Rancangan FBI untuk mengembangkan kemajuan kuasa penggodam walaupun ketakutan privasi

fbi-hacking

Isnin lalu Jawatankuasa Penasihat Persidangan Kehakiman pada Peraturan Jenayah menyetujui perubahan peraturan yang akan memperluaskan kuasa FBI untuk menggunakan teknik penggodam untuk mendapatkan akses kepada data elektronik.

Jawatankuasa ini memerintah 11 hingga 1 yang memihak kepada pengubahsuaian kepada peraturan persekutuan lama – Kaedah 41 – dengan itu memberikan lebih banyak hakim hakim dalam meluluskan waran carian untuk data elektronik, laporan Jurnal Nasional.

Sebelum perubahan itu, hakim hanya boleh meluluskan waran geledah bagi bahan yang tinggal di daerah kehakiman mereka sendiri. Walau bagaimanapun, kini, mahkamah akan dapat memberikan waran carian bagi data yang terletak di tempat lain.

Kerajaan persekutuan mengatakan bahawa perubahan kepada Peraturan 41 adalah peningkatan penting kepada peraturan kuno yang akan membawanya ke abad ke 21.

Biro Penyiasatan Persekutuan akan, katanya, memanfaatkan peningkatan kuasa yang akan membolehkan akses yang lebih mudah ke rangkaian yang kemudiannya boleh memantau melalui perisian pengesanan. Ini, katanya, akan membolehkan agensi itu lebih baik memantau penjenayah yang mahir menggunakan teknologi untuk menampung jejak mereka.

Beberapa organisasi, termasuk hak-hak sivil dan kumpulan kebebasan sivil, telah bercakap terhadap perubahan peraturan, dengan mengatakan pindaan itu melampaui tweak kecil dan sebenarnya merupakan perubahan besar yang boleh mewakili konflik dengan Keempat Pindaan dan perlindungannya menyampaikan kepada rakyat AS terhadap pencarian dan kejutan yang tidak munasabah.

Organisasi seperti American Civil Liberties Union (ACLU), juga mendakwa perubahan peraturan dapat, secara teori sekurang-kurangnya, mampu FBI kemampuan untuk menargetkan beberapa komputer secara serentak, mungkin termasuk jutaan milik pengguna yang tidak terlibat dalam sebarang kejahatan.

Carian Google raksasa juga menambahkan kemungkinannya kepada perdebatan bulan lalu, mengatakan ia “menimbulkan beberapa masalah perlembagaan, undang-undang dan geopolitik yang monumental dan sangat kompleks yang harus ditinggalkan kepada Kongres untuk memutuskan”.

Pengarah penguatkuasa undang-undang dan keselamatan maklumat Google, Richard Salgado, berkata perkataan pindaan itu terlalu kabur, yang berpotensi membolehkan kerajaan menggunakan “akses jauh” untuk mencari dan menyita atau menyalin data elektronik, sambil menambah bahawa spesifikasi bagaimana dan apa yang mungkin akan dicari hilang dari teks:

“Istilah” akses jauh “tidak ditakrifkan. Waran carian sampel yang dikemukakan oleh DOJ kepada Jawatankuasa menunjukkan bahawa “akses jauh” mungkin melibatkan teknik penyiasatan rangkaian atau NIT, yang termasuk, sebagai contoh, pemasangan perisian ke peranti sasaran untuk mengekstrak dan menyediakan kepada penguatkuasaan undang-undang maklumat tertentu dari peranti itu, termasuk alamat IP, alamat MAC, dan maklumat mengenal pasti yang lain. “

Salgado juga mencadangkan bahawa istilah “akses jauh” seolah-olah menyiratkan bahawa kerajaan sebenarnya boleh menggodam sebarang kemudahan, di mana saja, dan kata-kata di sekitar botnet – yang boleh menjangkakan berjuta-juta komputer pada satu masa – boleh bermakna pindaan tersebut dibuka dengan berkesan akses kepada semua mesin ke FBI.

Jabatan Kehakiman, seperti yang dijangkakan, semuanya memihak padanya. Pada Disember 2014, timbalan penolong jeneral Bahagian Jenayah di DOJ, David Bitkower, menyatakan dalam memo bahawa:

“Pindaan yang dicadangkan itu akan memastikan bahawa mahkamah mempunyai bidang kuasa untuk mengeluarkan waran geledah dalam dua kategori penyiasatan yang melibatkan jenayah Internet moden: kes-kes yang melibatkan botnets dan kes-kes yang melibatkan teknik anonim Internet”.

Bitkower menggunakan memo itu untuk menambah penjelasan lanjut, menjelaskan bagaimana proposal hanya akan memudahkan proses carian tanpa menambah sebarang kuasa tambahan yang tidak dibenarkan di bawah undang-undang yang sedia ada. Bitkower juga berminat untuk menegaskan bagaimana pengawasan kehakiman akan kekal, dengan hakim yang berkuasa atas permohonan waran berdasarkan kes berdasarkan kes.

Walau bagaimanapun, kumpulan privasi akan terus memerangi perubahan peraturan yang boleh dikaji semula oleh Jawatankuasa Tetap mengenai Peraturan Amalan dan Prosiding, kemungkinan besar pada bulan Jun, dan oleh Persidangan Kehakiman pada bulan September.

Kesatuan Sivil Amerika Kesatuan Kesatuan Kesatuan Sivil Amerika Union mengeluarkan kenyataan di mana dia berkata:

“Walaupun dibentangkan sebagai pembaruan prosedur kecil, cadangan itu mengancam untuk mengembangkan kemampuan pemerintah untuk menggunakan malware dan apa yang disebut ‘eksploitasi sifar hari’ tanpa mengenakan perlindungan yang diperlukan. Cadangan semasa gagal untuk menyerang keseimbangan yang betul antara menjaga privasi dan keselamatan Internet dan membolehkan kerajaan menyiasat jenayah. “

Imej yang diketengahkan: J. Jones / ExpressVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me