Neutralitatea netă este importantă și trebuie să luptăm pentru asta

Dolari formând o pictogramă circulară „așteptați” deasupra unui mesaj „Încărcare…”. Fără neutralitate netă, așteptați-vă la un internet mai lent.

Neutralitatea netă (înainte de 2003, cunoscută sub numele de „concept de transportor comun”) descrie ideea că furnizorii de servicii de internet (ISP) ar trebui să orienteze datele fără discriminare de tipul sau originea sa. De exemplu, un videoclip ar trebui să aibă aceeași prioritate, indiferent dacă este furnizat de YouTube sau de un mic concurent.

Neutralitatea netă este un principiu important al reglementării internetului. Deși a fost considerată o piatră de temelie a inovației de succes într-un internet deschis și gratuit, neutralitatea netă este sub amenințarea ISP-urilor, a marilor corporații și a guvernelor.

Ce înseamnă neutralitatea netă?

Fiecare pachet de date transferate prin cablurile și comutatoarele furnizorilor de internet ar trebui să fie tratate la fel, indiferent de aplicație, utilizator, conținut sau platformă.

În practică, neutralitatea netă înseamnă că ISP-ul dvs. nu are voie să vă cerceteze utilizarea internetului și să încetinească sau să accelereze pachetele pe baza serviciului pe care îl vizualizați. ISP-urile nu ar avea voie să favorizeze companiile cu care au acorduri și, de exemplu, să accelereze YouTube în timp ce încetinesc Vimeo.

Din cauza neutralității, ISP-urile sunt deseori reglementate în mod similar companiilor de utilități publice (transportatori comuni), care nu au voie să discrimineze în furnizarea serviciului lor. De exemplu, în timpul unei întreruperi de energie electrică sau a unei carențe de apă, companiei dvs. de utilități va fi probabil interzisă să favorizeze unele gospodării față de altele.

De ce neutralitatea netă este atât de importantă

Ideea de neutralitate a rețelei este considerată drept cel mai important principiu pentru a garanta o concurență sănătoasă între companiile de internet și pentru a facilita adoptarea de utilizatori inovații pe internet.

Fără neutralitate netă, un ISP ar putea intra în colaborare cu un serviciu de streaming video și poate livra videoclipurile acelui serviciu cu viteză și calitate ridicată, limitând în același timp toate celelalte servicii la viteze lente și calitate slabă.

Serviciul de streaming video de mare viteză ar putea apoi să crească prețurile, să împartă profiturile cu ISP și niciodată să nu vă facă griji pentru concurență.

Cine amenință neutralitatea netă și de ce?

Conglomeratele de internet și ISP-urile amenință neutralitatea netă. Cele două grupuri nu le place concurența unei piețe libere și deschise și ar prefera să creeze un mediu monopolist unde să poată supraîncărca produsele inferioare – similar cu modul în care companiile de cablu o făceau (și încă fac!) Înainte de internet.

Câteva exemple de încălcări ale neutralității netei în trecut:

  • Accelerarea traficului BitTorrent
  • Oferind date gratuite, dar numai pentru o anumită companie (cum ar fi Facebook sau Spotify)
  • Dezactivarea Apple Facetime
  • Blocarea serviciilor gratuite de apeluri pe internet

Unele mari companii de internet sunt, de asemenea, acuzate că demontează principiul neutralității netului. Campania internet.org a Facebook își propune să ofere acces gratuit la internet în lumea în curs de dezvoltare, dar, în același timp, va restricționa accesul la anumite platforme și va favoriza puternic companiile deținute de Facebook (WhatsApp, Instagram).

Teama este că, fără principiul neutralității netului, nimeni nu va mai putea crea o pornire pe internet, deoarece ISP-urile vor favoriza traficul marilor monopoluri existente.

Neutralitate netă în sold: ISP marcat manual care deține o scară cu conținut de internet pe fiecare capăt.

Normele de neutralitate netă în întreaga lume

Statele Unite

Normele de neutralitate netă au fost adoptate în Statele Unite de către Comisia federală de comunicații (FCC) în 2005. Cu toate acestea, baza legală a normelor FCC a rămas controversată, iar încercările repetate de a le transforma în lege au eșuat în Congres.

În 2017, în cadrul unei noi administrații, FCC a decis abrogarea normelor sale. Abrogarea a intrat în vigoare în 2018, în ciuda multor proteste online.

Uniunea Europeana

În timp ce țările individuale pot decide în continuare norme mai puternice de neutralitate netă, Uniunea Europeană stabilește un standard minim din 2002. Acest standard permite în continuare telecomunicațiilor să downgradeze serviciile clienților în anumite circumstanțe..

Unele țări europene au legi puternice de neutralitate netă, precum Olanda și Slovenia, dar altele, precum Portugalia, permit discriminarea modelelor de prețuri care, prin definițiile majorității oamenilor, încalcă regulile de neutralitate netă.

Brazilia

Cadrul brazilian pentru drepturile civile pentru internet (Marco Civil da Internet) din 2014 susține, în principiu, ideea de neutralitate a rețelelor, dar a blocat și servicii precum WhatsApp.

China

China nu are legi de neutralitate netă și cenzurează în mod regulat serviciile și datele.

India

Începând cu 2018, India are reguli puternice de neutralitate netă care interzic orice formă de discriminare a datelor.

Este neutralitatea netă soluția perfectă?

În teorie, da. Există însă multe cazuri când neutralitatea netă este departe de a fi ideală. Unele date au pur și simplu o prioritate diferită în comparație cu alte date. Pare absurd să direcționați o copie de rezervă a computerului cu aceeași prioritate ca un apel telefonic, de exemplu, iar utilizarea lățimii de bandă a lumii ar fi mult mai eficientă dacă datele ar avea o prioritate expresă și scăzută.

Din păcate, nu avem niciun mecanism care să evalueze cu prioritate prioritatea datelor. Dacă ar fi să permitem furnizorilor de servicii de internet să decidă, am încheia un comportament monopolist și, dacă lăsăm utilizatorii sau companiile, să facă apelul, probabil că ne-am confrunta cu o situație în care toată lumea ar semna datele lor ca fiind o prioritate ridicată..

Cum am putea păstra neutralitatea netă

Odată cu creșterea criptomonedelor, ar putea fi posibil ca într-o zi să plătești lățimea de bandă, nu de la o lună la lună sau de la GB la GB, ci prin atașarea unui preț la fiecare pachet solicitat în funcție de prioritate..

ISP ar încasa această taxă drept recompensă și ar fi stimulat să furnizeze unele date mai întâi. Desigur, acest lucru poate însemna că un GB de înregistrări de videoconferință online ar costa mult mai mult decât un GB de copiere de rezervă, sau un GB de BitTorrent, dar este o utilizare mai eficientă a lățimii de bandă..

Atâta timp cât utilizatorul – nu serviciul de internet – plătește datele, ISP-urile și conglomeratele vor avea puține ocazii de a se ciuda. Transmiterea unui film cu viteză mare de la cel mai mare furnizor ar costa la fel de mult ca și transmisia acestuia de la cel mai mic furnizor.

Ce puteți face pentru a economisi neutralitatea netului

Dacă bănuiești că ISP-ul tău îndreaptă selectiv lățimea de bandă sau blochează anumite servicii, poți utiliza un VPN pentru a-l ocoli. ISP-ul dvs. nu va putea privi în interiorul tunelului dvs. VPN criptat și nu va putea încetini unele servicii în timp ce acorda prioritate altora.

Pentru a proteja neutralitatea rețelelor, puteți contacta, de asemenea, agenția locală de reglementare sau legiuitorul pentru a le informa că acest lucru este important.

Dacă sunteți în S.U.A., puteți utiliza OpenMedia Internetul luptă înapoi formă. În Europa, puteți utiliza acest formular.

Vezi și: Hiperlink-urile au făcut internetul fabulos și nu trebuie impozitate

Vă rugăm să ne cunoaștem gândurile despre neutralitatea netă în comentariile de mai jos.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me