Mengapa kita semua harus memberi perhatian kepada pengawasan metadata

Mudah-mudahan, wahyu Snowden mengenai pengawasan panggilan metadata NSA masih segar dalam fikiran anda. “Tetapi ia hanya metadata!” Sesetengah orang masih menegaskan. “Ia bukan data sebenar. Siapa yang peduli? “

Semua orang harus peduli. Metadata anda menceritakan kisah lengkap tentang anda, seperti data saintis Deepak Jagdish dan Daniel Smilkov menggambarkan dalam ceramah TEDx Cambridge mereka, Kuasa Metadata. Sekiranya anda mempunyai masa sekarang, saya sangat mengesyorkan anda mengambil masa beberapa minit untuk menontonnya.

Apa itu Metadata?

Metadata adalah maklumat mengenai interaksi yang anda miliki dengan orang lain dan organisasi semasa anda menggunakan teknologi. Ia bukan kandungan sebenar interaksi ini, melainkan maklumat mengenai kandungan itu.

Contoh metadata

  1. Siapa yang anda panggil pada telefon, dan kapan?
  2. Siapa yang anda e-mel, dan kapan?
  3. Di mana dan kapan anda menggunakan kad kredit anda??
  4. Laman web mana yang anda lawati dari mana komputer dan kapan?

Ini mungkin terdengar tidak berbahaya, tetapi apabila anda menambah semua ini dari masa ke masa dan silang silang mereka antara satu sama lain, mereka boleh melukis potret yang sangat tepat untuk anda.

Penyerapan: metadata e-mel anda, digambarkan

Di Makmal Media MIT, Jagdish, Smilkov, dan penasihat mereka, Cesar Hidalgo, memutuskan untuk membuat Immersion untuk memvisualkan apa yang boleh kita pelajari dari metadata e-mel iaitu hanya bidang Dari, Ke, Cc, dan Timestamp dalam e-mel. (Penyerapan tidak menyentuh baris subjek dan badan e-mel.)

Dengan hanya menggunakan metadata ini, Immersion mencipta ilustrasi informatif tentang hubungan anda dengan orang lain, dan bagaimana hubungan tersebut telah berubah dari masa ke masa. Anda boleh cuba sendiri! Sekiranya anda merasa mementingkan akses aplikasinya ke e-mel anda, maka cuba demo di sini.

Saya terpaksa cuba untuk diri saya sendiri. Selepas menunggu Immersion untuk memproses beribu-ribu e-mel saya, saya dapat melihat bagaimana peralihan di rangkaian sosial saya berkait rapat dengan perubahan kehidupan yang besar -menggerakkan bandar, mengubah pekerjaan, dan lain-lain. Peta rangkaian sosial yang Immersion telah membahagikan rangkaian sosial saya ke dalam kumpulan sosial yang saya dapat mengenali sepintas lalu: Saya dapat melihat sekelompok orang yang saya telah bekerja enam tahun yang lalu, dan kelompok orang yang saya telah menghabiskan waktu dengan di bandar-bandar yang berbeza.

Saya memutuskan untuk melakukan percubaan pemikiran. “Apa yang boleh difikirkan pihak ketiga daripada data saya?” Saya bertanya kepada diri sendiri. “Sekiranya saya tidak tahu diri saya sendiri, apa yang saya fikirkan dari ini?”

Banyak. Sebagai contoh, sangat mudah untuk menyedari siapa sahabat dan keluarga terdekat saya (mereka adalah orang yang saya email secara konsisten dari saat saya mendapat alamat e-mel saya). Mereka juga boleh menyimpulkan mana-mana sekutu saya yang berkaitan dengannya berdasarkan kumpulan e-mel kumpulan. Dalam pengertian ini, metadata kami tidak hanya membentangkan maklumat tentang diri kita sendiri, tetapi juga mengenai orang-orang yang kita saling berkait dengannya.

Salah satu perkara yang mencetuskan saya mengenai perbincangan TEDx adalah apabila Smilkov membuat titik bahawa antara muka e-mel hanya memberikan gambaran paling singkat di riwayat e-mel anda, sehingga memudahkan kita melupakan bahawa terdapat tahun dan tahun metadata bersembunyi di bawah e-mel kami yang paling baru-baru ini. Sebagai contoh, apabila kita log masuk ke Gmail atau Outlook, biasanya kita hanya melihat 20-50 e-mel terakhir yang kami terima, dan setiap hari mereka akan digantikan dengan yang baru. Akibatnya, ramai di antara kita tidak memikirkan ribuan e-mel dalam akaun kami-dan semua metadata yang berkaitan dengan mereka.

Metadata ada di mana-mana

Metadata tidak hanya dalam e-mel. Panduan interaktif Guardian untuk metadata menunjukkan bagaimana data dihasilkan dari berbagai kegiatan, dari mengambil gambar pada kamera digital Anda, menggunakan mesin pencari. Pelajar di Stanford menunjukkan bahawa pengawasan rekod telefon, walaupun untuk jangka masa yang singkat, boleh mendedahkan lebih banyak daripada yang kita mahukan orang lain tahu:

Metadata telefon adalah sangat sensitif [nota blogger: penekanan ditambah], walaupun pada sampel kecil dan tetingkap masa pendek. Kami dapat membuat kesimpulan tentang keadaan perubatan, pemilikan senjata dan banyak lagi, menggunakan metadata telefon semata-mata, “[Jonathan Meyer, ahli sains komputer Stanford] berkata.

Malah, metadata begitu mendedahkan itu, menurut majalah Intelligence Daily New York,

“Apabila anda mengambil semua rekod siapa yang berkomunikasi dengan siapa, anda boleh membina rangkaian sosial dan komuniti untuk semua orang di dunia,” ahli matematik dan NSA whistle blower William Binney – “salah seorang penganalisis terbaik dalam sejarah,” yang meninggalkan agensi pada tahun 2001 di tengah-tengah kebimbangan privasi – memberitahu Daily Intelligencer. “Dan apabila anda berkahwin dengan kandungan itu,” yang dia yakin NSA sedang mengutip, “anda mempunyai pengaruh terhadap semua orang di negara ini.”

Dalam percubaan pemikiran yang kuat, sosiologi Duke Kieran Healey menunjukkan bagaimana orang Inggeris boleh menghentikan Paul Revere dengan melakukan analisis rangkaian sosial menggunakan hanya metadata mengenai kelab-kelab sosial dan ahli-ahlinya!

Apa itu takeaway?

Apabila menghantar e-mel dan berkomunikasi dengan orang lain adalah fakta yang tidak dapat dielakkan dari kehidupan moden, maklumat tentang interaksi ini membina profil yang sangat lengkap tentang kami dan siapa yang kita kaitkan, dan dapat mengkhianati rahsia yang kita lebih suka menjaga diri kita sendiri.

Terdapat langkah-langkah kecil yang boleh anda ambil untuk membuang orang dari aroma metadata anda, jadi untuk bercakap. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan alamat e-mel sekali pakai dan telefon bimbit sekali pakai, yang dibayar secara tunai sememangnya. Anda juga boleh menggunakan enjin carian tanpa nama seperti DuckDuckGo dan menyemak imbas tanpa menggunakan cookies. Malangnya, melakukan semua ini tidak boleh dilaksanakan atau dikekalkan untuk kebanyakan orang. Selain itu, melainkan semua rakan sekutu anda juga mengambil langkah sedemikian, maka kaedah ini hanya dapat menyembunyikan begitu banyak metadata.

Untungnya, VPN boleh memainkan peranan dalam mengaburkan metadata anda. Apabila anda menggunakan VPN, anda secara berkesan menyembunyikan alamat IP dan lokasi anda di belakang alamat IP pelayan VPN. Jangan lupa bahawa alamat IP membungkus banyak punch – mereka boleh mendedahkan lokasi anda (kepada tahap ketepatan yang berbeza) dan penyedia perkhidmatan Internet anda ke mana-mana laman web atau perkhidmatan yang anda berinteraksi dengan.

Senario yang paling mungkin ialah kerajaan dan pihak ketiga yang lain akan terus memungut metadata kami secara sembarangan. Lagipun, pengetahuan adalah kuasa, dan pengetahuan semacam ini, seperti kata Binney dalam kutipan di atas, boleh digunakan terhadap anda.

Saya tidak mahu membayangkan bagaimana metadata saya boleh digunakan terhadap saya pada masa akan datang. Contohnya, bagaimana jika syarikat insurans kesihatan mempunyai akses kepada carian google lalu saya dan boleh menafikan liputan berdasarkan pertanyaan carian lama? Laman web e-dagang sudah menjual barang pada harga yang berbeza-beza bergantung pada kod ZIP mereka, yang digambarkan menggunakan alamat IP, seperti artikel ini dalam laporan Wall Street Journal. Bagaimana jika saya tinggal dalam kod ZIP dengan pendapatan per kapita yang lebih tinggi? Sekiranya saya dihukum untuk itu?

Akhirnya, metadata adalah fakta kehidupan yang tidak dapat dinafikan, dan kuasanya adalah sesuatu yang harus kita semua sedar. Kami meninggalkan jejak digital setiap kali kami melawat laman web atau menghantar e-mel atau mesej teks. Walaupun senang dan menarik untuk melihat bagaimana alat seperti Immersion dapat membuat visualisasi interaktif tentang kehidupan anda seperti yang diberitahu melalui metadata e-mel anda, di tangan yang salah, ia mempunyai potensi untuk digunakan terhadap kami. Dan itu adalah sesuatu yang tidak sepatutnya kita lupakan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me