Apakah Kelemahan Penyulitan Wi-Fi WPA2 dan bagaimanakah ia memberi kesan kepada anda?

Menang penghala percuma untuk NCSAM!

WPA2 adalah standard popular yang digunakan untuk menubuhkan rangkaian Wi-Fi dan paling biasa digunakan untuk mengesahkan pengguna dengan kata laluan tetapi juga boleh mengendalikan skema pengesahan yang lebih canggih menggunakan nama pengguna, sijil, dan kunci persendirian.

Apabila menggunakan WPA2, semua data yang dihantar antara penghala dan peranti anda secara lalai disulitkan, tidak seperti rangkaian Wi-Fi yang tidak dilindungi tanpa kata laluan. Walaupun anda berhasrat untuk menggantung kata laluan di atas dinding, disyorkan untuk menyediakan Wi-Fi anda dengan kata laluan supaya semua data disulitkan dan tidak dapat dipintas oleh orang yang berdekatan.

Anda juga harus menggunakan WPA2 ke atas standard pengesahan dan pengesahan yang lain, seperti LEAP dan WEP, yang mempunyai beberapa kelemahan yang diketahui yang membolehkan orang lain “mencuri” Wi-Fi anda.

Apakah keburukan WPA2 baru-baru ini??

Pada 16 Oktober, penyelidik Mathy Vanhoef mengeluarkan butir-butir kelemahan baru-baru ini dalam WPA2 yang membolehkan penyerang mendekripsi trafik Wi-Fi yang disulitkan. Untuk menjalankan serangan itu, penyerang yang mahir dan ditentukan mestilah berada dalam lingkungan anda dan router anda.

Kelemahan tidak membenarkan penyerang untuk menyahsulit lalu lintas VPN atau HTTPS anda.

Sekiranya anda telah berhubung dengan rangkaian WPA2 yang dijamin WPA2 pada tahun-tahun yang lalu, terdapat kemungkinan teoretis bahawa penyerang boleh memperoleh trafik yang tidak diskret dihantar antara anda dan internet. Bagaimanapun, kemungkinan besar hanya agensi pengintip yang besar akan mempunyai akses kepada kecacatan ini.

Tetapi sekarang bahawa kelemahan itu didokumenkan dengan baik dan umum, kita boleh mengharapkan alat-alat untuk muncul yang akan membuat ia remeh bagi sesiapa untuk mengeksploitaskan kelemahan ini, jadi penting untuk memperbaiki dan / atau mengurangkan masalah.

Bagaimana untuk mengelakkan kelemahan WPA2

ExpressVPN telah mengeluarkan perisian tegar yang menimbulkan kelemahan yang mungkin untuk router Open-WRT. Pergi ke persediaan untuk mencari firmware terkini dan ikut arahan.

Hampir semua peranti terjejas oleh kelemahan WPA2, walaupun berbeza-beza. Anda boleh menyemak jika peranti anda terjejas di sini.

Apa sahaja peranti yang anda jalani, pastikan mereka terkini dan menjalankan firmware terkini. Ia mungkin mengambil masa beberapa hari untuk mendapatkan patch router untuk menjadi tersedia, tetapi dalam kes ini, anda perlu menyemak laman web pengeluar penghala anda untuk kemas kini.

Jika anda ragu tentang tahap perlindungan Wi-Fi anda, anda boleh menggunakan kabel Ethernet atau membuat tambahan pasti anda disambungkan ke ExpressVPN.

Apakah kelemahan WPA2 bagi pengguna ExpressVPN??

Kami telah menyiasat isu ini pada router ExpressVPN, dan ia hanya menyentuh mod ‘klien’, satu ciri jarang digunakan untuk menghubungkan dua penghala antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, kami mengeluarkan kemas kini yang melindungi terhadap kecacatan pada router OpenVRN ExpressVPN.

Pada rangkaian yang tidak bercagar dan terdedah, dan juga yang berniat jahat, anda sentiasa dilindungi apabila anda menyambung dengan aplikasi ExpressVPN. Sekiranya anda menyambungkan klien yang mudah terjejas (mis., Telefon anda yang belum menetap) ke penghantar ExpressVPN, tiada siapa yang boleh mendengarnya.

Kami terus mengesyorkan anda mengkonfigurasikan peranti anda menggunakan WPA2 dan tetapkan kata laluan untuk Wi-Fi anda, serta mengemas kini telefon dan komputer riba anda apabila kemas kini tersedia.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me