Reddit? Rusia kata melupakannya

larangan reddit russian


Sekiranya anda sedang mencari perbincangan Internet tanpa had, Reddit adalah tempat yang baik untuk bermula. Bersama benang membincangkan hampir setiap subjek yang diketahui oleh lelaki-baik SFW dan NSFW-laman web ini juga menjadi tuan rumah “bertanya kepada saya apa-apa” (AMA) perbincangan, membenarkan perisik untuk terlibat dalam perbincangan yang meriah dengan selebriti, pakar teknologi, dan revolusioner.

Di Rusia, nampaknya pengguna Reddit “rsocfan” pergi jauh, kerana media pengawasan dan pengawasan media negara, Roskomnadzor, telah menyekat beberapa muka surat untuk perbincangannya tentang cendawan Psilocybe.

Peraturan dan undang-undang

Rusia tidak dikenali kerana menerima pendapat Internet yang tidak konformist. Seperti yang dinyatakan oleh BBC, contohnya, mana-mana penulis blog di Rusia dengan lebih daripada 3,000 pengikut mesti berdaftar dengan kerajaan dan mengikut peraturan yang sama seperti kedai-kedai media massa. The Washington Post menggambarkan keadaan ini yang dihadapi oleh penulis blog “dalam pelanggaran teori secara teoretika pada setiap masa”; blogger Rusia yang terkenal hidup dalam ketakutan bahawa mereka berpotensi menghadapi hukuman jika pihak berkuasa memutuskan untuk menentang mereka. Dan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Roskomnadzor sibuk mengeluarkan amaran tegas ke laman-laman seperti Facebook, Google, dan Twitter jika mereka tidak mematuhi undang-undang pengendalian data Rusia.

Sekarang Reddit berada di lokasi penyebaran terima kasih kepada jawatan yang dibuat dua tahun lalu mengenai penambahan dadah haram. Dalam benang Reddit baru-baru ini- “TIFU dengan mendapat Reddit diharamkan di Rusia” dalam TIFU (Today I F-ed Up) subreddit poster asal rsocfan menerangkan bagaimana dia mendapat diharamkan Reddit di Rusia. Beliau telah membuat jawatan mengenai cendawan untuk melihat bagaimana Roskomnadzor akan bertindak balas, kerana agensi secara teknikal mempunyai kuasa untuk menyekat mana-mana laman web tanpa persetujuan mahkamah.

Dan sementara Roskomnadzor lambat untuk bergerak, agensi pengawasan media akhirnya terjebak, membaca jawatan, dan menuntut admin Reddit menghalang kandungan yang menyinggung bagi pengguna Rusia.

Apabila Roskomnadzor tidak mendapat sambutan segera dari Reddit, agensi itu mengharamkan sebahagian besar laman web tersebut. Ramai orang Rusia tidak dapat mengakses Reddit bersama-sama, kerana kira-kira sepertiga dari ISP negara tidak dapat menapis blok kandungan dengan betul berdasarkan protokol HTTPS.

Ini mendorong respons dari pentadbir laman Reddit, yang tidak mahu pengguna Rusia kehilangan akses ke laman web mereka. Sehari selepas senarai hitam dimulakan, ia ditarik balik apabila pentadbir tapak menghubungi Roskomnadzor dan bersetuju dengan terma mereka. Jawatan yang menyerang kini disekat untuk pengguna di Rusia.

Rsocfan poster asal suka ironi dari keseluruhan kejadian. Benang yang menyinggung itu tidak menarik banyak minat apabila dia mula-mula menyiarkannya, namun kejadian penapisan ini seluruhnya menjadikannya tumpuan. Sebenarnya, Roskomnadzor menarik perhatian kepada perkara yang cuba disembunyikannya!

Kandungan Pengkomersialan

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Roskomnadzor telah perlahan-lahan menghalang kebebasan internet rakyat dengan memberi mandat kepada pendaftaran blogger, bersama-sama dengan membuat pemilik laman web yang bertanggungjawab untuk apa-apa yang diposkan di bahagian komen laman web mereka oleh pengguna lain. Sesetengah organisasi telah menutup forum mereka bersama-sama, sementara yang lain telah mengupah moderator untuk menghidu apa-apa kandungan “pelampau”.

Agensi itu juga telah mengambil beberapa blogger ke mahkamah-Alexey Navalny telah blognya dihalang dan diserahkan hukuman dihukum kerana memanggil “perhimpunan protes”, memicu respons dari Pejabat Peguam Negara yang mengarahkan Roskomnadzor untuk melarang blognya dan memulakan prosiding undang-undang.

Tetapi kerajaan Rusia bukan satu-satunya organisasi besar yang mengendalikan kandungan Reddit. Seperti yang dinyatakan oleh artikel baru-baru ini di The Verge, laman web itu sendiri juga mengambil garis keras dengan forum yang dianggap menyinggung atau tidak sesuai. Pada bulan Julai, Reddit mengumumkan bahawa komuniti tertentu yang wujud “semata-mata untuk mengganggu” tidak lagi boleh dicari dan tidak menjana sebarang pendapatan untuk syarikat.

Sekarang, Ketua Pegawai Eksekutif Steve Huffman mengatakan mereka mengharamkan forum yang paling menyinggung ini dan mengosongkan orang lain yang “pada umumnya menjadikan Reddit lebih buruk untuk orang lain.”

Jadi apa perbezaannya di sini? Jika Reddit, seperti Rusia, dapat menentukan apa yang pengguna boleh akses, bukannya mereka menjalankan beberapa kuasa penapisan juga? Huffman mengambil subjek menyampaikan beberapa cahaya: “pengharaman adalah seperti hukuman mati. Kami mengharamkan dengan sangat serius, oleh sebab itulah kami mengambil masa yang lama untuk melakukannya. “

Sebaliknya ini dengan Roskomnadzor, yang kelihatan mengharamkan pengguna dan jawatan untuk pelanggaran kecil bahkan tanpa memerlukan kelulusan luar. Ia agak jelas bahawa Reddit bertindak apabila diperlukan-untuk kebaikan yang lebih baik-sementara banyak agensi kerajaan bertindak seolah-olah bertindak secara rawak.

Pokoknya? Sekiranya anda berada di Rusia dan tinggal di Reddit, dapatkan VPN atau gerbang proksi lain kerana ia adalah pertaruhan yang selamat Roskomnadzor tidak akan mendaftar untuk AMA pada bila-bila masa tidak lama lagi.

 Gambar pilihan: (1) ravennka / Dolar Photo Club, (2) Psilocybe.tampanensis.one oleh Pekerja dilesenkan di bawah CC BY-SA 3.0 (imej telah digabungkan dan diubahsuai)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map