biciclete, semnale de trafic conectate la internet și eliminarea gunoiului subteran.

Experții în confidențialitate împing înapoi pe Quayside

Dacă guvernul canadian și Alphabet ar crede că proiectul va fi îndeplinit cu o adulație aproape universală, cetățenii înveselind un viitor în care camerele și dispozitivele conectate la internet ar urmări și analiza aproape fiecare aspect al comportamentului lor, ar fi fost pentru o surpriză urâtă..

Quayside a fost zguduit de o controversă după alta încă de când proiectul a ieșit din teren.

Într-un editorial înfiorător, la doar câteva luni după încheierea acordului, publicația britanică The Guardian a scris, „La fel [Google / Alfabet] este în prezent un agent de gardă pentru aproape tot internetul care nu este pe Facebook și, astfel, este capabil să extragă chirii din orice companie care dorește să fie văzută acolo, ar deveni portarul pentru acele părți ale lumii fizice pe care le controla. “

Acesta a adăugat că bogăția extremă acumulată de Silicon Valley a „înrăutățit viața pentru cei care nu se află în vârful mormanului; locuințele devin imposibile, transportul public și școlarizarea sunt neglijate; orașul devine un loc de joacă pentru puțini și nu pentru mulți. ”

Sidewalk Labs a ales să devieze problemele privind urmărirea datelor, arătând spre angajarea expertei în confidențialitate Ann Cavoukian, al cărei rol a fost să se asigure că Alphabet nu se va implica în nicio practică invazivă..

Alfabetul rămâne vag cu privire la urmărirea și monitorizarea orașului

Cavoukian a demisionat însă mai puțin de un an din proiect, susținând că a fost ținută în întuneric cu privire la amploarea urmăririi și monitorizării datelor. Directorii i-au asigurat că toate datele colectate vor fi șterse și neidentificate, dar ulterior a aflat că terții pot avea acces la informații identificabile de-a lungul malului apei.

„Mi-am imaginat crearea unui Oraș inteligent de confidențialitate, spre deosebire de un oraș inteligent de supraveghere”, a scris ea în scrisoarea de demisie, adăugând că ieșirea din proiect a fost menită să „trimită o declarație puternică” despre lipsa de confidențialitate.

Au fost și alte voci disidente.

Saadia Muzaffar, fondatoarea TechGirls Canada și membră a Comitetului consultativ pentru strategia digitală Waterfront Toronto, a renunțat la rolul său cu o lună înainte ca Cavoukian să o facă, cu obiecții similare cu privire la lipsa de transparență și potențiale încălcări ale vieții private.

O lovitură masivă pentru ambițiile lui Quayside a venit sub forma disensiunii din partea lui Jim Balsillie, fostul președinte al BlackBerry, una dintre cele mai recunoscute companii de tehnologie din Canada, care a scris că a văzut proiectul ca fiind „un experiment colonizant în capitalismul de supraveghere care încearcă să aglomereze urbanul important, probleme civice și politice. ”

„Dacă dorim să construim orașe digitale viabile în beneficiul cetățenilor canadieni, vom avea nevoie de transparență și responsabilitate între guvern și cetățenii săi, nu de un acord secret între o corporație publică neelectată, necinstită și o multinațională străină în domeniul supravegherii în masă ,” el a spus.

Proiectul Waterfront Toronto a fost trimis în judecată și la începutul acestui an de către Asociația canadiană pentru libertăți civile, afirmând că guvernul „a vândut” drepturile constituționale la libertatea de supraveghere și i-a invitat pe giganții colectării de date comportamentale să înființeze magazinul..

Michael Bryant, directorul executiv al CCLA și consilierul general, a declarat: „Aceste acorduri sunt contrare dreptului administrativ și constituțional și constituie un precedent teribil pentru restul acestei țări.”

Poate Alfabetul să-l adune?

Pe fondul unor critici din ce în ce mai mari a publicului și a unei amenințări reale că proiectul ar putea fi protejat în întregime, Sidewalk Labs a lansat Digital Innovation Appendix, un raport de 483 de pagini pentru promovarea transparenței și abordarea preocupărilor..

Raportul abordează în mod specific problemele de confidențialitate a datelor, printre alte probleme, cu autorii publicației afirmând „credem că este posibil un standard mai ridicat de guvernare a datelor în orașe și că publicul ar trebui să știe cum și de ce datele sunt colectate și utilizate în străzi și spații publice. ”

Și într-un vot organizat în urmă cu câteva săptămâni pentru a decide viitorul proiectului, Orașul Toronto a declarat că va continua cu proiectul după ce Sidewalk Labs va face modificările necesare pentru a atenua grijile publice.

Stephen Diamond, președintele Consiliului de administrație al Waterfront Toronto, a explicat că membrii au ajuns la aliniere cu privire la problemele pe care le-au avut cu Sidewalk Labs, avertizând totuși că „aceasta nu este o afacere finalizată”.

Cert este că au trecut peste doi ani de când Trudeau și Larry Page au ambalat acordul ca un remediu pentru toate problemele urbane din Toronto: congestionarea traficului, transportul eficient și conectivitatea. Însă, de la anunț, nu am înregistrat progrese reale pe teren, cu o letanie de reclamații, demisii cu caracter ridicat și viziuni stranii despre un viitor urmărit de un panopticon.

Torontonienii rămân fără convingere

Locuitorii din Toronto nu cumpără în exagerat. Este deja unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, astfel încât declarația Alfabetului de a construi locuințe accesibile este întâmpinată de un scepticism considerabil. Dar chiar dacă ar fi să scoată acest miracol mirabil (se pare că folosirea cherestei de masă este sosul secret), preocupările cu privire la camerele foto și confidențialitatea vor persista.

Și mai neclare sunt valorile succesului. Ce înseamnă chiar un proiect Quayside „de succes”? Poate că majoritatea oamenilor nu doresc mai multe dispozitive pe tărâmul public; cineva s-a gândit vreodată să le întrebe?

Da, tranzacția se desfășoară deocamdată. Dar cum ar putea arăta de fapt în viitor este cineva.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map