Laura Poitras și Exilii digitale

Anul acesta, realizatoarea de documentare Laura Poitras a lansat care poate fi cel mai controversat proiect al său încă: Citizenfour. Filmul se concentrează asupra eroului ANSA, Edward Snowden, și nu doar a ceea ce a dezvăluit jurnaliștilor într-o cameră de hotel din Hong Kong, dar mai important de ce. 

În timp ce mulți oameni știu că Snowden este acum rezident în Rusia, este mai puțin cunoscut faptul că Poitras s-a mutat și la Berlin – pentru a proteja materialul de bază pentru documentarul ei.

Acolo, ea face parte dintr-o comunitate în creștere numită „the „Exilii digitali”, un grup de jurnaliști experți, dezvoltatori de software și chiar agenți MI5 care luptă pentru libertatea noastră online. Toți au fugit în Germania din cauza politicilor sale stricte privind confidențialitatea digitală. Serviciul secret al țării, BND, nu are voie să spioneze cetățenii și orice încercare de a reduce libertățile personale este rezistentă.

Cine-i cine?

Deci, cine sunt exilii digitali? Este greu de spus, deoarece nu țin întâlniri săptămânale sau nu fac declarații evidente despre locurile lor pe rețelele de socializare. Au venit la Berlin pentru a se elibera de controlul propriilor lor guverne – în cazul lui Poitras, ea a fost deja pe lista de supraveghere a ANS după două filme care examinează războiul american împotriva terorismului și a scos adesea din linii pe aeroporturi sau a fost selectată. pe avioane pentru întrebări suplimentare. Citizenfour pur și simplu a stârnit interesul pentru activitățile ilegale ale guvernului.

Potrivit lui Martin Kaul, redactorul de mișcări sociale al Die Tageszeitung, „sunt cu un profil foarte înalt, exilații, dar nu cred că există sute dintre ei aici, sau chiar zeci”.

El subliniază însă că cultura hackerilor este puternică în Germania și mulți cetățeni erau deja preocupați de libertatea lor online. Laura Poitras și Digital Exiles au împrumutat mișcarea împotriva supravegherii guvernului un sentiment de urgență internațională.

Jucatori cheie

În timp ce exilii digitali nu caută faimă și avere, este posibil să îi urmărim pe unii. Într-o piesă recentă pentru The Guardian, Carole Cadwalladr a avut șansa să intervieveze nu doar Poitras, ci mai multe altele, inclusiv Jacob „Jake” Appelbaum și Annie Machon. Applebaum a fost parțial responsabil pentru crearea rețelei Tor, care îi face anonimi pe utilizatori, și a lucrat și cu WikiLeaks.

Între timp, Machon este un fost spion al agenției britanice MI5. După ce departamentul a devenit public în 1989, s-au bucurat de o perioadă de sprijin răsunător public; cu toate acestea, în 1997, Machon a dezvăluit secrete – și ilegale – filetări, dosare deținute de miniștrii guvernului și încarcerarea ilegală a cetățenilor. Acum locuiește cu normă parțială la Berlin și oferă asistență altor denunțători.

Fiți atenți

Exilul Laurei Poitras și al activiștilor digitali în Germania ne reamintește foarte mult că supravegherea guvernului este foarte, foarte reală.

Deci, cum putem lua măsuri pentru a ne asigura confidențialitatea online și pentru a împiedica încercările guvernelor de a ne spiona? Utilizarea unei VPN pentru criptarea conexiunii dvs. este o parte a ecuației, dar este doar un început. Confidențialitatea este o abordare multifuncțională și, din acest motiv, vă recomandăm să consultați Resetarea pachetului de confidențialitate al rețelei, care este completat cu instrumente și informații pentru a face dificilă supravegherea în masă.

În cele din urmă, o admirăm pe Laura Poitras pentru tenacitatea și vitejia ei și pentru marele risc personal pe care și-a asumat-o pentru a crea Citizenfour.  Suntem mulțumitori că acum publicul global are acces, prin intermediul filmului, la revelațiile și motivațiile lui Edward Snowden și că eforturile lui Poitras îi fac pe oameni conștienți de modul în care guvernele încalcă dreptul nostru la confidențialitate în fiecare zi..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me