Kaspersky melihat peluang dalam Internet Ancaman

internet kaspersky perkara-perkara internet ancaman

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Kaspersky Lab Eugene Kaspersky berada di Boston minggu lepas untuk meraikan ulang tahun ke-10 syarikatnya di Amerika Syarikat.

Semasa di sana, beliau bercakap dengan The Boston Globe tentang bagaimana dia melihat tanah yang bebas sebagai peluang besar bagi perniagaan yang beliau sasar bersama bekas isteri Natalia Kasperskaya pada tahun 1997.

Bekas pelajar kriptografi melihat nilai perniagaan dalam pergerakan pantas ke Internet Perkara sebagai semakin banyak peranti menambah sambungan web ke set ciri mereka.

Walaupun percambahan televisyen, peti sejuk, dan telefon pintar berangkaian menawarkan jualan baru kepada pengilang dan boleh dikatakan ciri-ciri baru yang menarik kepada pengguna, mereka juga membuka dunia baru potensi serangan siber dan pencerobohan privasi bagi sesiapa yang malang untuk ditangkap oleh yang kurang dilindungi produk.

Semasa temubual dengan The Globe, Kaspersky memaparkan pemikiran yang sering kita lihat di kalangan komuniti keselamatan IT – bahawa terdapat kesedaran yang semakin meningkat tentang isu keselamatan tetapi individu, syarikat dan negara sedang berjalan ketakutan, tidak dapat memahami bagaimana untuk menangani kebimbangan mereka.

Masalah utama, katanya, adalah bahawa negara-negara tidak membangun strategi yang berkesan untuk menangani ancaman yang mereka hadapi dan, jika ada maklumat yang bijak, mereka tidak sabar untuk membagikannya dengan jiran-jiran mereka.

Di dunia perniagaan, Kaspersky menunjuk undang-undang sebagai penghalang potensi tambahan. Walaupun terdapat alasan yang sangat baik mengapa industri seperti penjagaan kesihatan mempunyai perundangan privasi yang ketat di tempat yang sama, katanya, memberikan cabaran ketika datang untuk mengemas kini sistem keamanan.

Kebimbangan lain dalam dunia korporat, menurut Kaspersky, adalah kurangnya profesional keselamatan maklumat yang diupah oleh majoriti syarikat.

Pemerhatian semacam itu tidak semestinya berita. Industri ini telah menonjolkan keperluan untuk lebih banyak anggota keselamatan ahli selama bertahun-tahun tetapi memperbaiki keadaan tidak akan mudah. Malah korporat terbesar sedang berjuang untuk merekrut, melatih dan mengekalkan pemohon standard yang diperlukan kerana kekurangan tenaga bakat yang ada – keadaan yang nampaknya semakin buruk berbanding dengan peningkatan setiap tahun.

Jadi apa jawapannya?

Mengawal hakikat bahawa menghentikan penjenayah siber adalah mustahil, pandangan Kaspersky agak sederhana, memandangkan cabaran pengambilan, adalah untuk firma “membuat hack lebih mahal daripada kerosakan yang mungkin”.

Untuk mencapai ini, beliau berkata keselamatan perlu ditingkatkan untuk membuat serangan lebih keras untuk dilaksanakan, lebih banyak memakan masa dan, pada akhirnya, lebih mahal untuk pelaku menjalankan.

Walaupun firma terbesar boleh menarik bakat terbaik dan perniagaan berukuran sederhana mungkin mempunyai pilihan untuk mengekalkan persamaan syarikat pemecahan kumpulan Persamaan Rusia, penyelesaian untuk firma dan individu yang lebih kecil lebih sukar ditemui.

Hari-hari dapat dengan selamat menganggap bahawa malware, serangan phishing dan serangan yang disasarkan adalah sesuatu yang hanya anak-anak lelaki yang besar perlu bimbang sudah lama hilang.

Malah firma terkecil terlanggar dan kos boleh berpotensi menjadi bencana, datang dalam bentuk jam yang hilang, kos pembersihan, pemulihan dan, dalam beberapa bidang kuasa, penalti perundangan untuk kehilangan data.

Kaspersky yang dikenali sebagai Internet Ancaman tidak akan mengubah keadaan menjadi lebih baik. Sebaliknya, menambah lebih banyak peranti yang dihubungkan ke internet ke tempat kerja hanya akan meningkatkan cabaran dan risiko yang dihadapi setiap hari, terutamanya dalam organisasi yang sudah berjuang dengan membawa dasar peranti anda sendiri (BYOD) dan isu-isu selanjutnya yang disebabkan oleh penerimaan pekerja daripada ‘bayangan IT’.

Pengguna rumah tidak akan lebih baik sama ada – memandangkan kami telah melihat bot spam yang disejukkan dan semua yang dapat dilihat, TV semua pendengar – berapa lama anda fikir akan sebelum pelacak kecergasan anda menentukan kos polisi insurans anda dan itu saham menonton baru yang berkilat kurang dengan anda daripada dengan syarikat yang merancangnya?

Pastinya ada peluang dalam Internet Ancaman tetapi persoalannya adalah … yang benar-benar memberi manfaat?

Imej yang diketengahkan: viperagp / Kelab Foto Dolar

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me