Enjin carian percuma: Apa yang anda cari?

Senarai alternatif Google.

Berapa enjin carian anda tahu tentang anda? Harapannya adalah “hampir tidak ada”, tetapi dalam kebanyakan kes itu tidak benar – menggunakan laman carian yang terkenal datang dengan perjanjian tersirat dalam dasar pengumpulan data mereka, yang sering lebih luas dalam skop daripada banyak pengguna percaya.

Untuk mengatasi kebimbangan ini, beberapa enjin carian percuma kini menawarkan perkhidmatan tidak langsung untuk membantu menyimpan data peribadi di tangan pengguna dan bukannya syarikat. Adakah mereka sepatutnya kelihatan?

Jadi Mereka Tahu Beberapa Perkara …

Kebanyakan enjin carian mengumpul sekurang-kurangnya beberapa data pengguna, tetapi di dunia yang berhati-hati keselamatan terdapat pengawasan yang semakin meningkat mengenai apa yang tepat dikumpulkan, mengapa, dan bagaimana ia akhirnya digunakan. Namun, kebanyakan pengguna cukup gembira untuk membawa laman carian kegemaran mereka dan mula melihat di bawah anggapan bahawa mesti ada had atas apa yang dibenarkan ketika menjejaki pergerakan maya mereka.

Pertimbangkan raksasa carian Google. Dasar privasi mereka dengan jelas membentangkan apa yang mereka kumpulkan dan mengatakan koleksi ini berlaku untuk “menunjukkan kepada anda hasil carian dan iklan yang lebih relevan, untuk membantu anda berhubung dengan orang atau membuat perkongsian dengan orang lain dengan lebih cepat dan lebih mudah.” Pertama: Maklumat log. Apabila menggunakan sebarang perkhidmatan Google pertanyaan carian anda, alamat IP dan kuki pengecam unik semuanya dicatatkan. Begitu juga lokasi sebenar anda, nombor aplikasi yang unik, maklumat peribadi yang disimpan secara setempat pada peranti anda dan di samping itu, syarikat itu mengatakan mereka boleh menghantar pengenal tanpa nama kepada peranti anda. Dan seperti yang dilaporkan oleh Biz Journals, Google juga telah menyemak e-mel pengguna bukan Gmail yang menghantar e-mel ke akaun Gmail. Dengan semua data ini diperolehi, tidak hairanlah pengguna mencari alternatif.

Dasar Privasi

Mahu melindungi maklumat anda dalam talian? Satu pilihan sedang mencuba ExpressVPN, yang menyembunyikan alamat IP anda dari mata yang prying dan menyulitkan semua lalu lintas anda sehingga pelaku jahat dan syarikat tidak boleh menyelinap mengintip. Juga mendapatkan tanah adalah enjin carian swasta; beberapa keputusan menarik daripada “lelaki besar” dan beberapa menggunakan algoritma mereka sendiri tetapi tiada seorang pun daripada mereka merekodkan apa-apa tentang apa yang anda cari, bagaimana anda cari atau mengapa anda peduli. Pasti, ini mungkin bermakna lebih sedikit hasil yang disasarkan tetapi bagi kebanyakan itu harga yang kecil untuk membayar keselamatan data. Jadi, apa yang paling popular adalah enjin tanpa lacak?

DuckDuckGo

Satu ini bermula pada tahun 2007 dengan mandat yang mudah: “untuk memberi anda hasil carian yang hebat tanpa menjejak anda.” DuckDuckGo menggunakan algoritma yang direka khas untuk memberikan jawapan dan membolehkan anda mengubah suai antara muka carian yang sesuai dengan keperluan anda. Syarikat itu juga mengatakan bahawa mereka “tidak mengumpul apa-apa maklumat peribadi dan oleh itu, tidak ada yang dapat dikongsi.” Model berasaskan komuniti membantu meningkatkan perkhidmatan yang lebih baik dan menterjemahkan jawapan ke dalam bahasa lain. Walaupun privasi tidak pernah menjadi isu untuk pengguna DuckDuckGo, beberapa pengguna forum melaporkan lebih lambat daripada purata hasil carian purata, tetapi memuji fleksibiliti keseluruhan enjin.

Ixquick

Salah satu enjin gelintar yang paling popular, Ixquick mula merangkak Web pada tahun 1998. Ia tidak mengumpulkan alamat IP atau cookies, tidak pernah mengumpulkan data peribadi dan menawarkan perkhidmatan proksi percuma untuk melayari laman web tanpa nama. Perkhidmatan ini menghasilkan hasil carian tersuai dengan memanfaatkan kuasa enjin gelintar popular “serentak dan tanpa nama.” Ixquick menawarkan tiga ciri utama: Carian lanjutan, carian global dan carian kuasa. Carian lanjutan membolehkan pengguna untuk menentukan kaedah carian mereka (Boolean, frasa, wildcard), dan kemudian menghantar pertanyaan untuk memadankan enjin carian. Carian global menyediakan akses kepada enjin gelintar di seluruh dunia dan dalam bahasa lain, sementara penambahbaikan carian kuasa membolehkan anda mencari jawapan yang sama atau mengabaikan hasil yang serupa berdasarkan keperluan khusus anda.

Ixquick juga mempunyai fungsi unik untuk mempunyai ‘butang proksi di bawah setiap hasil carian. Ini membolehkan pengguna mengakses laman melalui proksi yang mengekalkan privasi pengguna. Jelas sekali ini bermakna Ixquick perlu mengambil halaman pertama, memperlahankan pengalaman pengguna – tetapi jika privasi adalah keprihatinan utama anda, menunggu beberapa saat tidak akan menyakiti.

Kami di ExpressVPN tidak dapat mencadangkan Ixquick cukup, kami suka fungsi laman utama yang dapat menambah mesin carian sebagai plugin Chrome.

Muka surat permulaan

StartPage adalah enjin carian lain dari Ixquick, tetapi satu yang memfokuskan pada hasil Google secara khusus. Ini tidak menghairankan – menurut Search Engine Land, Google mendapat 67.5 peratus daripada trafik carian AS. StartPage memperoleh hasil Google terbaik untuk carian anda tetapi tanpa mendedahkan sebarang maklumat peribadi anda. Di samping itu, perkhidmatan itu menawarkan penjana URL yang menghapuskan keperluan untuk cookies untuk mengingati tetapan penyemak imbas anda. Sebenarnya, ia adalah enjin carian peribadi bagi mereka yang menyukai keputusan Google tetapi mengambil isu dengan jangkauan mereka.

Ingin keputusan tanpa risiko privasi? Cuba perkhidmatan peribadi seperti DuckDuckGo, Ixquick atau Startpage dan pastikan anda menatap ke dalam jurang enjin carian, ia tidak menatap kembali.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map