Perbelanjaan keselamatan: Adakah NSA keluar untuk Bitcoin?

bitcoin-hacked-by-nsa

Crypto-currency Bitcoin tidak mudah. Walaupun secara teori sistem wang maya perlu aman, cekap, dan menawarkan cara untuk merevolusikan industri kewangan, perkara-perkara tidak selalu seperti yang dirancang. Mt. Gox adalah contoh yang baik – berjuta-juta dolar mata wang yang semestinya selamat hilang, meninggalkan pengguna tanpa bantuan. Lebih-lebih lagi, harga bitcoin telah menjadi sejarah yang sukar untuk diramal, dan mata wang yang membuat perjalanan ke pasaran yang lebih luas tidak melicinkan perkara. Di Amerika Syarikat, contohnya, seorang pegawai polis New Jersey baru-baru ini dituduh menjual peralatan perlombongan bitcoin yang dicuri. Semua ini adalah isu kecil, bagaimanapun, berbanding dengan teori baru yang membuat pusingan: Adakah Bitcoin telah digodam oleh NSA?

Jari dalam banyak pai

Menurut artikel oleh Pro Publica, NSA telah melihat kemenangan besar dalam perjuangannya untuk memecahkan kaedah penyulitan dan data akses dari hampir mana-mana perbadanan di dunia. Ini termasuk rekod perbankan, harta intelektual, maklumat perubatan, dan e-mel yang dihantar oleh orang awam Amerika pada umumnya. Ini terbang dalam menghadapi jaminan oleh penyedia perkhidmatan Internet (ISP) bahawa data pengguna adalah selamat dan tidak dapat diselesaikan oleh agensi perisik. Bagi orang-orang yang biasa dengan karya Edward Snowden, wahyu tidak sepatutnya menjadi kejutan; selepas agensi itu ditolak kebenaran untuk memasukkan “pintu belakang” ke dalam sistem yang disulitkan di seluruh negara, mereka hanya mengambil pertarungan di bawah tanah dan teknologi penyulitan yang dilancarkan satu per satu.

Sekeping Pro Publica berpendapat bahawa usaha-usaha ini sebenarnya terbang dalam menghadapi keselamatan awam yang NSA mendakwa ia mahu menegakkan, kerana kewujudan retak penyulitan dan penyelesaian masalah memungkinkan para pelaku yang berniat jahat untuk memanfaatkan alat yang sama dan mengompromikan institusi Amerika. Tetapi ia tidak berhenti di situ. Kini, beberapa pengguna bitcoin percaya bahawa NSA secara aktif cuba untuk menggodam cryptocurrency dan mendapatkan wawasan mengenai pemindahan dana – baik oleh pengganas dan rakyat yang sah – di seluruh dunia.

Menggali mendalam?

Satu artikel NewsBTC baru-baru ini mendakwa bahawa komuniti Bitcoin kini sedang di bawah pengawasan, dan, dengan teknologi pemecah kod yang dipertingkatkan, hanya masalah masa sebelum NSA retak perkhidmatan ini – jika belum. Seperti yang dinyatakan oleh dokumen perisikan agensi perisikan, organisasi mata-mata kebangsaan masih “melabur dalam keupayaan cryptanalytic yang mendahului untuk mengalahkan kriptografi adversarial dan mengeksploitasi lalu lintas Internet.” Secara efektif, dengan kedua-dua wang dan mandat kerajaan, mereka tidak akan NSA mula menggali pelayan bitcoin?

Sudah ada

Menurut kumpulan yang dikenali sebagai “Projek CIA”, NSA atau CIA mungkin bertanggungjawab untuk penciptaan bitcoin itu sendiri. Projek itu mendakwa pencipta bitcoin Satoshi Nakamoto kerap menghilangkan jawatan yang berkaitan dengan CIA di Forum Bitcoin dan tidak pernah meninggalkan petunjuk peribadi mengenai dirinya sendiri secara dalam talian. Terlebih lagi, namanya kira-kira diterjemahkan kepada “perisikan pusat” dalam bahasa Jepun. Ini adalah bukti nipis yang paling baik, tetapi artikel Cryptocoins News baru-baru ini mencatatkan bahawa pada tahun 1996 penyelidik keselamatan NSA menerbitkan sebuah kertas: Bagaimana Membuat Mint: Kriptografi atau Cash Elektronik Anonim dalam kedua-dua senarai MIT dan The American Law Review. Kertas ini menggambarkan sistem seperti bitcoin, yang mengarahkan beberapa untuk mencadangkan bahawa keseluruhan projek itu adalah keraguan NSA sepanjang masa.

Wang di tangan

Jadi, adalah bitcoin stooge NSA atau di bawah serangan dari agensi pengintip? Bagi pengguna bitcoin, ia tidak begitu penting; sama ada cara, data mereka mungkin berisiko. Anda mempunyai beberapa pilihan untuk kekal selamat. Satu memilih untuk dompet yang sangat selamat seperti Case, yang memerlukan dua tandatangan untuk mengesahkan sebarang transaksi bitcoin. Kes adalah peranti simpanan serba lengkap, menjana kunci persendirian sendiri pada pengaktifan. Ia hanya berfungsi apabila kunci ini dipasangkan dengan kunci Kes sebelah lain dan data biometrik anda. Pilihan lain adalah untuk mengelakkan bitcoin bersama-sama – sekurang-kurangnya sehingga jelas berapa banyak mengawal NSA dan agensi lain yang mempunyai operasi.

Mata wang digital mempunyai kemudahan penggunaan di pihak mereka, tetapi keselamatan sering jerawatan. Bitcoin mungkin sedikit lebih daripada projek hacking NSA atau shill agensi mata-mata.

Imej yang diketengahkan: George Hodan / Domain Awam Pictures.net dan bitcoin (imej telah diubah suai)

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me