3 dompet Bitcoin terbaik untuk Android

Maskot Android hijau memegang Bitcoin.

* Adakah anda sedang mencari Dompet Bitcoin yang terbaik untuk iOS? Tekan di sini.*

Android adalah platform mudah alih pertama dengan dompet Bitcoin dan telah menawarkan aplikasi yang berdiri sendiri, yang tidak bergantung pada pelayan pusat untuk memproses urus niaga, sejak sangat awal dalam hidup Bitcoin. Pada permulaannya, aplikasi-aplikasi yang didesentralisasi ini memuat turun Blockchain penuh, yang hampir tidak mungkin hari ini, kerana ia kini berada di lebih dari 60GB.

Sebaliknya, seperti dompet iOS kegemaran saya, aplikasi bergantung kepada Pengesahan Bayaran Ringkas (SPV), di mana dompet boleh menyambung terus ke rangkaian Bitcoin, tetapi hanya menyegerakkan data yang paling relevan dan bukan keseluruhan blockchain.

Mycelium – Mudah Digunakan

mycelium-bitcoin-wallet-review

The Mycelium Bitcoin Wallet, yang dinamakan sempena sejenis kulat yang dipercayai sebagai organisma hidup terbesar di dunia, adalah dompet yang mudah digunakan yang dilengkapi dengan set kanan ciri sampingan yang berguna.

Ia adalah pengganti dompet BitcoinSpinner dan telah dilancarkan pada tahun 2013. Mycelium telah menjadi standard untuk dompet mudah alih dan menggunakan HD (Hierarki Deterministic) biji, yang bermaksud untuk menyokong Bitcoin anda, anda hanya perlu mengingati satu set dua belas kata Bahasa Inggeris. Berhati-hati apabila menyandarkan kata-kata anda, walaupun, sesiapa sahaja dengan kata-kata ini mempunyai akses kepada semua wang anda. ExpressVPN mengesyorkan anda menuliskannya di sekeping kertas dan simpannya di tempat yang selamat, atau gunakan pengurus kata laluan anda untuk menyimpannya.

Dompet HD membantu anda mengekalkan privasi anda juga, kerana aplikasi akan menggunakan alamat berasingan bagi setiap transaksi. Mycelium akan pergi satu langkah lebih jauh, walaupun, dan membolehkan anda untuk laluan semua data anda melalui Rangkaian Tor dengan aplikasi Orbot. Dengan proses ini, tiada siapa yang akan mengetahui bahawa anda menggunakan Bitcoin.

Juga hebat untuk privasi kewangan anda adalah keupayaan untuk memisahkan akaun anda dengan Mycelium. Jika anda, misalnya, memegang beberapa Bitcoins sebagai pendapatan dan mahu memisahkannya daripada simpanan anda, anda boleh melakukannya dengan mudah di Mycelium, hanya dengan menambah dompet tambahan. Ini menjadikan penyimpanan rekod lebih mudah, tetapi jangan lupa bahawa apabila menggunakan dompet berbilang, anda perlu membantunya secara berasingan.

Mycelium juga memudahkan untuk menyapu segala macam sandaran dan dompet kertas yang mungkin anda miliki. Kunci peribadi dalam bentuk kod QR boleh diimbas langsung ke peranti anda, atau anda boleh menaip dua belas kata anda ke dalam aplikasi. Mycelium kemudian akan memindahkan duit syiling ke salah satu kunci selamat sendiri.

Jika anda sangat paranoid atau peduli dengan keselamatan, atau jika anda tidak boleh mempercayai telefon yang anda bawa (mungkin kerana anda perlu membaginya dengan orang lain), Mycelium boleh digunakan berkaitan dengan dompet Bitcoin seperti Trezor atau Ledger.

Dompet perkakasan ini adalah peranti perkakasan luaran khusus dibuat untuk menyimpan Bitcoin dengan selamat. Mereka kelihatan seperti kayu USB tetapi mempunyai paparan kecil di mana anda boleh mengesahkan transaksi. Untuk membuat transaksi, anda menyambungkan dompet perkakasan anda ke telefon anda, buka aplikasi Mycelium dan memulakan operasi. Anda kemudian akan mengesahkan dan mengesahkan transaksi dalam dompet perkakasan anda. Dengan cara ini, kunci peribadi anda tidak pernah meninggalkan peranti khusus anda dan hanya dihantar melalui telefon anda. Perkara genius yang cantik.

Ciri sisi utama aplikasi Mycelium adalah pasaran. Anda boleh mencari orang berhampiran lokasi anda yang bersedia untuk berdagang Bitcoin untuk wang tunai. Ini cara terbaik untuk menyimpan beberapa syiling atau membubarkan pegangan anda sebagai pertukaran untuk wang kerajaan inflasi jika anda mahu.

Anda juga boleh memilih untuk menjadi pedagang sendiri jika anda mempunyai masa tambahan.

Ringkasan Mycelium

 • Mudah digunakan dan sandaran
 • Aplikasi hebat untuk menyapu Bitcoin dari storan sejuk
 • Sokongan untuk dompet perkakasan
 • Ciri pedagang untuk membeli Bitcoin berdekatan

BitPay – Membolehkan Tandatangan Pelbagai

coplay-bitcoin-wallet-review

BitPay bukan sahaja di kalangan dompet Android kegemaran ExpressVPN, tetapi ia juga merupakan no-brainer untuk senarai iOS.

Kekuatan terbesar BitPay ialah ciri multi-tandatangan. Ini bermakna anda boleh dengan cepat menetapkan dompet Bitcoin tunggal dengan berbilang orang atau peranti sebagai penandatangan.

Anda boleh menggunakan ciri ini untuk meningkatkan keselamatan anda dengan membuat dompet yang memegang dana antara beberapa peranti. Sebagai contoh, anda boleh membuat alamat Bitcoin yang mempunyai tiga kekunci, satu pada telefon anda, satu pada komputer anda, dan satu sebagai sandaran pada sekeping kertas. Contohnya, setiap transaksi memerlukan dua tandatangan, dari telefon dan komputer anda. Seorang penggodam akan serentak menyerang kedua-dua peranti, yang dianggap magnitud lebih keras daripada hanya menyerang satu peranti, untuk mengakses wang anda. Dompet ketiga disimpan sebagai sandaran, jika telefon atau komputer anda hilang atau rosak.

Anda juga boleh menggunakan pelbagai alamat BitPay di organisasi anda. Sebagai contoh, setiap ahli lembaga atau bendahari boleh memegang dompet dan kunci bitcoin. Untuk membuat pembayaran yang berjaya, jumlah tanda tangan minimum diperlukan untuk memproses dana. Sistem ini agak selamat daripada penggodam, dan anda tidak perlu mempercayai individu tunggal dalam organisasi anda dengan semua wang.

Di sisi negatifnya, aplikasi BitPay harus bergantung kepada pelayan pusat untuk memantau dan menyiarkan transaksi. Pelayan ini tidak dapat mencuri duit syiling anda, tetapi jika ia tertakluk kepada serangan DDoS, atau sebaliknya tidak tersedia, anda tidak akan dapat membelanjakan Bitcoin anda – gangguan yang menjengkelkan.

Secara teorinya, aplikasi ini memberikan anda pilihan untuk menggunakan pelayan alternatif, dan juga untuk menjalankan sendiri. Pada hakikatnya, ini hanya akan berdaya maju untuk organisasi yang lebih besar kerana memerlukan usaha yang besar.

Ringkasan BitPay

 • Derma dompet pelbagai guna yang berkuasa tinggi dan mudah digunakan
 • Banyak ciri
 • Push notifications untuk dana masuk
 • Bergantung pada pelayan terpusat untuk pengurusan utama – berisiko untuk pemadaman

Schildbach Bitcoin Wallet – App Hanya 2.9MB!

schildbach-bitcoin-wallet-review

Schildbach Bitcoin Wallet dinamakan selepas pemajunya Andreas Schildbach (kini dikenali di Play Store sebagai hanya “Bitcoin Wallet”) dan dompet Bitcoin mudah alih tertua. Dompet Schildbach digunakan untuk memuat turun seluruh Blockchain sebelum proses ini menjadi terlalu banyak beban disebabkan oleh jumlah urus niaga.

Dengan teknologi SPV baharu, tidak lagi perlu memuat turun keseluruhan sejarah semua urus niaga Bitcoin. Aplikasi hari ini boleh menyambung terus ke rangkaian, mengetahui baki dompet, dan menolak transaksi yang ditandatangani, tanpa menjejaskan penapisan, atau uptime.

Aplikasi ini disenaraikan oleh Google sebagai mempunyai antara satu juta hingga lima juta pemasangan, menunjukkan liputan dompet yang mengagumkan.

Dompet itu dilengkapi dengan fungsi yang mudah, tetapi tetap menunjukkan apa yang mungkin dengan sistem tanpa izin yang terdesentralisasi seperti Bitcoin. Anda boleh, misalnya, tolak urus niaga Bitcoin melalui peranti lain, melalui Bluetooth atau NFC, selagi peranti menyokongnya.

Ringkasan Schildbach

 • Mudah digunakan, permohonan tipis
 • Dipelihara dengan baik oleh salah satu pemaju yang paling berpengalaman dalam ekosistem Bitcoin
 • Sokongan untuk NFC dan Bluetooth
 • Hanya 2.9 MB

Mycelium Is ExpressVPNs Wallet Bitcoin Kegemaran

Mycelium mudah digunakan, kelihatan baik, mempunyai ciri-ciri yang cukup untuk menjadi apa yang anda perlukan, dan ciri pasaran juga bagus jika anda perlu menumpukan pada Bitcoin.

BitPay telah membuat dompet pelbagai tandatangan boleh digunakan dan juga menyeronokkan. Sekiranya anda mahukan keselamatan tambahan atau keupayaan untuk menyebarkan dana antara berbilang orang dalam organisasi, aplikasi ini akan menjadi pilihan nombor satu anda.

Sama seperti iOS, semua wallet Android ExpressVPN yang dikaji memberi alamat yang berbeza setiap kali anda melakukan transaksi. Ini bagus untuk privasi tetapi tidak membuat urus niaga anda tanpa nama. Sekiranya anda memerlukan tahap privasi atau anonimiti yang tinggi, lihat Panduan ExpressVPN untuk Ketidakpaanamaan Bitcoin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me