Kenapa anda tidak boleh menjeda peranti anda

Sebuah iphone jailbroken

Jailbreak adalah hack yang nampaknya menjanjikan aplikasi percuma, ciri tambahan, dan prestasi yang lebih baik untuk komputer riba, telefon, konsol permainan, atau bahkan traktor anda. Juga dikenali sebagai rooting, ia bukan menghilangkan ciri keselamatan penting dari peranti anda, menyebabkan anda terdedah kepada pengintip, penggodam, dan pencurian.

Sejarah jailbreaking adalah, ironinya, sebahagian besarnya kebebasan. Penggodam awal mendapati bahawa komputer mereka mempunyai sekatan terbina dalam yang mereka mahu membebaskan diri. Mengeluarkan sekatan ini memberikan kebebasan dan cabaran pengaturcaraan yang baik.

Apakah perbezaan antara rooting dan jailbreaking??

Rooting dan jailbreaking adalah perkara yang sama, walaupun jailbreaking sebahagian besarnya dikaitkan dengan peranti iOS, yang sering dijual subsidi dan dikunci untuk pelan telefon mahal.

Untuk ‘membuka kunci’ telefon yang dimaksudkan untuk mengeksploitasi kerentanan dalam sistem operasi telefon dengan cara yang menaikkan keistimewaan ke ‘root’ atau ‘superuser’, yang membolehkan pengguna untuk memasang sebarang program, dan pada umumnya mengawal peranti sepenuhnya.

Sesetengah jailbreak memerlukan anda untuk membatalkan jailbreak peranti setiap kali pada permulaan, sementara yang lain, manipulasi yang lebih gigih lebih kekal. Semua boleh dialih keluar dengan membalikkan telefon ke tetapan kilangnya-walaupun terdapat risiko ‘membakar’ peranti itu dan menjadikannya sama sekali tidak berguna.

Disebabkan sifat Android yang sudah terbuka dan pendekatan permisif pengilang untuk ‘rooting’, memberikan keistimewaan penuh pada telefon Android jauh lebih mudah, tetapi ini boleh membuat manipulasi lebih sukar untuk memulihkan.

Peranti Android yang berakar adalah jauh lebih biasa, walaupun pengguna sudah mempunyai akses kepada pelbagai ciri yang lebih luas, dan boleh memasang aplikasi dari kedai tidak rasmi atau bahkan fail pemasangan.

Peramban peranti anda sentiasa menjadikannya kurang selamat

Walaupun sesetengah sekatan memang menjengkelkan, tidak perlu, atau dibina dengan niat peminjam wang mereka, jailbreaks tidak dapat membezakan antara batas yang perlu dan tidak semestinya.

Sebagai contoh, adalah penting bahawa setiap aplikasi yang dipasang hanya boleh membaca datanya sendiri, dan tidak boleh mengakses data apl lain. Jika tidak, mereka boleh mendapatkan kunci penyulitan, biji sandaran Bitcoin, kata laluan, atau maklumat peribadi anda. Anda perlu mempercayai semua aplikasi anda dengan semua data dalam telefon anda-suatu usaha yang tidak perlu dan berbahaya.

Di samping itu, perakaran menjadikannya mudah bagi orang lain untuk memanipulasi perisian pada peranti anda, contohnya, dengan mengakses sistem pengendaliannya apabila anda memasukkannya ke port USB orang lain.

Maklumat peribadi anda akan didedahkan sepenuhnya, meninggalkan anda tanpa privasi atau kawalan data anda.

Skandal privasi Apple

Inilah yang perlu dilakukan berbanding jailbreaking telefon anda

Sebagai jailbreaking atau rooting tidak pernah menjadi pilihan untuk kaum waras dan orang yang berfikiran keselamatan seperti kita, kita mesti membuat keputusan lain ketika mencari kebebasan untuk menggunakan peranti kita dengan cara yang kita inginkan. Dan untuk membebaskan kami dari sekatan Pengurusan Hak Digital (DRM) yang kurang diberikan atau batasan monopoli.

1. Pilih peranti anda dengan berhati-hati

Walaupun agak biasa untuk membungkus perisian dengan perkakasan, tidak semua peranti dicipta sama. Sesetengah komputer riba dan telefon akan menjadikannya lebih mudah untuk anda memasang perisian, sementara yang lain tidak akan.

Buat keputusan sedar sebelum membeli: Adakah perisian lalai mempunyai keupayaan yang anda harapkan, atau anda boleh memasang sistem operasi yang anda mahukan?

Sekiranya anda memasang Laptop dengan Windows, lakukan carian pantas untuk melihat bagaimana Linux berfungsi. Jika anda mendapat telefon, anda mungkin berminat dengan alternatif Android seperti LineageOS (dahulunya Cyanogen Mod).

2. Tahu apa yang anda lakukan

Jika peranti anda tidak boleh dibundel dengan mudah, pastikan anda tahu apa yang anda lakukan. Contohnya, kereta dan traktor juga dilengkapi dengan sistem operasi proprietari, tetapi ia boleh digantikan dengan lebih mudah daripada iPhone.

Adalah penting bahawa anda tahu apa yang anda lakukan, dan apa implikasi perubahan anda terhadap keselamatan anda dan peserta berpotensi. Tidak semua firmware alternatif diuji dengan baik, dan sesetengahnya mungkin juga berniat jahat.

3. Kempen untuk hak untuk membaiki

Peti sejuk, kereta, telefon, TV, atau penghawa dingin anda adalah milik anda, dan ia sepatutnya menjadi milik anda untuk diperbaiki. Organisasi seperti kempen EFF untuk membebaskan perkakasan dari perjanjian lesen, dan untuk membatalkan klausa yang membuatnya tidak mungkin untuk mengawal perkara yang dimilikinya.

Anda juga boleh menghubungi penggodam atau pustaka setempat anda mengenai petua dan komuniti (atau mulakan salah satu dari anda sendiri).

Jangan jailbreak atau root peranti anda

Mungkin terdapat keadaan apabila sesuai untuk root atau jailbreak peranti, mungkin untuk tujuan pengujian atau, sebagai contoh, untuk menjalankan IMSI Catcher.

Sama ada cara, jangan jailbreak atau root peranti yang anda aktif gunakan untuk komunikasi atau storan data. Apa-apa perkara dengan butir-butir peribadi anda tidak boleh di-rooted dan apa-apa peranti yang berakar mesti sentiasa menjadi ganti khusus.

Jika anda bimbang bahawa peranti anda mungkin berakar, atau hanya mahu memastikan ia tidak, anda boleh menetapkan semula peranti anda ke tetapan kilangnya, atau memasang semula sistem pengendalian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me