Laura Poitras dan Exiles Digital


Tahun ini, pembuat filem dokumentari Laura Poitras mengeluarkan apa yang mungkin menjadi projek paling kontroversialnya: Citizenfour. Filem ini memberi tumpuan kepada pahlawan NSA Edward Snowden dan bukan hanya apa yang didedahkannya kepada wartawan di bilik hotel Hong Kong, tetapi lebih penting lagi mengapa. 

Walaupun banyak orang tahu bahawa Snowden kini menjadi penduduk Rusia, pengetahuan yang kurang umum bahawa Poitras juga bergerak ke Berlin, untuk melindungi bahan sumber untuk dokumenternya.

Di sana, dia adalah sebahagian daripada komuniti yang bertambah yang dipanggil “Pengasingan digital,” sekumpulan wartawan pakar, pemaju perisian dan juga ejen MI5 yang berjuang untuk kebebasan dalam talian. Semua telah melarikan diri ke Jerman kerana dasarnya yang ketat mengenai privasi digital. Perkhidmatan rahsia negara, BND, tidak dibenarkan mengintip warga negara, dan sebarang percubaan untuk membatasi kebebasan peribadi dipenuhi dengan ketahanan kuat.

Siapa Yang Siapa?

Oleh itu, siapakah pembuangan digital? Sukar untuk mengatakan, kerana mereka tidak mengadakan mesyuarat mingguan atau membuat pengumuman jelas tentang keberadaan mereka di media sosial. Mereka telah datang ke Berlin untuk penangguhan dari pemerhatian kerajaan mereka sendiri – dalam kes Poitras, dia telah berada di senarai pantauan NSA selepas dua filem memeriksa perang AS mengenai keganasan, dan sering ditarik keluar dari lapangan di lapangan terbang atau dipilih pada pesawat untuk pertanyaan tambahan. Citizenfour hanya menimbulkan minat terhadap kegiatan yang menyalahi undang-undang kerajaan.

Menurut Martin Kaul, editor gerakan sosial Die Tageszeitung, “mereka adalah profil yang sangat tinggi, orang buangan, tetapi saya tidak menganggap ada ratusan mereka di sini, atau bahkan berpuluh-puluh.”

Walau bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa budaya penggodam kuat di Jerman, dan ramai warganegara telah mengambil berat tentang kebebasan dalam talian mereka. Laura Poitras dan Exiles Digital telah meminjamkan pergerakan menentang pengawasan kerajaan terhadap perasaan mendesak antarabangsa.

Pemain utama

Walaupun pengasingan digital tidak mencari kemasyhuran dan kekayaan, ada kemungkinan untuk mengesan beberapa daripadanya. Dalam sekeping untuk The Guardian, Carole Cadwalladr mempunyai peluang untuk mewawancara bukan hanya Poitras tetapi beberapa lagi termasuk Jacob “Jake” Appelbaum dan Annie Machon. Applebaum bertanggungjawab sebahagian besar untuk penciptaan rangkaian Tor, yang menjadikan pengguna tanpa nama, dan juga bekerja dengan WikiLeaks.

Sementara itu, Machon adalah bekas mata-mata dengan agensi British MI5. Selepas jabatan itu dipublikasikan pada tahun 1989 mereka menikmati tempoh sokongan rakyat; Walau bagaimanapun, pada tahun 1997 Machon mendedahkan rahsia-dan wiretaps yang menyalahi undang-undang, fail yang dipegang pada menteri-menteri kerajaan, dan penjara haram warga. Dia kini tinggal separuh masa di Berlin dan menawarkan bantuan kepada pemberi maklumat lain.

Beri perhatian

Pengasingan Laura Poitras dan aktivis digital ke Jerman adalah peringatan yang nyata kepada kami bahawa pengawasan kerajaan sangat, sangat nyata.

Jadi, bagaimanakah kita boleh mengambil langkah-langkah untuk memastikan percubaan dalam talian dan privasi kerajaan kami menghantui kami? Menggunakan VPN untuk menyulitkan sambungan anda adalah sebahagian daripada persamaan, tetapi ia hanya permulaan. Privasi adalah pendekatan pelbagai serampang, dan atas sebab ini, kami sangat mengesyorkan untuk menyemak Set semula paket privasi Net, yang diisi dengan alat dan maklumat untuk membuat pengawasan massa lebih sukar.

Pada akhirnya, kami mengagumi Laura Poitras untuk ketabahan dan keberaniannya, dan untuk risiko peribadi yang hebat, Citizenfour.  Kami bersyukur kerana penonton global kini mempunyai akses, menerusi filem itu, kepada pendedahan dan motivasi Edward Snowden, dan usaha Poitras ‘membuat orang menyedari betapa kerajaan melanggar hak kita untuk privasi setiap hari.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map