3,2 milioane de cereri „dreptul de a fi uitat” din 2014

O ilustrare a unei ștergătoare care șterge sigla Google.


Au trecut peste cinci ani de la intrarea în vigoare a „dreptului de a fi uitat” de Uniunea Europeană. Cu siguranță, entitatea cea mai puternic afectată de legislație – care permite persoanelor fizice să solicite eliminarea informațiilor negative despre motoarele de căutare – a fost Google.

Luna trecută, Google a publicat un raport privind modul în care a gestionat dreptul de a fi uitat până acum și a fost completat cu statistici pe milioanele de adrese URL pe care oamenii au solicitat să fie eliminate din motorul de căutare. Aruncăm o privire și ne aprofundăm asupra implicațiilor pentru accesul la informații și dreptul la confidențialitate.

Care este dreptul de a fi uitat?

Prima intrare în vigoare în mai 2014, dreptul de a fi uitat este un drept pentru persoanele fizice de a avea informații negative despre ele eliminate din căutările de pe internet. Pentru a solicita eliminarea dintr-un motor de căutare, persoana trebuie să trimită un formular pe site-ul motorului de căutare, cu listarea adreselor URL care urmează să fie eliminate.

[Vrei cele mai recente noutăți în materie de confidențialitate pe internet? Înscrieți-vă la newsletter-ul ExpressVPN.]

În urma unei bătălii legale de lungă durată dintre UE și Google, o instanță europeană a stabilit, în septembrie, că mutările se vor aplica numai căutărilor din UE. Aceasta înseamnă că oricine caută pe cineva din afara blocului va putea vedea în continuare fotografiile jenante ale persoanei sau istoricul său penal, chiar dacă au fost șterse din căutările din Europa.

Dreptul de a fi uitat – denumit „dreptul de ștergere” în conformitate cu legile generale ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al UE – este controversat. Pe de o parte, este nevoie de confidențialitate și de combatere a fenomenelor precum porno pentru răzbunare. Pe de altă parte, dreptul publicului la informații și pericolul creării unui mediu de cenzură. Operatorii de motoare de căutare trebuie să cântărească aceste două nevoi opuse pentru a decide dacă se va elimina o adresă URL.

După cinci ani, după numere

Raportul Google privește nu numai modul în care oamenii își exercită dreptul de a fi uitați, ci și modul în care compania a cântărit interesul public și nevoile de confidențialitate. Iată câteva dintre datele pe care Google le-a lansat cu privire la adresele URL care delimită cererile primite între mai 2014 și mai 2019.

Adrese URL solicitate pentru a fi eliminate: 3231693
Solicitanți unici: 502648
Rata de eliminare: 44,5%

Adresa URL dominantă care elimină cererile
Informații personale pe rețelele de socializare și pe site-urile de director: 29%
Istoricul juridic raportat de magazinele de știri și paginile guvernamentale: 21%

Ce este de ascuns?

Tipul de informații solicitate pentru ștergere
Informații profesionale: 24% (20,7% solicitări acceptate)
Crime: 9% (48,2% cereri acceptate)
Auto-autor: 9% (34,4% cereri acceptate)
Infracțiuni profesionale: 8% (19,5% cereri acceptate)
Informații personale: 8% (96,8% solicitări acceptate)
Platforma politică: 4% (3,4% cereri acceptate)
Informații personale sensibile: 2% (92,6% solicitări acceptate)

Cel mai mare segment de solicitări de eliminare a avut legătură cu profesia actuală a unei persoane. Aceste informații au fost considerate frecvent ca fiind în interesul public pentru a fi disponibile în motoarele de căutare, astfel încât Google a permis doar eliminarea unui procent redus. Au fost mult mai puține solicitări pentru a elimina paginile cu informații personale, cum ar fi adresele de acasă și informațiile de contact, precum și informații personale sensibile, cum ar fi orientarea sexuală, dar aproape toate aceste solicitări au fost acceptate.

Raportul adaugă: „Instanțele în care a apărut o adresă URL în rezultatele căutării pentru numele solicitantului, dar, cu toate acestea, nu avea nicio referire la solicitant în conținut, au avut o rată de eliminare de 100% din cauza interesului public concurent.”

Variații în funcție de țară

Top 10 solicitări de eliminare a adreselor URL pe țară
Franța: 20,1%
Germania: 16,6%
Regatul Unit: 13,4%
Italia: 8,7%
Spania: 8,0%
Olanda: 5,5%
Polonia: 3,3%
Suedia: 3,0%
Belgia: 2,6%
Elveția: 1,9%

De ce participă francezii atât de puternic la dreptul de a fi uitați? Populația Franței este aproximativ aceeași cu cea a Regatului Unit și este mai mică decât cea a Germaniei, dar constituie cea mai mare bucată de eliminare a cererilor.

Analiza Google indică un site de director popular francez pentru căutarea adreselor și a numărului de telefon al persoanelor fizice și profesionale. Au fost primite un număr mare de solicitări pentru ștergerea adreselor URL de pe acest site. Cu toate acestea, în timp ce o pagină de director ar putea fi eliminată dintr-un motor de căutare, directoarele au de obicei propriile funcții de căutare, astfel încât persoanele pot fi găsite în continuare în acest mod.

Cine vrea să fie uitat?

Eliminarea solicitanților
Persoane private: 84%
Minori: 6%
Cifre publice: 4%
Politicieni: 4%
Entități corporative: 2%

În timp ce 84% din solicitări au fost adresate de către persoane private, poate că percepția noastră asupra persoanelor publice și a politicienilor este cea mai alterată de dreptul de a fi uitat. Celebritățile și oficialii guvernamentali au avut tendința de a folosi firmele de avocatură și serviciile de gestionare a reputației pentru a face numeroase solicitări. De fapt, restul de 16% din solicitări au fost făcute de doar 0,2% dintre solicitanți.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map