Yayasan Wikimedia & kumpulan hak menyaman NSA atas pengawasan massa

Yayasan Wikimedia Jimmy Wales, organisasi nirlaba di belakang Wikipedia, telah mengumumkan niatnya untuk memfailkan tuntutan undang-undang terhadap Badan Keselamatan Negara (NSA) dan Jabatan Keadilan (DOJ).

Saman itu ditetapkan untuk mencabar program pengawasan massa seperti PRISM.

Dalam catatan blog baru-baru ini yayasan itu berkata:

“Matlamat kami dalam memfailkan saman ini adalah untuk menamatkan program pengawasan massa ini untuk melindungi hak pengguna kami di seluruh dunia”.

Nirlaba disertai oleh lapan organisasi lain “dari seluruh spektrum ideologi,” termasuk:

  • Amnesty International USA
  • Dana Global untuk Wanita
  • Human Rights Watch
  • Pen American Center
  • Majalah Bangsa
  • Persatuan Peguam Pertahanan Jenayah Kebangsaan
  • Institut Rutherford
  • Pejabat Washington di Amerika Latin

Aduan lengkap menerangkan bagaimana Wikimedia akan menumpukan pada pengawasan “hulu” yang disebut – pengumpulan data yang banyak melalui penapisan struktur internet.

Tuntutan tuntutan bahawa pengawasan yang meluas itu menghalang kedua-dua Pindaan Pertama dan Keempat dengan merosakkan kebebasan bersuara dan persatuan dan hak privasi masing-masing.

Tuntutan itu juga mengatakan amalan NSA, yang pertama dibawa ke perhatian orang ramai oleh pemberi maklumat Edward Snowden, melanggar Perkara III Perlembagaan, yang menetapkan kewenangan mahkamah AS.

Di samping itu, agensi perisik itu melebihi perolehannya, seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pengawasan Perisikan Asing (FAA) dan dipinda oleh Kongres pada tahun 2008.

FAA memberikan perkhidmatan keselamatan kuasa untuk memantau hanya rakyat bukan AS tetapi kaedah yang digunakan sebenarnya menaikkan jumlah data yang banyak dari penduduk AS dan sama sekali tidak bersalah bukan penduduk.

Malangnya, masalah untuk Wikimedia adalah kesukaran untuk membuktikan bahawa data yang berlebihan telah dikumpulkan. Sumbangan semacam itu sememangnya mustahil bagi yayasan untuk memenangi kesnya.

Wikimedia telah menunjuk ke persembahan NSA PowerPoint yang dikeluarkan pada tahun 2013 yang termasuk satu slaid tertentu yang menjelaskan bagaimana sistem pemantauannya dapat membolehkan para penganalisisnya mempelajari “hampir semua yang biasa dilakukan oleh pengguna biasa di internet”.

Yayasan itu juga menyampaikan slaid kedua dalam guamannya yang termasuk rujukan eksplisit kepada Wikipedia dan bahkan menggunakan tanda dagangannya, serta orang lain dari organisasi termasuk Google, Facebook, Twitter dan Yahoo. Ini, katanya, menyediakan alasan untuk guamannya.

Keadaan undang-undang sebenar tidak begitu jelas – untuk membuktikan kesnya, Wikimedia perlu membuktikan secara konklusif bahawa ia sendiri dipengaruhi oleh tindakan NSA. Agensi mungkin, seperti yang telah di masa lalu, berpendapat bahawa yayasan itu tidak dapat mengetahui sama ada atau tidak komunikasinya dicegat di tempat pertama. Walaupun hujah semacam itu mungkin terdengar sedikit curang, ia telah terbukti menjadi agak berkesan pada masa lalu disebabkan oleh fakta bahawa program pengawasan rahsia, tentu saja, secara rahasia dalam skop dan pelaksanaannya.

Pengarah Eksekutif Wales dan Yayasan Wikimedia Lila Tretikov mengatakan kes itu penting kerana kedudukan semasa boleh meninggalkan penyumbang tidak mahu membuat artikel baru atau mengedit yang sedia ada kerana takut akan tindakan balas sekiranya NSA membaca input mereka.

Pasangan itu mengatakan bahawa guaman telah difailkan untuk melindungi 500 juta pelawat bulanan Wikipedia dan hak demokratik mereka untuk bertukar idea dan pengetahuan secara bebas, sambil menambah bahawa:

“Privasi adalah hak yang penting. Ia menjadikan kebebasan bersuara mungkin, dan mengekalkan kebebasan siasatan dan persatuan. Ia memberi kita kuasa untuk membaca, menulis, dan berkomunikasi dengan keyakinan, tanpa takut akan penganiayaan. Pengetahuan berkembang di mana privasi dilindungi “.

Menurut Reuters, pentadbiran Obama membantah kes itu, mengatakan:

“Kami sangat jelas mengenai apa yang menjadi sasaran pengawasan elektronik yang sah. Perbuatan mengemaskini atau membaca artikel dalam talian tidak masuk dalam kategori itu “.

Kami akan mengikuti kes itu, yang Wikimedia memfailkan dengan bantuan Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika, dengan minat yang besar.

Imej yang diketengahkan: Kelab Foto Jerry Sliwowski / Dollar

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me