Rang undang-undang pengawasan jisim baru UK adalah yang paling teruk

Menara Elizabeth. Yang mana Big Ben ditempatkan.

Pegawai kerajaan sedang berusaha untuk meluluskan undang-undang koleksi terbesar pukal yang pernah dilihat oleh Inggeris. Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan adalah bencana dalam pembuatan, dan ia akan menyapu melalui Parlimen.

Rang undang-undang baru ini bertujuan untuk membentuk semula bagaimana pengawasan kerajaan dijalankan-dan bukan untuk yang lebih baik. 

Pengawasan pada Skala Besar

Di bawah rang undang-undang, perkhidmatan keselamatan kerajaan akan mempunyai kuasa untuk menggodam telefon pintar dan komputer orang ramai demi kepentingan keselamatan. Ia dipanggil “gangguan peralatan,” dan ia hanya hujung gunung ais.

Rang undang-undang hampir 300 halaman bertujuan untuk mengetatkan keselamatan negara dengan membuat mandatori pemantauan besar-besaran. Pembekal jalur lebar dan telefon bimbit akan dipaksa untuk menyimpan log pelanggan data sehingga satu tahun. Log ini akan menyertakan setiap tapak yang anda lawati, masa yang anda lawati, dan peranti yang anda gunakan.

Badan legislatif pengawasan yang sama telah diharamkan di seluruh Eropah dan Amerika Utara kerana terlalu menyerang.

(Hampir) Terlalu buruk untuk menjadi Benar

Rekod aktiviti Internet anda hanya akan merangkumi URL asas dan bukan halaman individu. Sebagai contoh, mereka dapat melihat bahawa anda telah melawat BBC.com pada petang Sabtu tetapi bukan halaman individu yang anda baca. Ini memberikan sedikit keselesaan, kerana masa lawatan dan alamat IP komputer lain yang anda hubungi akan direkodkan dengan terperinci yang menyakitkan.

Untuk mengakses data peribadi anda, pegawai memerlukan kebenaran “double lock”. Panggilan telefon, e-mel, dan mesej teks memerlukan kebenaran dari setiausaha rumah dan kemudian seorang hakim yang dilantik sebelum penguatkuasaan undang-undang tempatan boleh mendapat akses. Walau bagaimanapun, ada klausa kecil untuk memintas proses kelulusan ini jika pegawai penguatkuasa undang-undang merasa ada keperluan mendesak untuk mengakses maklumat.

Pada asasnya, pegawai keselamatan hanya dapat mengakses maklumat anda setelah mendapat persetujuan kehakiman, kecuali jika mereka merasa itu “mendesak.” Dalam hal ini, mereka bebas melakukan apa pun yang mereka inginkan.

Pesta bunyi?

Bukan Hanya ‘Metadata’

Ini bukan hanya metadata yang diharapkan oleh kerajaan untuk dikumpulkan, itu adalah kehidupan anda. Ini semua yang anda lakukan, setiap tapak yang anda lawati, dan setiap mesej yang anda hantar melalui Internet.

Penyokong rang undang-undang berhujah bahawa data yang dikumpulkan oleh kerajaan adalah cara untuk keselamatan negara dan tidak memberi kesan kepada anda. Tetapi bagaimana tidak, apabila semua yang anda lakukan sedang log masuk?

Rang Undang-undang Pengawasan Massal Yang Paling Memalukan UK Telah Pernah Dilihat

Rang undang-undang itu dikeluarkan oleh Setiausaha Dalam Negeri, Theresa May dalam usaha untuk menggantikan undang-undang pengumpulan data yang sudah lama digunakan oleh Inggeris.

Mungkin telah memperkenalkan undang-undang serupa, yang dikenali sebagai Piagam Snooper, pada tahun 2012 hingga hampir tidak setuju. Dia percaya bil baru ini berjaya di mana yang lain gagal. Menurut Mei:

“Penerbitan draf Rang Undang-undang Kuasa Penyelidikan adalah masa yang menentukan. Rang Undang-undang ini akan menubuhkan pengawasan yang terkemuka di dunia untuk memerintah rejim kuasa penyiasatan yang lebih terbuka dan telus daripada mana-mana sahaja di dunia. “

Yang lain tidak bersetuju.

Penyokong privasi, termasuk Edward Snowden, memanggil ini rang undang-undang pengawasan terburuk yang pernah dilihat oleh Barat, dan untuk alasan yang baik: Tidak pernah sebelum ini mempunyai langkah pengawasan yang ketat diperkenalkan.

Dengan membaca saya, #SnoopersCharter mengesahkan pengawasan massa. Ia adalah rejim pengawasan yang paling mengganggu dan paling tidak bertanggungjawab di Barat.

– Edward Snowden (@Snowden) 4 November 2015

Jangan Biarkan Kerajaan British Terus Memerintahkan Anda!

Rang undang-undang itu dijangka melalui Parlimen pada tahun depan. Sama ada atau tidak ia akan lulus tidak diketahui, tetapi jika kebocoran Perkongsian Trans-Pasifik baru-baru ini memberitahu kita apa-apa, kuasa-kuasa dunia sedang melakukan sedikit untuk melindungi privasi orang.

Daripada meninggalkan diri anda dengan pemantauan massa, bawa balik privasi anda dengan VPN.

Bagaimana VPN berfungsi

VPN mewujudkan terowong yang selamat di antara komputer anda dan laman web yang anda lawati. ISP anda tidak akan dapat melihat apa yang anda lawati laman web, data yang anda hantar, atau orang yang anda berkomunikasi.

VPN juga menyembunyikan alamat IP dan lokasi anda, jadi aktiviti dalam talian anda tidak dapat dikesan kembali kepada anda dan komputer atau peranti anda.

Jangan tunggu rang undang-undang pengawasan massa yang melumpuhkan ini akan berkuatkuasa. Mengambil semula privasi anda dan menyembunyikan alamat IP anda dengan VPN.

Imej yang diketengahkan: Kelab Foto Jetpics / Dollar

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me