Memperbaharui atau memansuhkan? Pertempuran undang-undang perisik memanaskan di Capitol Hill

perbuatan patriot


Pada 1 Jun, satu bahagian kontroversi Akta Patriot – Seksyen 215 – tamat tempoh. Kedua-dua NSA dan FBI berjuang keras untuk memajukan undang-undang ini dan kuasa-kuasa yang disertakan, sementara penyokong privasi mengatakan sudah waktunya untuk memerintah di kedua-dua agensi mata-mata. Walaupun peperangan memanas, kerajaan di negara lain menolak versi undang-undang pengawasan mereka sendiri; apakah maksudnya bagi pengguna biasa?

Seksyen 215, Ringkas

Bahagian ini Akta Patriot menarik perhatian selepas pemberi maklumat Edward Snowden mendakwa ia digunakan untuk mengumpul rekod telefon rakyat di seluruh negara. The Guardian pertama kali memecahkan kisah ini pada tahun 2013 – NSA mendakwa Seksyen 215, yang membenarkan penguatkuasaan undang-undang dan agensi pengawasan AS untuk mengumpul rekod perniagaan, membenarkan mereka mengendalikan koleksi pukal, penyimpanan dan pemeriksaan rekod telefon.

Apabila tarikh tamat tempoh bahagian Akta Patriot itu berlaku, pembela privasi mengatakan bahawa ia adalah masa untuk mengehadkan kuasa-kuasa ini dan membawa agensi pengintip kembali ke bawah kawalan. Tetapi peguam bela FBI dan NSA sibuk mengadakan taklimat rahsia di Capitol Hill, mendakwa bahawa tanpa kuasa yang berkaitan dengan Seksyen 215 mereka akan kehilangan petunjuk berharga terhadap keganasan dan kes pengintipan kerana mereka tidak akan dapat mengumpul maklumat seperti data kad kredit atau rekod hotel tanpa waran. Menurut RT, penggubal undang-undang yang menghadiri taklimat ini mengatakan soalan mereka tentang legality telah dipenuhi dengan jaminan keberkesanannya. Seperti yang dikatakan oleh Rep. Thomas Maffie, “Kami berkata, ‘Bagaimanakah ini boleh menjadi undang-undang?’ Dan mereka akan berkata ‘program ini berfungsi hebat, inilah caranya membantu kita menangkap pengganas.’

Walaupun hak privasi hak asasi yang menghalang mereka mencari maklumat yang lebih baik, bagaimanapun, agensi-agensi pengintip sebahagian besarnya kebal terhadap angin perubahan mengenai isu ini. Sebagai contoh, pada tahun 2014, kerajaan cuba mengenakan pembaharuan ke atas Akta Patriot melalui Akta Kebebasan Amerika Syarikat, tetapi rang undang-undang ini gagal meluluskan senat itu – dan walaupun pada 1 Jun menandakan berakhirnya Seksyen 215 kuasa-kuasa lain seperti “wiretap “Di bawah Seksyen 206 akan kekal tidak terjejas.

Bantuan dan Mengganggu

Untuk meningkatkan peluang mereka mendapatkan maklumat yang mereka perlukan walaupun ada kuasa yang dimansuhkan, agensi-agensi mata-mata memikat syarikat-syarikat Amerika Seperti yang dinyatakan oleh The Intercept, kini ada peluang usaha besar dapat mendapat keuntungan dengan membantu pemerintah dan menyediakan maklumat pengguna rahsia.

Ia berfungsi seperti ini: Di ​​bawah Akta Perkongsian Maklumat Cybersecurity (CISA), jika syarikat bersedia untuk berkongsi maklumat dengan kerajaan, ada tanggungjawab untuk mengambil langkah berjaga-jaga yang munasabah terhadap peralihan siber berniat jahat kepada agensi persekutuan. Lebih baik lagi? Dengan berkongsi data yang diminta dengan organisasi pengintip, syarikat diberikan kekebalan luas terhadap tuntutan privasi pengguna – walaupun syarikat-syarikat tersebut sebelum ini berjanji untuk melindungi maklumat peribadi ini. Sebenarnya, NSA, FBI, CIA dan agensi pengintip lain mencuba taktik yang baru: Daripada usaha yang menarik untuk melepaskan rahsia mereka, mereka menawarkan perlindungan untuk kegagalan, masa kini atau masa depan. Ia adalah tawaran yang menarik.

Beyond Borders

Walaupun Amerika Syarikat adalah sasaran mudah untuk bimbang pengawasan berkat penyalahgunaan NSA penyalahgunaan orang awam, negara tidak semata-mata apabila ia datang kepada undang-undang perisik. Di Turki, sebagai contoh, parlimen baru-baru ini memberi polis kebolehan melakukan pengawasan dalam talian militan yang disyaki sehingga 48 jam dengan perintah mahkamah. Di Perancis, undang-undang anti-keganasan yang dicadangkan hanya masuk ke dalam bilik kerajaan. Beberapa perkara utama termasuk pemantauan federal e-mel dan panggilan telefon tanpa kebenaran seorang hakim, bersama-sama dengan pembekal perkhidmatan telekomunikasi dan Internet (ISP) yang menarik untuk menapis, menganalisis dan menyebarkan metadata pengguna kepada agensi-agensi kerajaan atas permintaan. The Verge menggambarkan undang-undang yang dicadangkan apabila Perancis cuba “memerangi keganasan dengan mengintip setiap orang.”

Jadi apa yang akan berlaku pada 1 Jun? Ia meneka. Walaupun rakyat semakin melindungi hak mereka untuk privasi dalam talian – dan mengambil langkah-langkah untuk melindungi tindakan mereka, seperti menggunakan rangkaian berasaskan TOR dan perkhidmatan VPN – kerajaan di seluruh dunia memperkenalkan undang-undang yang mengandungi kuasa yang lebih luas untuk agensi pengintip dan pertahanan yang lebih sedikit untuk pengguna . Mudah-mudahan, pengulangan Seksyen 215 akan menjadi permulaan perubahan bagi undang-undang Internet Amerika yang lebih baik, tetapi dalam masa yang sama, pengguna tidak perlu mengambil apa-apa untuk diberikan; Sekarang, undang-undang tidak berada di pihak mereka.

Imej yang dipilih: K Whiteford / Domain Awam Pictures.net

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map