Projek bandar pintar Google: Butang privasi privasi

Satu ilustrasi Menara CN, dalam warna Google.

Ini adalah kesinambungan siri kami di bandar pintar. Semak jawatan sebelumnya, Apa bandar pintar?

Pada tahun 2017, apabila Labs Sidewalk Lab mengumumkan Quayside, satu projek dengan kerjasama City of Toronto, acara itu menarik gelombang publisiti dan pengumuman teruja ruang bandar yang dipamerkan semula oleh kuasa internet.

Perkongsian ini diperkenalkan oleh Perdana Menteri Justin Trudeau, yang mengatakan bahawa “pengumuman itu adalah tentang mewujudkan satu jenis kejiranan baru yang meletakkan orang pertama,” dan bahawa dia mengharapkan Quayside menjadi hab “inovasi dan masyarakat yang berkembang maju untuk puluhan ribu orang untuk hidup, bekerja, dan bermain. “

Pada masa itu, kerjasama itu seolah-olah mengisyaratkan keinginan Toronto untuk menegakkan dirinya sebagai pusat teknologi utama Amerika Utara. Labs Sidewalk diberikan beberapa hektar estet perairan utama, dengan jangkaan bahawa ia akan melabur sehingga 1 bilion CAD dalam projek itu, membina perkara seperti lorong basikal yang dipanaskan, isyarat lalu lintas yang berkaitan dengan internet, dan pembuangan sampah bawah tanah.

Pakar-pakar privasi menolak kembali Quayside

Sekiranya kerajaan dan abjad Kanada menganggap bahawa projek itu akan dipenuhi dengan peradaban yang hampir universal, dengan rakyat bersorak di masa depan di mana kamera dan peranti yang berkaitan dengan internet akan menjejaki dan menganalisis hampir setiap aspek tingkah laku mereka, mereka berada dalam kejutan buruk.

Quayside telah digegarkan oleh satu kontroversi selepas projek itu turun.

Dalam editorial yang menakutkan hanya beberapa bulan selepas perjanjian itu, penerbitan UK The Guardian menulis, “Sebilangan besar [Google / Alphabet] kini menjadi penjaga pintu untuk hampir semua internet yang tidak ada di Facebook, dan begitu juga untuk mengekstrak sewa dari mana-mana syarikat yang ingin dilihat di sana, ia akan menjadi penjaga pintu bagi bahagian-bahagian dunia fizikal yang dikawalnya. “

Ia menambahkan bahawa kekayaan melampau yang terkumpul oleh Silicon Valley telah “menjadikan hidup lebih buruk bagi mereka yang tidak berada di puncak timbunan; perumahan menjadi tidak mahal, pengangkutan awam dan persekolahan tidak diabaikan; bandar menjadi taman permainan untuk beberapa orang dan bukannya ramai. “

Labs Sidewalk memilih untuk mengalihkan kebimbangan pengesanan data dengan menunjuk kepada pengambilan ahli privasi Ann Cavoukian, yang peranannya adalah untuk memastikan bahawa Alphabet tidak akan terlibat dalam sebarang amalan invasif.

Abjad tetap tidak jelas mengenai pengesanan dan pemantauan bandar

Tetapi Cavoukian meletak jawatan kurang dari satu tahun ke dalam projek itu, mendakwa bahawa dia disimpan dalam kegelapan tentang sejauh mana pengesanan dan pemantauan data. Eksekutif memberi jaminan kepadanya bahawa semua data yang dikumpul akan dihapuskan dan tidak dapat dikenalpasti tetapi dia kemudian mengetahui bahawa pihak ketiga boleh mengakses maklumat yang boleh dikenal pasti di sepanjang tepi pantai.

“Saya membayangkan kita mencipta Bandaraya Privasi Smart, bertentangan dengan Pengawasan Pintar City,” katanya dalam surat perletakan jawatannya, sambil menambah bahawa keluarnya dari projek itu dimaksudkan untuk “menghantar pernyataan yang kuat” tentang kekurangan privasi.

Ada juga suara yang berbeza.

Saadia Muzaffar, pengasas TechGirls Canada dan ahli Panel Penasihat Strategi Strategi Digital Toronto Waterfront, meletak jawatan dari sebulan sebelum Cavoukian, dengan bantahan yang sama tentang kekurangan ketelusan dan potensi pelanggaran privasi.

Pukulan besar-besaran terhadap cita-cita Quayside datang dalam bentuk perbezaan dari Jim Balsillie, bekas pengerusi BlackBerry, salah satu syarikat teknologi paling terkenal di Kanada, yang menulis bahawa dia melihat projek itu sebagai “percubaan penjajahan dalam kapitalisme pengawasan yang berusaha untuk melengahkan bandar penting, isu sivik dan politik. “

“Jika kita hendak membina bandar-bandar digital yang berdaya maju untuk kepentingan rakyat Kanada, kita akan memerlukan ketelusan dan kebertanggungjawaban antara kerajaan dengan rakyatnya, bukan perjanjian rahsia antara perbadanan awam yang tidak disengajakan dan sebuah syarikat multinasional asing dalam perniagaan pengawasan besar-besaran , “Katanya.

Projek Waterfront Toronto juga telah didakwa awal tahun ini oleh Persatuan Kebebasan Sivil Kanada, mengatakan bahawa kerajaan telah “menjual” hak perlembagaan untuk kebebasan pengawasan dan menjemput para penggila pengumpulan data tingkah laku untuk mendirikan kedai.

Michael Bryant, pengarah eksekutif dan penasihat umum CCLA, menyatakan: “Perjanjian ini bertentangan dengan undang-undang pentadbiran dan perlembagaan, dan menetapkan pendahuluan yang dahsyat untuk seluruh negara ini.”

Bolehkah Alphabet mengumpulnya?

Di tengah-tengah kritikan awam yang semakin meningkat dan ancaman sebenar bahawa projek itu dapat ditampung sepenuhnya, Labs Sidewalk mengeluarkan Lampiran Inovasi Digital, laporan 483 halaman untuk menggalakkan ketelusan dan menangani masalah.

Laporan ini secara khusus menangani kebimbangan privasi data, antara isu-isu lain, dengan pengarang penerbitan yang menyatakan “kami percaya bahawa tadbir urus data yang lebih tinggi di bandar adalah mungkin, dan orang ramai harus mengetahui bagaimana dan mengapa data dikumpulkan dan digunakan dalam jalan-jalan dan ruang awam. “

Dan dalam satu undi diadakan beberapa minggu yang lalu untuk menentukan masa depan projek itu, City of Toronto berkata ia akan meneruskan projek selepas Labs Sidewalk membuat perubahan yang diperlukan untuk meredakan kebimbangan orang ramai.

Stephen Diamond, pengerusi Lembaga Pengarah Toronto Waterfront, menjelaskan bahawa ahli-ahli telah mencapai penjajaran mengenai isu-isu yang mereka hadapi dengan Lab Sidewalk, tetapi memberi amaran bahawa “ini bukan perjanjian yang dilakukan.”

Hakikatnya adalah lebih dua tahun sejak Trudeau dan Larry Page membungkus kesepakatan itu sebagai penyembuhan kepada semua masalah bandar Toronto: Kesesakan lalu lintas, pengangkutan yang efisien, dan kesambungan. Tetapi sejak pengumuman itu, kami telah melihat sedikit kemajuan sebenar di lapangan, dengan sedikit keluhan, peletakan jawatan berprofil tinggi, dan penglihatan yang menakutkan masa depan yang ditonton oleh panopticon.

Torontonians tetap tidak yakin

Penduduk Toronto tidak membeli ke dalam gembar-gembur. Ia sudah menjadi salah satu daripada bandar paling mahal di dunia, sehingga pernyataan Alphabet perumahan yang mampu dimiliki dipenuhi dengan keraguan yang besar. Tetapi sekalipun ia menarik diri dari kejayaan ini (nampaknya menggunakan kayu besar adalah sos rahsia), kebimbangan mengenai kamera dan privasi akan berterusan.

Malah lebih jelas adalah metrik kejayaan. Apakah yang dimaksudkan dengan projek “Quayside” yang berjaya? Mungkin kebanyakan orang tidak mahu lebih banyak peranti di dunia awam; sesiapa sahaja yang memikirkan untuk bertanya kepada mereka?

Ya, perjanjian itu akan berlangsung sekarang. Tetapi apa yang sebenarnya kelihatan seperti di masa depan adalah meneka orang.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me