Mengapa HTTPS vs VPN tidak masuk akal

Pelayar dengan kunci hijau HTTPS. VPN ditulis dalam bar carian.


HTTPS vs VPN adalah peperangan yang membuat sedikit rasa. Kedua-duanya adalah cara perlindungan internet yang penting, dan tidak ada konflik antara kedua-duanya.

Persamaan dan perbezaan HTTPS dan VPN

HTTPS

Yang penting, HTTPS ditetapkan oleh pemilik laman web, dan pengguna tidak mempunyai kawalan ke atasnya. Sesetengah tapak boleh didapati melalui HTTP dan HTTPS; dalam keadaan ini, sentiasa memilih HTTPS. Untuk melihat sama ada laman web yang anda semak imbas telah didayakan HTTPS, cari kunci hijau di sebelah kiri bar penyemak imbas (URL).

https-vs-vpn

HTTPS menyediakan pengesahan laman web dan pelayan web yang berkaitan, yang melindungi terhadap serangan orang-dalam-tengah. Di samping itu, ia menyulitkan komunikasi antara pelanggan dan pelayan, yang menjamin komunikasi antara pengguna dan laman web tidak boleh dibaca atau dipalsukan oleh mana-mana pembaca pihak ketiga.

Dengan HTTPS, tiada siapa di antara laman web dan pengguna boleh membaca data, tidak juga sebuah syarikat VPN.

VPN

VPN disediakan oleh pengguna dan berfungsi pada setiap laman web atau aplikasi dalam talian. VPN mewujudkan terowong yang selamat di antara komputer dan internet, membolehkan melayari tanpa nama. VPN memberi pengguna keupayaan untuk muncul di mana sahaja yang mereka pilih dan akan mengelakkan sebarang sekatan internet.

Apabila anda disambungkan ke VPN, ISP anda hanya melihat bahawa lalu lintas yang disulitkan sedang melewati pelayan VPN, tetapi ia tidak dapat mentafsirkan data atau mengetahui laman web yang anda lawati.

HTTPS dan VPN berfungsi dengan baik

HTTPS akan menyulitkan maklumat yang anda masukkan ke laman web, tetapi ia tidak akan menyembunyikan lokasi anda atau menawarkan sebarang perlindungan privasi. Ia juga tidak akan menawarkan pertahanan terhadap penapisan internet.

VPN akan menyulitkan komunikasi antara komputer anda dan pelayan VPN, menyembunyikan alamat IP dan lokasi anda, dan memberikan akses ke seluruh web, tetapi ia tidak akan melindungi anda dari maklumat yang anda kongsi secara sukarela, seperti nombor kad kredit yang dimasukkan ke dalam halaman pelayar tidak selamat.

Pendek kata, HTTPS adalah protokol penyulitan yang hebat, dan VPN adalah satu kemestian untuk kesedaran privasi dan mereka yang ingin melihat keseluruhan internet tanpa sekatan. Ini bukan kes VPN berbanding HTTPS. Kedua-duanya bekerja dengan baik-perkahwinan yang dibuat di syurga siber.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map