Pusingan: ciri keselamatan iOS 9

ciri keselamatan 9

Dengan Apple Watch kini di rak-rak kedai dan syarikat Tim Cook bersiap sedia untuk melepaskan kemungkinan iPhone 6S jatuh ini, pengeluar peranti dan perisian itu mungkin dapat bertanding dengan cita-cita selama beberapa bulan. Sebaliknya, mereka telah sibuk meniup tanduk mereka sendiri mengenai iOS 9, yang sudah sedia untuk sesiapa saja yang mendaftar dalam program pemaju Apple dan kemungkinan akan melanda beta terbuka pada akhir bulan Julai. Mereka yang mencari pelepasan runcit penuh akan melihatnya pada bulan September untuk menyelaraskan dengan pelancaran iPhone baru. Dan walaupun Apple telah mengetengahkan ciri-ciri baru dan saiz muat turun yang lebih kecil, mereka juga mengambil perhatian keras terhadap keselamatan. Berikut adalah bulat apa yang iOS baru ada di kedai.

Mereka Tidak Ingin Bite

Menurut Gizmodo, Apple tidak mahu pun merasakan maklumat peribadi pengguna. Untuk mencapai matlamat ini, syarikat itu mengatakan bahawa mereka telah membuat “privasi kecerdasan” masalah besar dalam IOS 9: Craig Federighi mengatakan bahawa perkhidmatan baru akan menjadi tanpa nama, tidak dikaitkan dengan Apple ID, menggunakan pengecam rawak, tidak akan dikaitkan dengan mana-mana perkhidmatan Apple yang lain, dan tidak pernah dikongsi dengan pihak ketiga.

Sebagai contoh, mereka sedang membangunkan aplikasi “Berita” yang akan mengagregat cerita dari pelbagai sumber tetapi mendakwa bahawa ia adalah persendirian dari bawah ke atas, bahawa apa sahaja yang anda baca tidak dikaitkan dengan perkhidmatan Apple yang lain, dan tidak ada maklumat yang pernah dikongsi. Ini sangat berbeza dengan syarikat-syarikat seperti Google, yang secara aktif mencari data pengguna berdasarkan alasan bahawa ia meningkatkan pengalaman pengguna secara keseluruhan dan sentiasa disimpan di server syarikat. Memandangkan kebimbangan yang semakin meningkat yang dipaparkan oleh pengguna mudah alih mengenai siapa yang menangkap, menyimpan, dan memanfaatkan data mereka, Apple mungkin berada di landasan yang betul.

Pergi 2-Faktor

Pelepasan iOS baru juga menyokong pengesahan dua faktor untuk iCloud. Bersama-sama dengan menggunakan cap jari mereka, pengguna boleh membuat lapisan dalam 6 kod digit untuk membantu memastikan data mereka selamat. Sebenarnya, kod 6-digit kini merupakan pilihan lalai apabila anda diminta untuk membuat kod laluan, tetapi anda juga boleh memilih untuk membuat kod abjad angka atau angka tersuai, memilih untuk 4 digit standard atau melangkau kod sama sekali. Ini kelihatan seperti keseimbangan pandangan dan fungsi yang baik: pengguna diberikan pilihan untuk meningkatkan keselamatan iCloud, tetapi tidak dikehendaki mengambil bahagian.

API Tor-iffic?

Dalam berlepas yang jelas dari pendirian biasa mereka pada VPN dan rangkaian tanpa nama lain, sistem operasi Apple baru termasuk API VPN. Ini membolehkan trafik proksi dihantar melalui protokol VPN. Seperti yang dinyatakan oleh Medium, ini berjalan satu langkah melampaui hanya membenarkan pengguna mengakses VPN kegemaran mereka atau memilih rangkaian Tor; ia juga membolehkan pemilik peranti lebih pintar tech menapis semua lalu lintas ke rangkaian tertentu, membolehkan anda menyekat iklan secara lebih berkesan, dan membuka pintu untuk pemaju untuk membuat beberapa alat larangan iklan peringkat teratas.

HTTPS?

Walaupun Apple banyak bercakap mengenai HTTPS dan menggalakkan pemaju untuk menggunakan piawaian ini semasa membuat aplikasi baru, syarikat itu telah memperlihatkan alat-alat HSTS untuk peranti mereka. Dengan iOS 9, bagaimanapun, semua perubahan itu, terima kasih kepada Keselamatan Pengangkutan Apl, yang membolehkan pengguna memastikan semua sambungan pergi ke HTTPS dan memastikan peraturan ini dikuatkuasakan oleh iOS itu sendiri. Bagi pemaju, ini menawarkan cara mudah untuk membina keselamatan dan memastikan mereka memenuhi kedua-dua piawaian suite TLS 1.2 dan PFS.

Mencabut Pokok?

Terdapat juga bercakap bahawa iOS baru akan menyertakan ciri yang dipanggil “Rootless”, yang dilaporkan oleh beberapa saluran media tetapi tidak disebut namanya semasa acara pengumuman Apple. Mengikut sumber seperti BGR, idea itu adalah untuk menyekat akses kepada fail yang dilindungi khusus pada peranti Apple di bawah apa-apa keadaan, menjadikannya lebih sukar bagi penyerang untuk mendapatkan pijakan. Walaupun syarikat itu mengumumkan bahawa OS X 10.11 akan menyertakan perubahan kepada keistimewaan yang menghalang pentadbir daripada mempunyai akses ke ciri peringkat kernel, peranti mudah alih tidak lagi dalam senarai.

Perkara Waktu

Walaupun Apple memainkan ciri keselamatan baru, namun sekumpulan penggodam cuba untuk membangun jailbreak untuk iOS 9 yang akan siap apabila peluncuran rasmi digulung. Laporan awal mencadangkan bahawa mewujudkan jailbreak yang benar-benar “untethered” yang berfungsi melalui reboot dan tidak memerlukan sambungan komputer terbukti sukar. Tetapi selepas hacks berjaya kedua-dua IOS 7 dan 8, ia bernilai menonton projek ini pada bulan September.

Apple melakukan yang terbaik untuk membincangkan keselamatan dalam iOS 9, dan setakat ini semua usaha itu wajar dibenarkan. Walaupun perkara akan berubah di antara pembangun pemaju dan produk akhir, syarikat Cook seolah-olah mempunyai kebimbangan privasi pengguna dengan tegas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me