Negara mana yang Belanda bergabung dengan undang-undang pengawasan massa baru mereka?

Apakah undang-undang Belanda Dragnet?

Ia rasmi – kerajaan Belanda tidak peduli dengan hak rakyatnya untuk privasi.

Dengan undang-undang pengawasan besar-besarannya, Belanda akan bergabung dengan AS, UK, dan Rusia pada senarai negara-negara yang semakin meningkat dengan undang-undang pengawasan massa yang menyerang pada 1 Januari 2018.

Walaupun dengan referendum (yang dijadualkan pada 21 Mac 2018) untuk membawa undang-undang Dragnet menjadi persoalan, ahli-ahli kerajaan Belanda telah bersumpah untuk menegakkan undang-undang tanpa mengira. Mereka juga merancang untuk melangkah lebih jauh dan menghapuskan keupayaan untuk mengadakan petisyen yang dipegang rakyat untuk referendum masa depan.

Memandangkan kepastian jelas tentang undang-undang Dragnet baru yang tinggal di Belanda, ExpressVPN melihat negara-negara lain dengan program pemantauan besar-besaran yang diperkenalkan dalam nama keselamatan kebangsaan.

Apakah Undang-undang Belanda Dragnet: Ringkasan

Undang-undang Dragnet adalah pindaan kepada Akta Perkhidmatan Perisikan dan Keselamatan 2002 yang akan memberi agensi perisikan Belanda AIVD dan rakan sejawatannya ketenteraan MIVD, antara lain, kuasa untuk mengakses dan mengekalkan metadata mana-mana dan semua warganegara.

Undang-undang selanjutnya memanjangkan keistimewaan hacking AIVD dan MIVD untuk memasukkan peranti pihak ketiga yang berkaitan dengan rakan-rakan yang disasarkan seperti rakan, ahli keluarga dan syarikat yang mereka gunakan (sama seperti hubungan NSA dengan Microsoft, Google, dan Apple).

Negara-negara lain yang mempunyai undang-undang pengawasan yang zalim akan Belanda bergabung?

Amerika Syarikat

Akta Pengawasan Perisikan Asing, diperkenalkan pada tahun 1978, sepatutnya mengumpul perisikan mengenai mata-mata asing. Tetapi pindaan 30 tahun kemudian, FISA Seksyen 702, memberikan kerajaan kuasa untuk mengumpul komunikasi secara langsung dari pelayan Penyedia Perkhidmatan A.S. seperti Microsoft, Google, dan Facebook. Pindaan itu membenarkan dua program-PRISM dan Hulu-untuk mengutip apa-apa dan semua maklumat yang dihantar di peringkat antarabangsa, dari sesiapa sahaja.

Sebagai pemain yang paling penting dalam persekutuan pengawasan Five Eyes, koleksi A.S. semua data dan metadata adalah komprehensif, dengan 80 peratus daripada semua komunikasi kabel laut dalam dipintas dan dikumpulkan oleh program Hulu. Walaupun aplikasi dan sistem operasi telah menyulitkan penyulitan sejak kebocoran Snowden pada tahun 2013, program pengawasan berterusan hari ini. FISA Seksyen 702 terpilih untuk pembaharuan pada akhir tahun 2017, dan kemungkinan akan berterusan.

United Kingdom

The Akta Kuasa Penyelidikan, atau “Piagam Snooper,” yang diluluskan pada tahun 2016, adalah apa yang disebut oleh Edward Snowden sebagai “pengawasan paling melampau dalam sejarah demokrasi barat.” Tindakan itu memerlukan penyedia perkhidmatan internet dan syarikat telefon pintar UK untuk menyimpan semua rekod data pelayaran pelanggan mereka sehingga satu tahun. Dan dengan waran, berpuluh-puluh pihak berkuasa awam boleh mengakses fail-fail ini.

Malah, UK telah mengintai sejak tahun 1999-“Piagam Snooper” hanya membuat undang-undang. Ibu Pejabat Komunikasi Kerajaan UK, atau GCHQ, mempunyai pengawasan komunikasi kabel laut laut mereka sendiri, TEMPORA, yang berkongsi dengan perisikan risikan, iaitu Lima, Sembilan, dan Empat Mata. Banyak mata.

Akta Kuasa Penyelidikan kini menghadapi cabaran pertama sekarang oleh Privacy International di Mahkamah Eropah.

Rusia

Akhirnya, tetapi sudah tentu tidak kurang dari Rusia Sistem Tindakan-Tindakan Penyiasatan, atau SORM – sistem pemarkahan undang-undang negara yang hampir semua komunikasi di dalam negara. Digunakan sejak tahun 1990, dan dengan ketara diperkuat tahun lalu oleh Undang-undang Yarovaya, SORM membenarkan Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan untuk mengakses sebarang komunikasi pelayan dari jauh, tanpa kebenaran daripada ISP.

Undang-undang Yarovaya adalah siri pindaan kepada SORM, yang diluluskan atas nama kaunter keganasan untuk memasukkan pengekalan data mandatori dan hak untuk mendapatkan “semua maklumat lain yang diperlukan” tanpa perintah mahkamah. Sebaliknya membimbangkan, ia juga adalah satu jenayah untuk “tidak melaporkan jenayah” -kurang-kurangnya tindakan yang boleh dikenakan biaya setahun di dalam penjara.

Bagaimana untuk menyelamatkan Belanda dari pengawasan yang terang-terangan

Pungutan suara akan diadakan pada 21 Mac, 2018, yang bermaksud masih ada masa untuk menambat sokongan untuk mengkaji Undang-Undang Dragnet. Walaupun kerajaan Belanda seolah-olah bimbang untuk memastikan undang-undang dikuatkuasakan, organisasi seperti Bits of Freedom and Public Interest Litigations Project sedang mempersiapkan untuk membawa undang-undang ke mahkamah atas dasar bahawa ia melanggar hak asasi manusia untuk privasi.

Ingin mengambil kawalan semula privasi dalam talian anda? Panduan privasi internet kami adalah tempat yang baik untuk bermula.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me