Kenapa kita fikir Undang-undang Pengekalan Data Australia adalah idea yang mengerikan

Sepanjang beberapa minggu yang lalu, pengguna Internet Australia telah bermasalah dengan implikasi Parlimen yang meluluskan bil pengekalan metadata wajib.

Pengguna telah berusaha mencari kaedah untuk menyembunyikan jejak jejak digital mereka, memandangkan penyerahan bil pada akhir bulan Mac memberi kerajaan Australia kuasa untuk mengintip warganya.

Undang-undang baru memerlukan semua penyedia perkhidmatan telekomunikasi, termasuk ISP, untuk mengekalkan data pengguna sehingga dua tahun. Ini termasuk semua metadata komputer, nombor telefon dan alamat. Undang-undang ini juga membenarkan pegawai kerajaan dan agensi pihak ketiga di luar Australia mengakses data ini tanpa waran.

ExpressVPN kecewa dengan ancaman ini terhadap kebebasan bersuara dan privasi. Sebagai penyokong kuat untuk privasi Internet dan hak digital, kami percaya bahawa ini adalah langkah mundur oleh kerajaan Australia.

Pengguna Australia merenung privasi Internet mereka selepas keputusan Mahkamah Persekutuan minggu lalu membenarkan Dallas Buyers Club LLC mengumpul 4,637 warga Australia yang telah memuat turun filemnya. Tidak hairanlah, pengguna Internet di Australia marah dengan keputusan Mahkamah Persekutuan untuk menekan ISP untuk menyerahkan maklumat peribadi pelanggan mereka.

Juga minggu ini, Alliance Communications Australia mengeluarkan versi terakhir kod industri “tiga serangan” yang bertujuan untuk menangani masalah cetak rompak dalam talian di Australia. Di bawah kod itu, pengguna Internet mempunyai tiga “mogok” sebelum mereka mungkin menghadapi tindakan undang-undang daripada pemegang hak cipta, dan ISP mereka mungkin terpaksa menyerahkan butiran mereka.

Serangan baru-baru ini mengenai privasi dalam talian dan hak digital telah memaksa pengguna Australia untuk melawan dengan menggunakan VPN untuk menyembunyikan IP mereka dan untuk menjaga aktiviti dalam talian mereka secara peribadi. Undang-undang pengekalan data ini dikenakan kepada penyedia perkhidmatan Internet dan syarikat telekomunikasi. Kami, sebaliknya, adalah pembekal VPN, dan kami tidak log trafik.

ExpressVPN adalah penyokong vokal untuk kebebasan Internet. Ia menyedihkan kita melihat hak-hak Internet warga Australia perlahan-lahan terhakis. Yang berkata, kami percaya dalam menghasilkan produk hebat untuk membantu pengguna meningkatkan privasi digital mereka. Kami juga telah mengambil langkah-langkah untuk menyokong organisasi dan inisiatif yang berfikiran seperti Yayasan Frontier Elektronik, Perjuangan untuk Masa Depan, dan Liga Pertahanan Internet.

Jadi apa yang akan berlaku seterusnya? Walaupun undang-undang pengekalan metadata telah diluluskan di Australia, kami tidak seharusnya berhenti mempertahankan hak digital kami. Pengguna Internet Australia boleh memberi kuasa kepada mereka terlebih dahulu dan terpenting dengan tinggal dimaklumkan. Tidak bertenaga teknologi? Rujuk kepada panduan Privasi Internet kami untuk membaca dasar-dasar privasi Internet. Ingin sesuatu yang lebih maju? Lihat panduan pengawasan Diri Pengawasan komprehensif EFF dan hentikan orang daripada mengintip anda.

ExpressVPN tetap komited untuk membantu pengguna Internet – di Australia dan di seluruh dunia – dengan terus mencari cara untuk meningkatkan privasi Internet melalui peningkatan perkhidmatan VPN kami, dan dengan memberikan pengetahuan dan suara kami kepada perjuangan global terhadap pengekalan metadata.

Imej yang dipilih: kuzmafoto / Kelab Photo Dollar

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me