Cara terbaik untuk menjamin Bitcoins anda

Selamatkan Bitcoins anda!

Bukan sahaja nilai Bitcoin meningkat sepanjang tahun lalu, tetapi pilihan yang tersedia untuk simpanan Bitcoin juga meningkat. Pilihannya boleh menjadi sangat menakutkan bagi pemula Bitcoin.

Walau apa pun yang anda pilih, bagaimanapun, selalu ada tradeoff antara kemudahan dan keselamatan. Dan sementara privasi juga merupakan faktor, di sini kami menganggap anda tidak bersedia untuk pergi langkah tambahan tanpa nama dan sepenuhnya menghapuskan jejak kewangan anda.

(Mereka yang berminat untuk menggunakan Bitcoin dengan tanpa nama yang sama, lihat panduan ExpressVPN untuk tidak dikenali nama Bitcoin, yang termasuk tutorial langkah demi langkah.)

Pengelasan urus niaga Bitcoin

Penggunaan bitcoin boleh dipisahkan menjadi dua pembolehubah bebas: “Volume transaksi” dan “Nilai urus niaga.” Sama ada nilai-nilai ini tinggi adalah perubahan rendah yang Bitcoin dompet terbaik untuk anda.

“Jumlah urus niaga” ialah kadar transaksi bitcoin yang anda buat. Ini mungkin bermakna satu transaksi sehari, atau hanya satu per minggu. Apa yang dikira sebagai tinggi atau rendah kes ini agak sewenang-wenang.

“Nilai urus niaga” ialah nilai bitcoin transaksi yang diberikan. Apa yang mentakrifkan nilai bitcoin yang besar adalah samar-samar juga. Peraturan praktikal yang baik ialah nilai urus niaga yang rendah adalah kurang daripada atau sama dengan jumlah wang yang akan anda selesaikan sebagai wang tunai di dalam saku anda. Semuanya lebih besar daripada yang mungkin bernilai tinggi.

Dompet Bitcoin berbilang mungkin penyelesaian terbaik untuk anda

Tidak semestinya anda perlu menyekat diri anda dengan penyelesaian yang mudah. Mungkin cara anda menggunakan Bitcoin termasuk semua kes penggunaan yang disenaraikan di bawah, seperti pembayaran kecil biasa, pembayaran besar biasa, dan pelaburan jangka panjang.

Gunakan pelbagai opsyen selari dengan memanfaatkan sepenuhnya Bitcoins yang boleh diakses dan selamat.

Cari penyelesaian Bitcoin untuk anda

Selamatkan Bitcoins anda dengan pelbagai dompet

Jika anda membuat banyak urus niaga yang rendah nilai

Wallet Mobile

Jika anda membuat banyak urus niaga dengan nilai yang rendah (contohnya, kerana anda kebanyakan menggunakan Bitcoin untuk membeli kaus kaki, teh atau VPN), maka anda harus menggunakan dompet bergerak yang anda mengawal kekunci untuk.

Dengan dompet mudah alih, Bitcoins anda sentiasa boleh diakses selagi telefon anda mempunyai kuasa. Jika anda menggunakan telefon pintar moden dengan sistem pengendalian yang terkini, Bitcoins anda selamat. Jangan lupa untuk menyandarkan frasa benih anda pada sekeping kertas dan simpan kertas itu dengan selamat di mana-mana! Lihatlah cadangan kami untuk dompet Android dan iOS Bitcoin.

Jika anda membuat banyak urus niaga yang bernilai tinggi

Dompet Perkakasan

Jika banyak wang dipertaruhkan, seperti jika anda menjalankan perniagaan yang berkaitan dengan Bitcoin banyak, atau kerana anda membayar beberapa staf anda dalam cryptocurrency, maka anda memerlukan dompet perkakasan. Dompet perkakasan kelihatan seperti tongkat USB dan menyimpan kekunci peribadi Bitcoin anda pada cip khusus, sama dengan enclave selamat di dalam iPhone.

Walaupun telefon atau komputer anda akan digodam, dompet perkakasan anda tidak terjejas. Oleh kerana dompet dilindungi kata laluan, seseorang yang mencuri atau mendapati dompet anda tidak dapat mengaksesnya.

Tidak seperti semua pilihan lain, dompet perkakasan memerlukan wang, dari € 29 untuk Wallet Ledger termurah, hingga $ 99 USD untuk Trezor, yang juga bertindak sebagai kunci FIDO U2F.

Sama seperti dompet lain, anda harus menyimpan sandaran benih anda di atas sekeping kertas di suatu tempat dan menyimpannya di tempat yang selamat. Dengan cara itu, jika anda kehilangan dompet perkakasan anda, anda tidak akan kehilangan Bitcoins anda.

Sekiranya anda membuat sedikit urus niaga yang bernilai tinggi

Kertas Wallet

Jika anda mempunyai penjimatan yang signifikan dalam Bitcoin yang anda tidak perlu berbelanja atau bergerak dengan kerap, maka dompet kertas adalah yang terbaik untuk anda. Jangan gunakan perkhidmatan dalam talian untuk membuat dompet kertas anda, tetapi buat sendiri.

Pilihan yang paling selamat adalah untuk mendapatkan diri anda salinan sistem operasi TAILS, yang dilengkapi dengan dompet Bitcoin Electrum dipasang. Merangkak di bawah selimut atau khemah, butuhkannya, dan buat dompet Bitcoin. Anda menulis benih di atas kertas dan menutup komputer.

Oleh kerana TAILS secara lalai tidak menyimpan data pada batang USB dan menyapu RAM dalaman, tidak ada jejak keturunan anda yang tersisa di komputer. Selagi anda dapat mengamankan kertas, Bitcoins anda selamat. Lihatlah petua keselamatan Bitcoin ExpressVPN!

Untuk menghantar Bitcoins anda, anda perlu sekali lagi boot ke contoh TAILS dan memulihkan dompet menggunakan benih dari kertas anda.

Jika anda membuat beberapa urus niaga yang rendah nilai

Wallet dalam talian

Jika anda hanya menyimpan sedikit Bitcoin dan jarang menghabiskannya, lihat perkhidmatan dompet dalam talian, seperti Blockchain.info (mereka juga mempunyai laman bawang!).

Tidak seperti dompet mudah alih anda, anda tidak perlu bimbang apa yang berlaku apabila anda menukar peranti. Anda boleh log masuk ke akaun anda menggunakan alamat e-mel dan kata laluan. Apabila anda mendaftar, berhati-hati melalui pilihan keselamatan untuk mengunci akaun anda dari penggodam sambil memastikannya dapat diakses oleh anda. Menggunakan kata laluan yang kuat dan pengurus kata laluan adalah idea yang baik!

Banyak dompet Bitcoin untuk kegunaan banyak

Terdapat banyak cara untuk menggunakan Bitcoin, dan banyak cara untuk memastikannya. Ketahui apa yang anda ingin gunakan untuk Bitcoins anda, dan betapa mudah diaksesnya. Seringkali terdapat pertukaran antara kebolehaksesan dan keselamatan, tetapi dengan menyebarkan Bitcoins anda di seluruh dompet yang berlainan, anda dapat mencari situasi yang optimum!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me