Ciri-ciri keselamatan baru Android 5.0 Lollipop

Lollipop Android Google adalah versi kelima sistem pengendalian tablet dan telefon pintar dan ia dapat mencari jalan jauh ke peranti lebih jauh daripada mana-mana pendahulu yang pernah dilakukannya. Dengan trend semasa dalam percambahan peranti pintar menerusi TV, jam tangan dan bahkan sistem hiburan dalam kereta yang tidak ingin mereda pada bila-bila masa tidak lama lagi, ia lebih selamat. Jika anda baru naik taraf ke Lollipop 5.0, anda mungkin mahu klik di sini untuk beberapa petua berguna untuk menjalankan ExpressVPN dengan lebih lancar.

Jadi apa yang baru dan apa yang baik dalam lolipop?

Dari perspektif pengguna rata-rata, sekeping berita yang paling penting untuk mengiringi pembebasan Android 5.0 adalah hakikat bahawa Adrian Ludwig, ketua pasukan keselamatan perisian Android Android, berfikir bahawa keselamatan pada peranti harus hadir tetapi tidak didengar , memberitahu pemberita baru-baru ini bahawa “Saya tidak fikir ia adalah realistik bahawa orang biasa harus mengambil berat tentang keselamatan.” (Kami fikir dia salah dan semua orang perlu mempunyai tahap kesedaran keselamatan untuk melindungi diri mereka daripada pelanggaran keselamatan mereka dan privasi).

Dengan Android memegang sekitar pangsa pasaran 80% dalam pasaran telefon pintar ia tidak merayu hanya kepada segmen teknologi yang bijak dan oleh itu Google, dalam penghormatan kepada Apple, telah menurunkan jalan untuk menghidupkan ciri keselamatan utama secara lalai, dengan itu meninggalkan pengguna purata untuk meneruskan dengan menggunakan peranti mereka tanpa perlu risau sama ada mereka selamat atau tidak.

Ludwig menerangkan pendekatan Google, mengatakan “Apabila soal keselamatan, kami tidak merancang satu peranti, atau berjuta-juta peranti yang serupa. Kami sedang membina perkhidmatan yang membantu pengguna menjadi selamat meskipun pelbagai cara yang mungkin Android dimainkan. “

Bagi ancaman yang dihadapi oleh pengguna Android, terdapat banyak, tetapi yang terbesar datang dalam bentuk kecurian dan kehilangan peranti.

Menurut Laporan Pengguna, lebih dari 3 juta rakyat Amerika mempunyai telefon pintar mereka yang dicuri tahun lalu, naik hampir 100% berbanding dengan tahun 2012. Lookout syarikat keselamatan bergerak mengecat gambar yang sama, mengatakan sepuluh peratus dari semua telefon pintar di AS telah dicuri.

Dengan itu, Google telah menghasilkan beberapa cara untuk melindungi peranti dan data yang disimpan di dalamnya. Ini dicapai melalui skrin kunci yang hanya boleh dilewati melalui pengiktirafan muka, nombor PIN atau kod laluan, serta penyulitan peranti dan keupayaan untuk memadam jauh dari peranti yang hilang atau dicuri.

Lebih banyak minat ialah pilihan Perlindungan Reset Kilang yang merupakan nama rasmi untuk apa yang kita tahu sebagai “suis bunuh.” Apabila diaktifkan dengan kata laluan Google pemilik, ia akan menghapus semua data dari telefon dan meninggalkannya sama sekali tidak boleh digunakan.

Pihak berkuasa cenderung untuk mengalu-alukan suis pembunuh, terutamanya memandangkan undang-undang California menetapkan bahawa ia harus hadir pada peranti yang dijual dari 1 Julai 2015, tetapi penyulitan lalai (jangan lupa kod PIN untuk peranti anda jika penguatkuasa undang-undang meminta untuk itu) telah menarik penggalian kolektif dari perkhidmatan keselamatan yang kita semua tahu, suka dan percayai untuk tidak menggunakan apa-apa alat yang mereka gunakan untuk mengintip kepada kami.

Ciri-ciri keselamatan baru yang ada sekarang juga dan paling menarik adalah pelaksanaan akaun tetamu. Terutamanya berguna pada peranti yang digunakan oleh lebih daripada satu orang, mod tetamu boleh membenarkan ahli keluarga lain menikmati menggunakan peranti anda tetapi tanpa bimbang tentang kemudian mendapati bahawa tetapan anda telah ditukar secara tidak sengaja, atau bil besar telah ditanggung oleh anak lelaki atau anak perempuan yang terbawa dengan pembelian dalam aplikasi dalam permainan kegemaran mereka.

Smart Lock Android juga merupakan tambahan baru berguna yang mengintegrasikan peranti Lollipop dengan sistem Android tertanam Auto dan smartwatches. Seorang pengguna boleh menyediakan peranti mereka dengan Smart Lock seperti yang hanya akan beroperasi apabila berada dalam lingkungan Bluetooth sama ada sistem Android Auto atau smartwatch mereka. Ini terdengar seperti cara lain untuk menghalang pencuri walaupun saya tidak boleh membantu tetapi tertanya-tanya jika ia boleh menyebabkan lompatan dalam kecurian smartwatch.

Pemilik perniagaan mencari cara yang lebih selamat untuk mengurus dasar Bawa Sendiri Peranti (BYOD) tidak diabaikan oleh Lollipop. Dengan menggunakan containerisasi, Android Work akan membentangkan pengalaman yang lancar kepada pengguna sambil membolehkan kakitangan IT menggunakan dasar keselamatan berbeza untuk bekerja dan data peribadi dan aplikasi.

Selain itu, penggunaan aplikasi akan membolehkan pentadbir IT menentukan mana aplikasi Google Play akan tersedia untuk pemasangan melalui profil kerja pengguna dan pengedaran boleh dikawal dengan mudah dengan mengaitkan aplikasi dengan individu atau kumpulan tertentu. Keupayaan untuk mentakrifkan dasar akan digunakan untuk kedua-dua aplikasi dan juga pada setiap pengguna.

Keseluruhannya nampaknya jelas bahawa Google terus maju ke arah yang betul dengan keselamatan Android dan keputusan untuk menghidupkan ciri-ciri tertentu secara lalai adalah yang betul, memandangkan bagaimana dasar pengguna yang lebih canggih untuk keselamatan tetap sedikit lebih daripada ideal untuk sekarang.

Hakikat bahawa risiko terbesar pengguna Android dapat menghadapi kehilangan peranti mereka atau mencuri menunjukkan bahawa orang boleh dikatakan kekal sebagai pautan yang paling lemah dalam rantaian keselamatan dan bahawa kawalan teknikal sebahagian besarnya tidak relevan apabila risiko fizikal tetap menjadi faktor utama.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me