Panduan ExpressVPN untuk Kata Laluan yang Lebih Teguh – Bahagian 2 (Pengurus Kata Laluan)


Ini adalah Bahagian 2 siri kata laluan kami yang lebih kuat. Untuk bahagian-bahagian lain, klik di bawah:

Bahagian 1 (Pengesahan dua faktor)
Bahagian 3 (Alat cetak)

Dalam Bahagian 1 Panduan kami untuk Kata Laluan yang Lebih Teguh, kami menjelaskan Pengesahan Dua faktor dan bagaimana ia dapat meningkatkan keselamatan akaun anda dengan ketara..

Walau bagaimanapun, Pengesahan Dua faktor tidak ditawarkan oleh semua pembekal perkhidmatan, dan masih memerlukan anda mengingati banyak kata laluan. Alat cetak berguna untuk mengingati beberapa kata laluan yang panjang, tetapi jika anda mempunyai banyak akaun, sukar untuk mengingati semua kelayakan login yang berlainan. Di sinilah pengurus kata laluan berguna.

Pengurus kata laluan ialah program atau perkhidmatan yang mencipta dan menyimpan kata laluan yang panjang, rawak, dan unik. Anda tidak perlu mengingati mana-mana kata laluan ini. Sebaliknya, anda menggunakan kata laluan induk tunggal untuk mengesahkan diri anda dengan pengurus kata laluan, yang kemudian akan secara automatik mengisi medan masuk akaun untuk anda.

Mengapa kata laluan yang kuat penting

Secara umum, kata laluan harus panjang dan rawak, atau jika tidak, mereka dapat dengan mudah ditebak. Tetapi mereka juga mesti unik, atau satu pangkalan data kata laluan yang bocor tunggal boleh menjejaskan pelbagai akaun anda. (Untuk membuat kata laluan yang benar-benar selamat, pertimbangkan untuk menggunakan Generator Kata Laluan Rawak ExpressVPN.)

Ramai orang menggunakan “sistem rahsia” untuk menghasilkan kata laluan unik dengan cepat, mungkin dengan menggabungkan rentetan aksara generik dengan nama atau URL perkhidmatan yang mereka gunakan (seperti “g1 m2 a3 i4 l5” untuk akaun Gmail mereka). Walaupun ini mungkin membantu menentang hack automatik atau kekerasan, ia tidak akan menghentikan serangan yang disasarkan.

Sekiranya anda menggunakan kaedah ini dan salah satu akaun anda dikompromikan, sangat mudah bagi penyerang untuk menjalankan sistem tersebut dan menggunakannya untuk semua akaun anda yang lain.

Ia juga mudah untuk dilupakan bahawa kata laluan dapat dilihat oleh pentadbir laman web. Jika anda ditipu untuk mendaftar untuk perkhidmatan yang dijalankan oleh penyerang, mereka mungkin akan dapat mengetahui sistem anda dan berkompromi seluruh kehidupan digital anda.

Pengurus kata laluan adalah penyelesaian yang mudah untuk masalah ini, dan sering jauh lebih baik daripada mengingati pelbagai kata laluan yang berasingan.

Mari lihat beberapa pengurus kata laluan yang popular, dan tempat terbaik untuk menggunakannya.

LastPass: Pengurus kata laluan terbaik untuk penyemak imbas anda

LastPass menyulitkan kata laluan pada peranti anda dan menyegerakkannya ke awan, menjadikannya mudah diakses di semua peranti anda.

LastPass bukan sumber terbuka, tetapi ia sentiasa diaudit. Serangkaian insiden kecil telah menonjolkan risiko yang berkaitan dengan menyimpan kata laluan anda di awan, walaupun perisian LastPass setakat ini menunjukkan dirinya berdaya tahan terhadap serangan, dan sistem ini sangat mudah untuk pengguna akhir.

Anda boleh memasang LastPass sebagai pelanjutan penyemak imbas untuk Chrome, Firefox, dan Opera. Apl LastPass juga boleh didapati untuk semua sistem operasi mudah alih utama, termasuk Windows Phone dan Firefox Mobile.

LastPass juga mempunyai alat yang membolehkan anda akses luar talian ke kata laluan anda. Alat ini, LastPass Portable, membolehkan anda mengambil seluruh penyemak imbas anda dengan anda pada tong USB, termasuk semua penanda halaman dan pelanjutan anda, dan melindunginya dengan kata laluan induk anda. Ini bagus jika anda perlu mengakses kata laluan anda di mana sahaja, tetapi kehilangan papan kekunci USB anda mungkin meletakkan semua kata laluan anda dengan risiko-jika kata laluan induk anda mudah ditebak.

Untuk mendaftar untuk LastPass, masukkan alamat e-mel anda dan pilih kata laluan induk. Jika anda terlupa kata laluan induk ini, anda akan kehilangan semua kata laluan anda yang lain, jadi berhati-hatilah!

Muat turun pelanjutan penyemak imbas pilihan anda (anda boleh mencari pilihan dan pautan anda di sini) dan log masuk.

LastPass akan muncul dalam bar status pelayar anda. Dengan mengklik pada ikon, anda boleh menukar tetapan anda, mengambil semula kata laluan, atau membuat kata laluan selamat. Terdapat juga bentuk autofill, yang sangat mudah.

LastPass adalah perisian freemium, jadi jika anda ingin menggunakannya merentasi berbilang peranti, atau menggunakan folder kongsi, anda perlu melanggan pelan premium LastPass, yang harganya 24 USD setahun.

login terakhirLastPass – Pilihan yang baik untuk pelayar anda.

KeePassX: Pengurus kata laluan terbaik untuk kebanyakan desktop

KeePassX adalah pengurus kata laluan sumber terbuka dan alat yang dipercayai untuk pemaju Ekor. Sistem pengendalian privasi yang disenangi oleh privasi ini digunakan oleh orang-orang seperti Edward Snowden dan Laura Poitras. Jika anda kerap menggunakan Ekor, atau hanya mempercayai diri anda, ini adalah pengurus kata laluan untuk anda.

KeePassX bermula sebagai versi Linux dari KeePass tetapi telah berkembang menjadi penyelesaian untuk pengguna Windows dan Mac juga. KeePass masih ada dan telah berkembang dari pasaran platform tunggal asalnya. Kedua-dua variasi disyorkan. Terdapat banyak keluaran KeePass yang tidak rasmi, termasuk aplikasi untuk iOS dan Android. Menilai keselamatan setiap pelepasan tidak rasmi sering kali sukar dan berwibawa, bahkan untuk pengguna yang berpengalaman, jadi kami mencadangkan anda melekat pada perisian yang telah diaudit dan diuji dengan baik..

Sumber terbuka tidak bermakna perisian itu benar-benar selamat, dan banyak kelemahan kecil dilaporkan dengan kedua KeePass dan KeePassX. Bahwa dikatakan, kedua-dua alat adalah perisian yang hebat, terutamanya kerana mereka berfungsi tanpa perlu melanggan suatu perkhidmatan.

KeePassX menyimpan kata laluan anda dalam pangkalan data, yang disulitkan dengan kata laluan anda. Pangkalan data ini adalah satu fail yang boleh anda simpan pada tong USB, disandarkan dalam awan, atau hantar kepada rakan sekerja yang dipercayai.

Perkongsian kata laluan KeePassX secara selektif (bukannya berkongsi semua sekaligus) adalah mungkin dengan menggunakan pangkalan data berasingan, tetapi ini bukan proses yang paling halus. Sebaik sahaja anda memutuskan kata laluan yang ingin anda bagikan, anda mesti menyalinnya ke pangkalan data KeePassX yang berasingan dan kemudian berkongsi fail pangkalan data ini dengan GitHub, Dropbox, atau perkhidmatan yang sama. Walaupun setiap kali pangkalan data kata laluan dikemas kini di KeePassX, anda perlu berkongsi semula pangkalan data. Menyimpan fail kata laluan yang dipilih bersegerakkan dan tanpa konflik boleh menjadi sukar, dan dengan cepat menjadi tidak praktikal dengan berbilang pengguna.

Jika anda berkongsi kata laluan yang dipilih dengan berbilang pengguna, anda mungkin ingin mempertimbangkan pilihan yang lebih mudah. Antara peranti tersendiri anda, bagaimanapun, ini adalah proses yang cukup sederhana dengan KeePassX.

Penjana penjanaKeePassX dilengkapi dengan penjana kata laluan terbina dalam yang kuat.

1Password: Pengurus terbaik untuk iOS, OS X, dan Android

Sekiranya anda menjalani hidup anda secara mudah alih, 1Password mungkin pilihan No. 1. Integrasi dengan Android dan terutamanya iOS (termasuk Apple Watch) sangat terkenal, dan anda akan mendapati diri anda mudah masuk ke semua aplikasi kegemaran anda (selagi mereka menyokong 1Password) tanpa perlu mengingat apa-apa.

Plugin tersedia untuk pelayar Chrome, Firefox, Opera, dan Safari, yang boleh anda gunakan merentasi platform yang berbeza.

Percubaan 30 hari percuma boleh didapati, tetapi anda akhirnya perlu membeli langganan tahunan atau lesen per-platform. Langganan tahunan, yang membolehkan akses kepada 1Password pada semua peranti yang disokong, bermula pada 36 USD untuk individu, atau 60 USD untuk “keluarga” sehingga lima pengguna. Pakej dan pakej perniagaan juga tersedia.

Malangnya, 1Password tidak lagi menawarkan panduan jelas mengenai yuran lesen di laman webnya. Pada laporan lepas, lesen sama ada Windows atau Mac berharga 50 USD, dan satu lesen gabungan, untuk digunakan dengan kedua-dua sistem operasi, berharga 70 USD.

Ini bermakna jika seluruh keluarga anda menggunakan produk Apple, anda boleh menutup semua ini dengan 50 USD. Tetapi jika satu ahli keluarga mempunyai mesin Windows, anda juga memerlukan lesen Windows, yang bermaksud anda perlu keluar untuk mendapatkan lesen gabungan.

Lesen tidak akan luput, tetapi ia hanya sah untuk versi perisian semasa. Walaupun pada masa lalu 1Password telah membenarkan penggunanya naik taraf secara percuma, tidak ada jaminan mereka akan terus membenarkan ini di masa depan.

Walaupun anda tidak akan dipaksa untuk menaik taraf apabila versi baru keluar, versi baru sistem operasi anda dengan mudah boleh menjadikan versi 1Password anda tidak dapat digunakan.

Kata laluan yang kuat menjadikan anda lebih selamat

Cuba pilih atas kami untuk mengetahui yang mana yang paling sesuai untuk anda. Kemudian mula memindahkan perkhidmatan anda secepat mungkin! Kata laluan yang baik boleh pergi jauh ke arah menjaga maklumat dalam talian anda selamat.

Ini mungkin peluang yang baik untuk mengubah semua kata laluan semasa anda juga!

Imej yang diketengahkan: djvstock / Dolar Foto Dolar

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map