De ce nu ar trebui să închideți niciodată dispozitivele

Un iphone închis

Un jailbreak este un hack care pare să promită aplicații gratuite, funcții suplimentare și performanțe mai bune pentru laptopul, telefonul, consola de jocuri sau chiar tractorul tău. De asemenea, numit rooting, elimină în schimb funcțiile esențiale de securitate de pe dispozitivul dvs., lăsându-vă vulnerabil la atacatori, hackeri și furturi.

Istoria prăpădirii este, în mod ironic, în mare parte una a libertății. Primii hackeri au descoperit că calculatoarele lor aveau restricții încorporate de la care doreau să se elibereze. Eliminarea acestor restricții a oferit libertate și o provocare bună a programării.

Care este diferența dintre înrădăcinarea și jailbreaking?

Rooting și jailbreaking sunt același lucru, deși jailbreaking-ul este în mare parte asociat cu dispozitivele iOS, care au fost adesea vândute subvenționate și blocate la un plan telefonic scump.

A „debloca” telefonul însemna să exploateze vulnerabilitățile din sistemul de operare al telefonului într-un mod care să îmbunătățească privilegiile pentru „root” sau „superuser”, permițând utilizatorului să instaleze orice program și să controleze în general dispozitivul complet..

Unele jailbreaks necesită să re-jailbreak dispozitivul de fiecare dată la pornire, în timp ce alte manipulări mai persistente sunt mai permanente. Toate pot fi înlăturate revenind telefonul la setarea sa din fabrică – deși există riscul de a „împărți” dispozitivul și de a-l face complet inutil..

Datorită naturii deja deschise a Android și a abordării permisive a producătorului de „înrădăcinare”, oferirea de privilegii complete pe un telefon Android este mult mai simplă, dar acest lucru poate face dificilă manipularea.

Dispozitivele Android înrădăcinate sunt mult mai frecvente, chiar dacă utilizatorul are deja acces la o varietate mai largă de funcții și poate instala aplicații din magazine neoficiale sau chiar fișiere de instalare..

Înrădăcinarea dispozitivului face întotdeauna mai puțin sigur

Deși unele restricții sunt într-adevăr enervante, inutile sau construite cu intenția de a mulge utilizatorii din banii lor, jailbreaks nu reușește să distingă între limitele necesare și cele maligne.

De exemplu, este important ca fiecare aplicație instalată să își poată citi doar datele proprii și nu poate accesa datele altor aplicații. În caz contrar, ar putea obține chei de criptare, semințe de backup Bitcoin, parole sau informații personale. Ar trebui să aveți încredere în toate aplicațiile dvs. cu toate datele din telefonul dvs. – o întreprindere inutilă și periculoasă.

În plus, înrădăcinarea facilitează manipularea altor programe de pe dispozitivul dvs., de exemplu, accesând sistemul său de operare atunci când îl conectați la portul USB al altcuiva..

Informațiile dvs. personale vor fi expuse în întregime, lăsându-vă fără confidențialitate sau niciun control asupra datelor dvs..

Scandal de confidențialitate Apple

Iată ce să faceți în loc să vă spargeți telefonul

Întrucât prăbușirea sau înrădăcinarea nu este niciodată o opțiune pentru oameni sănătoși și cu siguranță ca noi, trebuie să luăm alte decizii atunci când căutăm libertatea de a folosi dispozitivul așa cum ne dorim. Și pentru a ne elibera de gestionarea deficitară a drepturilor digitale (DRM) sau de restricțiile monopoliste.

1. Alegeți-vă dispozitivul cu atenție

Deși este relativ obișnuit să încorporați software-ul cu hardware, nu toate dispozitivele sunt create egale. Unele laptopuri și telefoane vă vor face relativ ușor să instalați software, în timp ce altele nu.

Luati o decizie constienta inainte de a cumpara: Software-ul implicit are capabilitatile pe care le asteptati sau le puteti instala sistemul de operare dorit?

Dacă primiți un laptop cu Windows instalat, efectuați o căutare rapidă pentru a vedea cât de bine rulează Linux pe el. Dacă primiți un telefon, s-ar putea să vă intereseze o alternativă Android, cum ar fi LineageOS (anterior Cyanogen Mod).

2. Știi ce faci

Dacă dispozitivul dvs. nu poate fi separat, ușor, asigurați-vă că știți ce faceți. Mașinile și tractoarele, de exemplu, vin și cu un sistem de operare proprietar, dar poate fi mai ușor înlocuit decât cel al unui iPhone.

Este important să știți ce faceți și ce implicații au modificările dvs. asupra siguranței dvs. și a potențialilor participanți. Nu toate firmware-urile alternative sunt bine testate, iar unele ar putea fi, de asemenea, binevoitoare.

3. Campania pentru dreptul de reparație

Frigiderul, mașina, telefonul, televizorul sau aparatul de aer condiționat vă aparțin și ar trebui să vă repare. Organizații precum campania EFF pentru a elibera hardware-ul de la acordurile de licență și pentru a invalida clauzele care vă fac imposibil să controlați lucrurile pe care le dețineți.

Puteți contacta, de asemenea, spațiul hacker local sau biblioteca despre sfaturi și comunități (sau chiar să porniți unul dintre dvs.).

Nu încărcați sau rădăcina dispozitivul

Pot exista cazuri când este adecvat să rădăcinați sau să închideți un dispozitiv, poate în scopuri de testare sau, de exemplu, să rulați un IMSI Catcher.

Oricum, niciodată nu închideți sau rădăcinați dispozitivul pe care îl utilizați activ pentru comunicații sau stocare de date. Orice cu datele dvs. personale nu trebuie să fie înrădăcinate niciodată și orice dispozitiv înrădăcinat ar trebui să fie întotdeauna unul dedicat.

Dacă vă îngrijorează faptul că dispozitivul dvs. poate fi înrădăcinat sau pur și simplu doriți să vă asigurați că nu, puteți reseta întotdeauna dispozitivul la setările din fabrică sau reinstalați sistemul de operare.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me